Επανερχόμαστε σήμερα στον παραλιακό δρόμο της Ελούντας, από το «Μέγαρο» μέχρι το «Εργοσπάσιο». Υπάρχει γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με ημερομηνία 1η Αυγούστου 2012 (Α.Π. 1699),πριν από 15 ολόκληρα χρόνια!
Η γνωμοδότηση κάνει αναφορά σε 61 (!) «έχοντας υπ’ όψη» που αφορούν νόμους, Π.Δ. (Προεδρικά Διατάγματα), ΚΥΑ (Κυβερνητικές Υπουργικές Αποφάσεις) και πολλά έγγραφα, με τελική απόφαση τη θετική γνωμοδότηση «μετά από τη διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης, για την υλοποίηση του έργου».
Στην γνωμοδότηση διαβάζουμε ότι «η σκοπιμότητα για την υλοποίηση του έργου τεκμηριώνεται από την αναγκαιότητα επίλυσης προβλημάτων λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Μερικά από τα σπουδαιότερα προβλήματα: Διαβρώσεις, ανομοιογένεια των υλικών που αποτελούν το οδόστρωμα του υφιστάμενου δρόμου, έλλειψη επαρκούς φωτισμού, υποβάθμιση του φυσικού κάλλους της περιοχής λόγω της αισθητικής ανομοιογένειας που δημιουργείται αφ’ ενός από την ανομοιογένεια του υφιστάμενου δρόμου και αφ’ ετέρου από τις κατασκευές (σκέπαστρα, πέργκολες, κάγκελα), η παντελής απουσία υποδομής για την περιπατητική διέλευση του δρόμου (π.χ. παγκάκια, τοποθεσίες θέας προς τον κόλπο της Ελούντας, κάγκελα προστασίας κά.).
Η απόφαση αφορά υφιστάμενα έργα που καθαιρούνται και αυτά που υπόκεινται στη διαδικασία νομιμοποίησης, ενώ τα νέα έργα περιλαμβάνουν:
▪ την κατασκευή κρηπιδότοιχου (τοίχος που προστατεύει από τα κύματα)
▪ την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου με πλακοστρώσεις, ανισόπεδες διαβάσεις, γεφύρωση, πέτρινα διακοσμητικά, δενδροφυτεύσεις, πράσινο, παγκάκια
▪ την κατασκευή δικτύου υδροληψίας και ηλεκτροφωτισμού.
Ειδική αναφορά γίνεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπιστούν ή αποκαλυφθούν αρχαιότητες. Οι εργασίες θα πρέπει να διακοπούν αμέσως προκειμένου να διεξαχθεί υποβρύχια έρευνα.
ΛΕΩΝ.Κ.