Κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότεροι επισκέπτες μας επιθυμούν να ανακαλύψουν από κοντά την ομορφιά της κρητικής φύσης. Να ανεβούν σε βουνά, να διαβούν φαράγγια και να περπατήσουν στα παλιά μονοπάτια του νησιού. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις διάσωσης από Πυροσβεστική και εθελοντές. Φυσικά ένα ατύχημα μπορεί να μας συμβεί οπουδήποτε, αλλά, όσον αφορά τις εξορμήσεις στη φύση, πολλοί επισκέπτες μας έχουν άγνοια των κινδύνων. Ξεκινούν πεζοπορίες χωρίς την κατάλληλη ενδυμασία και προετοιμασία (ρούχα, παπούτσια, νερό), συχνά χάνουν τον προσανατολισμό τους και, πολύ σημαντικό, συχνά ξεπερνούν κάποια όρια. Η Κρήτη, όπου κι αν πάμε είναι φιλική, αλλά χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς, γι’ αυτούς, υπάρχει πάντα το άγνωστο.
* Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις προτάσεις του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιάννη Μανούσακα:
Να δημιουργηθεί μια ψηφιακή εφαρμογή, την οποία θα υποχρεούται να εγκαταστήσει ο περιπατητής στο κινητό του τηλέφωνο, πριν την είσοδό του στα μονοπάτια της Κρήτης. Η εφαρμογή αυτή θα εμπεριέχει όλα τα μονοπάτια χαρτογραφημένα, με πληροφορίες για το κάθε ένα χωριστά, το βαθμό δυσκολίας και τις πιθανές αλλαγές που προέκυψαν λόγω καιρικών συνθηκών.
Προτείνει ακόμα να τοποθετηθεί ψηφιακός κωδικός σε όλα τα μονοπάτια που διαθέτουν σήμανση, που θα υποχρεώνει τον περιπατητή να σκανάρει με το κινητό του το QR, πριν την είσοδό του στο μονοπάτι, αλλά και σε κάθε αλλαγή πορείας που θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της διαδρομής του.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ