Μια μελέτη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών. Συγκεκριμένα, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που συνήθως υποχωρούν από μόνες τους.
Η χρήση αντιβιοτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ελλάδα (51,5%) και το χαμηλότερο στην Ισπανία (27,5%). Η μέση διάρκεια θεραπείας ήταν 7,52 ημέρες, με μεγαλύτερη διάρκεια στην Ελλάδα (8,54 ημέρες) και μικρότερη στη Γαλλία (6,53 ημέρες). Ενθυμούμαι παλαιότερα, ότι η αποθεραπεία από μία ίωση ήταν συνήθως διάρκειας 4 ημερών. Στις μέρες μας μπορεί να ξεπεράσει και τις 8!
Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά ήταν σαν το… ντεπόν. Με τα πρώτα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος… αντιβίωση. Οι γιατροί συνταγογραφούσαν εύκολα και τα φαρμακεία πουλούσαν ελεύθερα, χωρίς να ζητούν συνταγή γιατρού. Αυτή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής των ιών στα αντιβιοτικά. Έτσι αυτά γινόντουσαν λιγότερο αποτελεσματικά, σε περιπτώσεις που ήταν απαραίτητη η χορήγησή στους.
Ευτυχώς αυτό έχει πια σχεδόν αλλάξει. Οι γιατροί τονίζουν την ανάγκη περιορισμού της περιττής χρήσης αντιβιοτικών, ειδικά για λοιμώξεις καθώς αυτές συνήθως υποχωρούν από μόνες τους. Οι περισσότεροι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, αλλά, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να πιέζουν τους γιατρούς για συνταγή.
ΛΕΩΝ.Κ.