Τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στους δήμους να αυξήσουν το «τέλος παρεπιδημούντων», εξετάζει η δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου. Ο νόμος επιτρέπει στο δήμο να αναπροσαρμόσει αυξάνοντας το από 0,50 ευρώ (που είναι σήμερα) έως και 0,75%, δηλαδή δίνει την ευχέρεια στους δήμους να το αυξήσουν έως 50%!
Την πρόθεση να το αυξήσει στο Δήμο Αγίου Νικολάου, επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι «ο Δήμος προσανατολίζεται στην αιτιολογημένη αύξησή τους, με ανταποδοτικό αντίκρισμα στον Τουρισμό»…
Διαφωνούν οι ξενοδόχοι!
Την πρόθεση της δημοτικής αρχής επιχειρεί να «προλάβει» ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ο Δήμος να αυξήσει το τέλος παρεπιδημούντων, επιβαρύνοντας και άλλο φορολογικά το τουριστικό προϊόν, το οποίο από την επόμενη τουριστική σεζόν θα κληθεί να πληρώσει στο περίφημο «τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» αύξηση 300%!!!
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Προκοπάκης, καλεί τη δημοτική αρχή να επιδείξει «συνεργατική διάθεση» και αντί να επιβαρύνει επιπλέον το κόστος του τουριστικού πακέτου διακοπών της περιοχής, να παρουσιάσει στην τοπική τουριστική βιομηχανία «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος».
Στην επιστολή του, αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων:
«Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση σας απευθύνω αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσω για τις θέσεις μας σχετικά με τη νέα τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για το Τέλος Παρεπιδημούντων, σύμφωνα με την οποία αυτό μπορεί να αυξάνεται κατά 50% (από 0,50% σε 0,75%) με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε πως ο Δήμος Αγ. Νικολάου θα πρέπει να επιδείξει συνεργατική διάθεση και αντίληψη της αύξησης του κόστους για τον επισκέπτη, αναγνωρίζοντας πως αυτός υφίσταται ήδη την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, το οποίο προσεγγίζει το 300% σε κάποιες περιπτώσεις. Όσο περισσότερο ακριβαίνετε τις διακοπές των επισκεπτών, τόσο πλήττετε ευθέως την ανταγωνιστικότητα του Δήμου στην παγκόσμια αγορά.
Επιπλέον, ο Δήμος Αγ. Νικολάου οφείλει να παρουσιάσει στην τουριστική βιομηχανία και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους. Αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις σας, για την οποία ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποιο κοστολογημένο σχέδιο δράσεων και επεμβάσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλάνο εφαρμογής.
Για τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε ότι το Τέλος Παρεπιδημούντων θα πρέπει να συνδυαστεί άμεσα με τις δαπάνες του Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγ. Νικολάου, αφού αυτό έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και η αποτροπή ανάσχεσης της επισκεψιμότητας στον Δήμο μας. Η πορεία του τουρισμού παραμένει αβέβαιη και ανησυχητική, κυρίως λόγω σημαντικών διεθνών γεωπολιτικών, κλιματικών και οικονομικών εξελίξεων.
Οι προθέσεις των μελών μας είναι να διατηρήσουμε τον προορισμό μας στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών φιλοξενίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού. Είμαι βέβαιος ότι με τη στήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου σε αυτό το θέμα, η περιοχή μας θα μπορέσει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της προς όφελος όλων μας».
Το τέλος
Τι προβλέπει το σχετικό άρθρο του νόμου: «Επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του ποσού ενοικίασης κλίνης, ενοικιαζόμενου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσης σε οργανωμένο κάμπινγκ, καθώς και επί της τιμής κλίνης για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικού τύπου, καθώς και επί του ποσού ενοικίασης για κάθε κατηγορία βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, το τέλος παρεπιδημούντων μπορεί να αυξάνεται σε 0,75% και μπορεί επίσης να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που ορίζονται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τύπους/κατηγορίες καταλυμάτων».
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ήταν χρόνιο αίτημα των δήμων – κυρίως των τουριστικών δήμων – αφού αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισροής ιδίων κεφαλαίων στα ταμεία τους. Μάλιστα, πριν πολλά χρόνια, όταν το ίδιο τέλος είχε μειωθεί από 2%, το σοκ για τους δήμους ήταν ισχυρό και είχαν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες. Από την άλλη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού το είχαν χειροκροτήσει ως μέτρο ευεργετικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έναντι εκείνου των γειτονικών χωρών, που θεσπίζουν χαμηλή φορολόγηση ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους ως τουριστικών προορισμών και προσέλκυσης επενδύσεων, στον τουριστικό τομέα.
Η θέση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μαν. Μενεγάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η δημοτική αρχή «το μελετά ακόμη και σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει λίγο αργότερα». Ο κ. Μενεγάκης είπε ότι θα ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας φορολογικής επιβάρυνσης του τουριστικού προϊόντος γι’ αυτό και η σκέψη είναι να μην εξαντλήσει το περιθώριο που του δίνει ο νόμος για αύξηση από 0,50% έως 0,75% αλλά κάτι ενδιάμεσο, κατά πάσα πιθανότητα…
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ