Επαναλειτουργεί στις 5 Μαΐου το φράγμα Αποσελέμη, αλλά με περιορισμένες ποσότητες, σε μια χρονική περίοδο που είναι μεγάλες οι ανάγκες για τον Άγιο Νικόλαο. Είναι ξεκάθαρο πως το φετινό καλοκαίρι η υδροδότηση από τον Αποσελέμη θα είναι μικρή. Με εξαιρετικά περιορισμένα αποθέματα επαναλειτουργεί από τις 5 Μαΐου το φράγμα Αποσελέμη, δίνοντας προσωρινή ανάσα σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο. Ωστόσο, η εικόνα για τον Άγιο Νικόλαο και τις τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης προβληματίζει, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες είναι μικρές και οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, ειδικά ενόψει της τουριστικής αιχμής.
Φέτος ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα έχει την μισή ποσότητα από την περσινή χρονιά και όπως αναμένεται υπάρχει προβληματισμός παρά το γεγονός πως γίνεται λόγος για ένα πολύ καλό σχέδιο των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΑΝ που έχει προσεκτικά φτιαχτεί με πολλές λεπτομέρειες.
Σήμερα ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη διαθέτει 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, αλλά μόλις 2.260.000 κ.μ. είναι άμεσα διαθέσιμα. Το 2024, την ίδια εποχή, υπήρχαν πάνω από 7,5 εκατ. κ.μ., γεγονός που δείχνει πτώση στα διαθέσιμα υπόλοιπα του φράγματος πάνω από 70%.
Από τα διαθέσιμα, το 60% θα αποδοθεί στο Ηράκλειο, 20% στη Χερσόνησο και 20% στον Άγιο Νικόλαο. Συνολικά, η ΔΕΥΑΑΝ θα παραλάβει περίπου 430.000 κυβικά μέτρα νερού για τη φετινή περίοδο.
Η κατανομή ανά μήνα
Η κατανομή έγινε σε σύσκεψη μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Το ενδιαφέρον στοιχείο για τον Άγιο Νικόλαο είναι πως επιχειρεί να έχει ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η υδροδότηση του Δήμου Αγίου Νικολάου θα ακολουθήσει περίπου μια αντίστροφη μέτρηση, με λιγότερο το Μάιο και περισσότερο τους μήνες αιχμής, για να έχει περισσότερο νερό στη δύσκολη περίοδο. Συνολικά, όλες οι περιοχές θα έχουν τις παρακάτω διαθέσιμες ποσότητες:
Μάιος – Ιούνιος: 500 κ.μ./ώρα (συνολικά 720.000 κ.μ. και για τις 3 ΔΕΥΑ)
Ιούλιος – Αύγουστος: 600–650 κ.μ./ώρα (1.140.000 κ.μ. συνολικά)
Σεπτέμβριος: 500 κ.μ./ώρα (360.000 κ.μ. συνολικά)
Οκτώβριος: αποθεματικό «μαξιλαράκι» 220.000 κ.μ. για όλες τις περιοχές.
Οριακή επάρκεια και μεγάλη πρόκληση
«Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ανάγκης, που αποτρέπει τα χειρότερα, αλλά δεν εξασφαλίζει άνεση», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης. Το πρόβλημα είναι για ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη αφού η τουριστική κίνηση κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και η πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.
Είναι ενδεικτικό πως και από την πλευρά της ΔΕΥΑΗ τονίστηκε πως οι φετινές ποσότητες «επαρκούν οριακά», προειδοποιώντας ότι χωρίς συνειδητή μείωση στην κατανάλωση, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Κάλεσμα για αλλαγή νοοτροπίας
Η ΔΕΥΑΑΝ απευθύνει έκκληση για συνετή κατανάλωση από πολίτες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τουριστικές μονάδες και καταλύματα. Η εξοικονόμηση νερού δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
«Αν συνεχιστεί η ανομβρία, το 2025 μπορεί να είναι η αρχή μιας μόνιμης κατάστασης. Δεν περισσεύει σταγόνα», σχολιάζει ο Πρόεδρος Κωστής Αφορδακός.
Ο Δήμος αναμένεται να συνεχίσει την αξιοποίηση γεωτρήσεων και μικρών έργων για τη διατήρηση της υδροδοτικής ισορροπίας, όμως το πρόβλημα είναι πλέον συστημικό και διαχρονικό.
«Έχουμε κάνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορεί να δίνει εκεί που υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Παπαδάκη και πάμε σε μια καλή διαχείριση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τονίζει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ.
Το νερό ως ζήτημα επιβίωσης
Το φετινό καλοκαίρι είναι ίσως η τελευταία «προειδοποίηση» για ένα νέο, πιο ξηρό μέλλον.
«Είναι βασικό συστατικό της ζωής το νερό και δεν είναι απλό ζήτημα. Κάνουμε σχεδιασμό αλλά πρέπει όλοι να συνδράμουμε. Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται τη συνδρομή των δημοτών ώστε να πάμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε και διαφημιστικά μηνύματα προς τον κόσμο», τονίζει ο κ. Αφορδακός.
Ο Άγιος Νικόλαος, όπως και όλη η Ανατολική Κρήτη, καλείται να απαντήσει συλλογικά στο ερώτημα: θα μάθουμε να ζούμε με λιγότερο νερό, θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις ή θα πληρώσουμε ακριβά το πρόβλημα της ανομβρίας;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ