Δωρεάν υπηρεσίες Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου παρέχει εδώ και 15 χρόνια περίπου το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:
- Συναντήσεις στα σχολεία με μαθητές/μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ’ Λυκείου με στόχο την ενημέρωση τους για κρίσιμα ζητήματα σταδιοδρομίας (π.χ. επιλογές μετά το Γυμνάσιο, φοίτηση σε ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ., Π.ΕΠΑ.Λ και άλλες δομές, Πανελλαδικές εξετάσεις, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Σχολές και Τμήματα ΑΕΙ, άλλες ακαδημαϊκές επιλογές εκτός Πανελλαδικών εξετάσεων, μετεγγραφές, υποτροφίες, επαγγελματικές προοπτικές, επαγγελματικά δικαιώματα κ.ά).
- Πρωινές ή απογευματινές συναντήσεις στα σχολεία με τους γονείς των μαθητών και μαθητριών (κατόπιν αιτήματος των σχολείων) για δική τους ενημέρωση για αντίστοιχα ζητήματα σταδιοδρομίας.
- Ατομικές συναντήσεις με μαθητές και μαθήτριες στο Γραφείο με σταθμισμένα τεστ του ΕΟΠΠΕΠ, με στόχο την καλλιέργεια της αυτογνωσίας τους σχετικά με τις επαγγελματικές τους κλίσεις και ενδιαφέροντα και την παροχή σε αυτούς εξατομικευμένων πληροφοριών και προτάσεων, ώστε να λάβουν τις κατάλληλες κάθε φορά αποφάσεις για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον.
Για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό λαμβάνουν χώρα επίσης στα σχολεία:
- Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας εκτός διδακτικού ωραρίου (στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων)
- Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Γ’ Γυμνασίου (όπου ο ΣΕΠ είναι το θέμα «ομπρέλα»).
- Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο του μαθήματος Προσανατολισμού «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός- Ασφάλεια & Υγεία στο Χώρο Εργασίας» στην Α΄ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ.
Τα ραντεβού
Τα ατομικά ραντεβού πραγματοποιούνται τις καθημερινές κατόπιν ραντεβού και ώρες γραφείου από 8:00 έως 15:00 ενώ τα ομαδικά ραντεβού που πραγματοποιούνται στα σχολεία προγραμματίζονται κατόπιν πρόσκλησης από τις Σχολικές Μονάδες προς το γραφείο. Στη συνέχεια, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα και η υπεύθυνη μεταβαίνει στον αντίστοιχο χώρο για την υλοποίησή τους.
Αυξημένες οι ατομικές συνεδρίες
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λασιθίου κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης φέτος υπήρξε αύξηση στις ατομικές συνεδρίες. Την φετινή χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 30 συνεδρίες ατομικές και έχουν προγραμματιστεί 30 ακόμη για να υλοποιηθούν.
Επισήμανε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσπαθεί μέσω του Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) να βοηθήσει τους μαθητές να πάρουν την πιο ορθολογική απόφαση για το επαγγελματικό μέλλον τους.
Εάν τους καλέσουν στα σχολεία, η υπεύθυνη του ΣΕΠ πηγαίνει εκεί και ενημερώνει τους μαθητές για διάφορα ζητήματα. Παρόλα αυτά, αν κάποιος γονέας επιθυμεί το παιδί του να παραστεί σε μια ατομική συνάντηση- ενημέρωση, προγραμματίζει αντίστοιχο ραντεβού το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Γραφείου ΣΕΠ στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Λασιθίου για να μπορέσει η υπεύθυνη να κατανοήσει τις δεξιότητες του παιδιού. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τα λεγόμενα ΤΕΣΤ, που δίνονται στο παιδί και στην συνέχεια αναλύονται λεπτομερώς από την υπεύθυνη.
Οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες των γονιών και οι πραγματικές επιθυμίες των παιδιών
Τόνισε ότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να μεταφέρουν στα παιδιά δικές τους ανεκπλήρωτες προσωπικές φιλοδοξίες ή όνειρα σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τα παιδιά, με τη σειρά τους, συχνά προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες, παραμερίζοντας τα δικά τους αληθινά θέλω και επιθυμίες.
Σημείωσε ότι τα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο και πρώτο βήμα, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται απόλυτα ή να πιστεύει κανείς ότι οι απαντήσεις τους καθορίζουν πλήρως το μέλλον κάποιου.
Επίσης τόνισε ότι γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και από πλευράς Διευθύνσεων για να βοηθηθούν τόσο οι οικογένειες όσο και τα ίδια τα παιδιά.
Τα παιδιά εισπράττουν κοινωνική πίεση
Η κ. Στεφανία Κορδία, η Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι τα παιδιά που έρχεται σε επαφή είναι σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία, εισπράττουν την κοινωνική πίεση που υπάρχει γύρω από το ζήτημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και νιώθουν ότι είναι διαγώνισμα από το οποίο εξαρτάται όλο τους το μέλλον.
Μας μετέφερε τις ανησυχίες μιας πληθώρας μαθητών λέγοντας ότι η πρώτη τους σκέψη είναι η αποτυχία και τι θα συμβεί αν τελικά αποτύχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Εκείνη προσπαθεί να τους καθησυχάσει και τους επισημαίνει ότι μπορεί οι Πανελλαδικές να είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι και το τελευταίο, ότι δεν εξαρτάται η ζωή τους από εκεί. Αυτό αποδεικνύεται από πολλά παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων που τελικά ασχολήθηκαν με κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν.
Οργάνωση – κατάλληλη ψυχολογία
Συμβουλεύει τα παιδιά να έχουν ένα πλάνο με διάφορα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν έτσι ώστε να είναι οργανωμένα και να έχουν ένα ελεγχόμενο άγχος. Έτσι θα έχουν την κατάλληλη ψυχολογία για μπορέσουν να γράψουν.
Η συζήτηση και το να ακούσεις τι πραγματικά έχει να σου πει ο μαθητής, τους προβληματισμούς του, τις ανησυχίες και τα θέλω του είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για να μπορεί ένας Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού να τους βοηθήσει ουσιαστικά.
Η κ. Στεφανία Κορδία ανέφερε ότι όταν βρίσκεται σε ιδιωτική συζήτηση με τους γονείς των μαθητών, τους ενθαρρύνει να ακούνε τα παιδιά τους, να τα στηρίζουν χωρίς να κρίνουν τις αποφάσεις και τις σκέψεις τους.
Τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν ένα παράδειγμα εργασίας που δεν είναι στο άμεσο περιβάλλον τους ή που το έχει ακολουθήσει κάποιος οικείος του και δεν εξελίχθηκε καλά νιώθουν μια συστολή στο πώς θα εκφράσουν αυτά που πραγματικά θέλουν. Μπορούν οι γονείς να συμβουλεύουν και να δίνουν πληροφορίες που γνωρίζουν στα παιδιά τους αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι το παιδί να αισθάνεται πως ότι και αν πει στον γονέα του, θα είναι εκεί να το υποστηρίζει και να το αγαπάει γιατί πολλές φορές τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν για τα πραγματικά τους θέλω και ιδίως τα επαγγελματικά.
Αντίστοιχα μια συμβουλή για τα παιδιά είναι να μιλάνε, χωρίς κανένα δισταγμό και να διεκδικούν την επαγγελματική πορεία που τα ίδια επιθυμούν.
Χρειάζονται ενημέρωση
Από την δική της πλευρά η κ. Στεφανία ανέφερε ότι τελικά στην πράξη μπορούμε να καταλάβουμε σε βάθος ποια ή ποιες είναι οι πραγματικές κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Όμως πριν από αυτό, καθότι τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν εμπειρία από όλων των ειδών τα επαγγέλματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή πιστεύει ότι πρέπει να ενημερώνονται πάρα πολύ για να οδηγηθούν σε μια ορθολογική απόφαση βάσει των ενδιαφερόντων τους.
Οι πληροφορίες δεν πρέπει να είναι μόνο θεωρητικές (οδηγός σπουδών κλπ) αλλά και να ακούσουν ανθρώπους που φοιτούν σε αυτές τις σχολές αλλά και αντίστοιχους επαγγελματίες του χώρου.
Τα Λύκεια
Επισήμανε ότι δεν είναι μόνο το Ενιαίο Γενικό Λύκειο κατάλληλη επιλογή για όλες τις ειδικότητες επαγγελμάτων και για όλους τους μαθητές. Πλέον, μέσω του Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού εξηγούν στους μαθητές ότι υπάρχει και σαν πολύ αξιόλογη επιλογή το Επαγγελματικό Λύκειο που μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα και στα ενδιαφέροντα του παιδιού.
Η ανατροφοδότηση
Συμφώνησε με τον κ. Θανάση Κατσαγκόλη ότι τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού δεν αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να ανακαλύψει ο μαθητής τις κλίσεις που έχει και ότι δεν πρέπει να θεωρούνται απόλυτα. Το βασικό ζήτημα είναι το πως θα λάβει κανείς την ανατροφοδότηση του τεστ και θα το συνδυάσει με το παιδί, τα επαγγέλματα και τα επιστημονικά πεδία.
Υπάρχουν «επαγγέλματα του μέλλοντος»;
Η κ. Στεφανία όταν ερωτήθηκε για τα επαγγέλματα του μέλλοντος μας απάντησε ότι ο κόσμος μας και τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει, πολύ συχνά μεταβάλλονται, οπότε αν βασιστούμε στα όσα μέχρι τώρα ισχύουν μπορεί στο κοντινό μέλλον να διαψευστούν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα υπάρχουν σχολές που δείχνουν μια πορεία με προοπτικές και είναι αυτές που συνδέονται κυρίως με την χρήση της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη.
Όμως, για εκείνη κάθε σχολή δίνει διεξόδους για το μέλλον αρκεί τα παιδιά να βρουν μέσα από τις σχολές που τους αρέσουν τις κατάλληλες διεξόδους όπως για παράδειγμα την εξειδίκευση με ένα μεταπτυχιακό.
Αν κάποιο παιδί περάσει σε μια σχολή μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων και καταλάβει ότι τελικά δεν το ενδιαφέρει πραγματικά μπορεί να εφαρμόσει το 10% χωρίς νέα εξέταση, να δώσει ξανά Πανελλαδικές.
Οι ΣΑΕΚ
Επίσης συμβουλεύει το μαθητή να μελετήσει την προοπτική των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) που έχουν πάρα πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ειδικότητες.
Ολοκληρώνοντας την συνομιλία μας αναφορικά με τον Άγιο Νικόλαο υπενθύμισε ότι υπάρχει η ΣΑΕΚ με ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή Χειρουργείου και επίσης οι ειδικότητες Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ, Μαγειρικής Αρχιμάγειρα (Chef), Βοηθού Φυσικοθεραπευτή, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Επίσης υπενθύμισε ότι υπάρχουν ΣΑΕΚ στην Ιεράπετρα και την Σητεία.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ