Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας του Δήμου Αγίου Νικολάου και πολλών παρεχόμενων στους πολίτες Υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρακαδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ. Ο κ. Αρακαδάκης περιέγραψε τις δράσεις και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και προωθούνται από την ανάληψη των καθηκόντων του ως αντιδημάρχου, αρμόδιου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα οικονομικά και τη διαφάνεια.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα, που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο μια ολιστική προσέγγιση της ενημέρωσης και προσέγγισης των πολιτών με το Δήμο, είπε.
Λειτουργεί η ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Δημότης Αγίου Νικολάου», που μπορεί να κατεβάσει κάποιος από το «app store» -η οποία έχει πλέον αναβαθμιστεί με νεότερη έκδοση. Η εφαρμογή περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου, χρήσιμα τηλέφωνα, σημεία ενδιαφέροντος του δήμου, την Πολιτική Προστασία, για την αστική συγκοινωνία, τα εφημερεύοντα φαρμακεία, ακόμη και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των δημοτικών Υπηρεσιών και να πληροφορηθεί τα τελευταία νέα σχετικά με το Δήμο.
Ακόμη μπορεί μέσω της εφαρμογής να αιτηθεί τη χορήγηση ορισμένων πιστοποιητικών που εκδίδει ο Δήμος. Από ‘κει ο χρήστης μπορεί να μεταπηδήσει στην ξενόγλωσση σελίδα με πληροφορίες για εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου, να δει βίντεο που αναφέρονται στην περιοχή κλπ.
Το Open Mall
Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση της β΄ φάσης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Είχε προϋπολογισμό 336.000, έχει δημοπρατηθεί, το αποτέλεσμα έχει παραπεμφθεί για προσυμβατικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων. Είχε χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2014-24» και έχει λάβει παράταση έως το 2027. Είναι η γνωστή δράση- παρέμβαση ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας και στήριξης των καταστημάτων της τοπικής αγοράς, το οποίο στηρίζεται σε χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και εθνικούς πόρους, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και συνεχίζεται στην παρούσα.
Έχει να κάνει με την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης», με ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κουμπώσουν και άλλες εφαρμογές, συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας, ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους επισκέπτες, βυθιζόμενα κολωνάκια που σχετίζονται με τον έλεγχο κίνησης/στάθμευσης οχημάτων και ελέγχου υπαίθριου χώρου, τοποθέτηση αισθητήρων θέσεων για ΑμΕΑ, ηλεκτρονικών πινάκων ενημέρωσης οδηγών, συστήματος ψηφιακής σήμανσης μνημείων και γενικά επέκτασης του αστικού εξοπλισμού της πόλης, έξυπνα ηλιακά φορτιζόμενα παγκάκια σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης περιλαμβάνει προμήθεια τάμπλετς και πρόγραμμα διαχείρισης κλήσεων για τη Δημοτική Αστυνομία.
Market Place-Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Χρηματοδοτείται με 587.000 από το ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους. Ο Δήμος έχει ενταχθεί και βρίσκεται στη διαχειριστική αρχή για τον έλεγχο της μελέτης διακήρυξης του διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης. Η μελέτη αφορά την ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου. Περιλαμβάνει, «έξυπνες διαβάσεις» πεζών και φιλικές προς ΑμΕΑ, έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων, έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού στα δημοτικά κτίρια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προμήθεια ειδικής εφαρμογής που θα εγκαταστήσει ο Δήμος, αποκτώντας έτσι ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των δημοτικών κοιμητηρίων με ψηφιοποίηση των φακέλων που αφορούν κάθε κοιμητήριο για την ευέλικτη διαχείριση των διαθέσιμων τάφων και γης για την κατασκευή νέων, καθώς και της βεβαίωσης-είσπραξης τελών κοιμητηρίων.
Επίσης αφορά την εγκατάσταση λογισμικού για προστασία των ψηφιακών συστημάτων του Δήμου από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και την ηλεκτρονική τιμολόγηση που εκχωρήθηκε κυρίως για τη λειτουργία της ΔΑΕΑΝ.
Συνεργασία με ΙΤΕ Κρήτης
Δύο μνημόνια συνεργασίας έχει υπογράψει από πέρυσι ο Δήμος Αγίου Νικολάου με το ΙΤΕ.
– Πιο συγκεκριμένα, το ένα αφορά υπηρεσίες μέσω του ψηφιακού κόμβου για την Υγεία, Smart Health, με σκοπό την παροχή κάποιων υπηρεσιών υγείας δωρεάν. Ουσιαστικά είναι ο σχεδιασμός ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης και διαχείρισης των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, που είναι σε εξέλιξη. Επίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης με ενσωμάτωση των διαθέσιμων σημείων υγειονομικής φροντίδας στην περιφέρεια του Δήμου (νοσοκομεία, Κ.Υ., νοσοκομεία, φαρμακεία, τρόπο επικοινωνίας με αυτά κλπ. με παράλληλη καθοδήγηση κίνησης μέσω GPS. Το τρίτο κομμάτι στο Smart Health προβλέπει εκπαίδευση του προσωπικού και συνεργαζόμενων φορέων, με παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, ηλεκτρονικής υγείας κλπ.
– Το δεύτερο μνημόνιο έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του ΙΤΕ- Ινστιτούτο Πληροφορικής. Αντικείμενο είναι η παροχή στο Δήμο συνδρομής για την προετοιμασία, υποβολή και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών χρηματοδοτούμενων έργων, στον τομέα των επιστημών της Πληροφορικής, για την εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας όπως η διαχείριση της ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων, χρήση αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και συντήρηση υποδομών (π.χ. άρδευση, πρόληψη προβλημάτων σε δρόμους και μείωση ατυχημάτων). Για την εξοικονόμηση πόρων στη διαχείριση απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα ανακύκλωσης, παρακολούθηση μέσω αισθητήρων της ποιότητας του αέρα και του νερού. Όπως επίσης στη διευκόλυνση ψηφιακής συμμετοχής των πολιτών, στην έκφραση λόγου, δημόσιας διαβούλευσης, την ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα κλπ.
Τηλεφωνικές γραμμές
Με τη λειτουργία της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 15454, ο Δήμος Αγίου Νικολάου εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην επικοινωνία με το δημότη, τόνισε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ότι στο πρώτο διήμερο λειτουργίας της γραμμής υπήρξαν αρκετές κλήσεις που αφορούσαν κυρίως ζητήματα καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού κ.α. Υπάρχει εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Δήμου 09.00- 15.00, ο οποίος καταγράφει κάθε αίτημα των δημοτών και τα διαβιβάζει στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Άμεσα, θα τεθεί σε λειτουργία και αυτόματος τηλεφωνητής, που θα καταγράφει τις κλήσεις τις ώρες που δε λειτουργούν οι Υπηρεσίες. Την επόμενη ο αρμόδιος υπάλληλος θα απομαγνητοφωνεί και κωδικοποιεί τις αναφορές των δημοτών και θα τις διαβιβάζει ανάλογα. Εξάλλου θα συνεχίσει να λειτουργεί και η συμβατική τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία του δημότη με το Δήμο στο 28413-40100.
Στα σχέδια του Δήμου είναι η προμήθεια ψηφιακής πλατφόρμας (που θα λειτουργεί και μέσα από κινητό τηλέφωνο), όπου ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αιτήματα ή παράπονα/ καταγγελίες. Ανάλογα με την κατηγορία θα διοχετεύεται αυτόματα στην αρμόδια Υπηρεσία, η οποία θα υποχρεούται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να απαντά, να ενημερώνει και να συνδράμει στην επίλυση του θέματος που θέτει ο πολίτης, δήλωσε ο κ. Αρακαδάκης. Αλλά, όπως είπε, υπάρχει ήδη και η δυνατότητα αναζήτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου του ψηφιακού χάρτη πάνω στον οποίο «καρφιτσώνεις» το κατηγοριοποιημένο πρόβλημα -αίτημα και αυτόματα διοχετεύεται στην αρμόδια Υπηρεσία.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν υπάρχει συγκεκριμένος, σύντομος χρόνος που ο πολίτης λαμβάνει απάντηση, ικανοποίηση του αιτήματος ή παραλαμβάνει το πιστοποιητικό που ζητά, ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι αυτό είναι το «στοίχημα» για το Δήμο και εκεί στοχεύει η προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών αυτών, δηλαδή να υπάρχει ανταπόκριση το συντομότερο δυνατόν και ο πολίτης να βρίσκει λύση στο πρόβλημά του.
Έλεγχος – αξιολόγηση υπηρεσιών
Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο αν υπάρχει διαδικασία και μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας των Υπηρεσιών και αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Αφού αυτό είναι και το ουσιαστικό στοιχείο της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου μιας δημοτικής αρχής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας.
Ο κ. Αρακαδάκης είπε ότι φαντάζεται ότι γίνεται μια προτεραιοποίηση στα αιτήματα που κατατίθενται από τους πολίτες, γιατί, πέραν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου έχουν να αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα θέματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου.
«Το θέμα του εσωτερικού ελέγχου είναι ένα ζήτημα το οποίο θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας, ειδικά την τρέχουσα χρονιά. Υπάρχει διαδικασία, που έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτούν επιλεγμένοι εργαζόμενοι του Δήμου, που θα πρέπει επίσης να πιστοποιηθούν για να αναλάβουν το πολύ σοβαρό αυτό έργο σε επίπεδο εφαρμογής. Κατατίθεντο τριμηνιαίες και ετήσιες σχετικές εκθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άλλωστε είναι διαδικασία για την οποία ελεγχόμαστε και λογοδοτούμε σε ελεγκτικά όργανα του κράτους, κατέληξε ο κ. Αρακαδάκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ