Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, αλλά χάνουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξ αιτίας της αδυναμίας να επενδύσουμε στη συσκευασία, στην τυποποίηση δηλαδή και στην εμπορική προώθηση επώνυμων προϊόντων.
- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τους σχεδόν 100.000 τόνους κατά μέσο όρο που παράγονται ετησίως στην Κρήτη οι 55.000 τόνοι εξάγονται σε μορφή χύμα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Σταυρουλάκη, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης): «Πιστεύω ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν ιδιαίτερη μνεία για την κατάντια της διαχείρισης, για δεκαετίες, ενός κορυφαίου διατροφικά προϊόντος παγκοσμίως».
- Σχεδόν το 70% των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου πάνε σε Ισπανία και Ιταλία με τιμή περίπου 25% χαμηλότερη από αυτή που θα πωλούσαμε σε άλλες αγορές. Εκεί το λάδι αναμιγνύεται με τοπικό ελαιόλαδο και μοσχοπωλείται στις διεθνείς αγορές με την Ελλάδα να υπολογίζεται ότι, λόγω των εξαγωγών χύμα -και όχι επώνυμου- ελαιολάδου χάνει περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο!
- Είναι λυπηρό το γεγονός ότι συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Σίγουρα όχι στο βαθμό που γινόταν πιο παλιά, καθώς τα τελευταία χρόνια μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου συσκευάζονται και πωλούνται στη σωστή τιμή. Κανονικά θα έπρεπε όλο το λάδι να συσκευάζεται και καθόλου χύμα, αφού η παραγόμενη ποσότητα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
ΥΓ.: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Π.Ε Χανίων είναι 7.302.000, στην Π.Ε. Ρεθύμνου 4.550.000, στην Π.Ε Ηρακλείου 16.780.000 και στην Π.Ε Λασιθίου 5.563.000, με το γενικό σύνολο για το νησί να αφορά σε 34.195.000.
ΛΕΩΝ.Κ.