Για πρώτη φορά στην Κρήτη και υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου από τους ιατρούς της χειρουργικής κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος σύγκλειση μεγάλης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης με χρήση IFT με την συσκευή FascioTens.
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Νίκος Μουδατσάκης, Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, «το πρόβλημα στις μεγάλες κοιλιοκήλες (μεγάλες τρύπες πάνω από 10 cm) είναι ότι με τις κλασσικές τεχνικές είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτύχουμε το κλείσιμο. Η τοποθέτηση πλέγματος μέσα στην κοιλιά δημιουργεί επιπλοκές λόγω συμφύσεων. Επιπλέον, υπάρχουν πλέον πολλές κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η μη σύγκλειση του χάσματος (μικρού ή μεγάλου) του κοιλιακού τοιχώματος, συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης (υποτροπής) της κήλης, περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές και μη σωστή λειτουργικότητα των κοιλιακών τοιχωμάτων.
Αυτά τα προβλήματα, τονίζει, έλυσε η τεχνική του οπίσθιου διαχωρισμού των κοιλιακών τοιχωμάτων με διατομή του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (τεχνική TAR), με την οποία επιτυγχάνεται η σύγκλειση ακόμα και πολύ μεγάλων χασμάτων των κοιλιακών τοιχωμάτων. Με την τεχνική αυτή εκτός του ότι τα κοιλιακά τοιχώματα επανέρχονται στην φυσική τους κατάσταση τοποθετείται και πλέγμα πίσω από τους κοιλιακούς μύες που προστατεύουν το κοιλιακό τοίχωμα.
Καμιά φορά και αυτές οι τεχνικές δεν είναι αρκετές για το κλείσιμο της κήλης. Σε αυτό βοηθά η χρήση της συσκευής FascioTens, που συμπληρώνει τις παραπάνω τεχνικές και δίνει λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Έτσι επιτυγχάνουμε τη διαστολή του κοιλιακού τοιχώματος ενδοεγχειρητικά και τη σύγκλειση της κήλης άμεσα και με ασφάλεια».
«Οι τεχνικές αυτές και ιδιαίτερα της TAR είναι πολύπλοκες, απαιτητικές και εκτός της άριστης γνώσης της ανατομίας χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία», καταλήγει ο Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ