Εκπρόσωποι οκτώ κρητικών ξενοδοχειακών ομίλων συνυπέγραψαν το καταστατικό νέου φορέα για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων τους, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα το ανακοινώσουν επίσημα και με περισσότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οκτώ ξενοδοχειακοί όμιλοι προέρχονται από το βόρειο, τουριστικό μέτωπο της ανατολικής Κρήτης. Συγκεκριμένα, τέσσερις από την Χερσόνησο και τέσσερις από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, οι οποίοι προχώρησαν στην ίδρυση ενός συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (ΣΣΕΔ), ούτως ώστε να μειώσουν δραστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εκτρέπουν από τους ΧΥΤΑ το σύνολο των αποβλήτων τους.
Η συνάντηση έγινε στο Ξενοδοχείο «cactus beach hotel & bungalows» στη Σταλίδα και στην πρώτη αυτή καθοριστική και ουσιαστική συνάντηση, μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ τουριστικών ομίλων που προχωρούν δυναμικά στην εφαρμογή των βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων. Πρωτοστατεί ο Φώτης Κοκοτός που έχει μπει πολλά χρόνια στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και μαζί ξενοδόχοι από τις παραπάνω τουριστικές περιοχές.
Αξιοσημείωτο πως συμμετέχει ο όμιλος «Domes» με παρουσία στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, ο οποίος όμως αναπτύσσεται δυναμικά σε διάφορες περιοχές, από τα Χανιά και την Χαλκιδική, μέχρι την Αθήνα και τα νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, το Daios Cove Luxury Resort & Villas που ανήκει στην εταιρεία Δάιος καθώς και το Phāea Blue της οικογένειας Σμπώκου, συμπληρώνουν την ομάδα των μεγάλων ξενοδοχείων από το Λασίθι που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας και της νέας εταιρείας.
Παράλληλα, ενεργός στο εγχείρημα είναι και ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, δείγμα της απόφασης να υιοθετηθεί ευρύτερα η νέα πρόβλεψη, το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην ομάδα των ιδρυτών από το Ηράκλειο μετέχει και ο όμιλος Μήτση (Mitsis Royal Mare και Mitsis Selection Laguna) αλλά και τα GOLDEN Hotels & Resorts της οικογένειας Δ. Τρυπάκη.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία προχωρεί ικανοποιητικά η προετοιμασία για να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά η δραστηριότητα. Οι πληροφορίες της «Ανατολής» αναφέρουν πως θα είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) η οποία αν και έχει τη δομή και τις υποχρεώσεις εταιρείας δε διανέμει κέρδη στους εταίρους της, αλλά καλύπτει κόστη και υποχρεώσεις σε έργο και παροχή υπηρεσιών. Στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο να πάρουν αριθμό ΓΕΜΗ και Α.Φ.Μ. ενώ θα ακολουθήσει και έναρξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της έδρας που θα έχει. Το ουσιαστικό στοιχείο είναι πως η συνεργασία προχωρεί, η εταιρεία δημιουργείται και θα προχωρήσει σε ουσιαστικό έργο διαχείρισης αποβλήτων.
Υπέγραψε ο Δήμος Χερσονήσου
Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους ξενοδόχους της εκεί περιοχής που θα εφαρμόσουν το σύστημα, ούτως ώστε να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη για τα απόβλητα αφού δεν θα τα παραλαμβάνει πλέον το απορριμματοφόρο. Πρόκειται για μία απόφαση η εφαρμογή της οποίας θα συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των απορριμμάτων στο δήμο του, ενώ οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους, θα εφαρμόζουν παράλληλα άλλες επιστημονικές λύσεις, για τη μείωση των σκουπιδιών στις δικές τους επιχειρήσεις.
«Εμείς υποχρεούμαστε ως δήμος και γενικά οι δήμοι που φιλοξενούν ξενοδοχειακές μονάδες να εφαρμόζουν οπωσδήποτε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και η χρέωση να μη γίνεται βάσει των τετραγωνικών που χρησιμοποιεί ο κάθε καταναλωτής, αλλά να γίνεται βάσει των απορριμμάτων, της ποσότητας ή του όγκου των απορριμμάτων που διαθέτει στο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου», εξηγεί ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Με βάση κοινοτική οδηγία, μέχρι το 2030 στην χωματερή θα πρέπει να πηγαίνει μόνο το 10% των σκουπιδιών και το άλλο 90% να τυγχάνει διαχείρισης μέσω της ανακύκλωσης και άλλων συστημάτων. «Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο επικυρώθηκε τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου όσο και από την Ένωση Ξενοδόχων, προκειμένου να ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή το 2025, του συστήματος “πληρώνω όσο πετώ”», υπογραμμίζει ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που πρωτοπορεί στην εφαρμογή της νέας συνθήκης.
Στον Άγιο Νικόλαο
Στον Άγιο Νικόλαο δεν έχει προχωρήσει κάτι ανάλογο για να εφαρμόσει σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» για τα ξενοδοχεία ο Δήμος. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία. Εμάς μας καλούν από τα ξενοδοχεία για να πάρουμε τα σκουπίδια τους ενόψει της τουριστικής χρονιάς», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Μπελούκας.
«Από την πλευρά μας έχουμε ενημερώσει ότι θα κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για μια μελέτη που θα εφαρμόσουμε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» για τα ξενοδοχεία. Αλλά περιμένουμε το Υπουργείο να δώσει κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Μπελούκας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ