Στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης PHILOXENIA-HOTELIA, που έγινε για μια ακόμα χρονιά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργο Πελεκανάκη και την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Η συζήτηση ήταν ολιγόλεπτη και επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των διευθυντών ξενοδοχείων με στόχο την αναγνώριση της ειδικότητας του επαγγέλματος Διευθυντή Ξενοδοχείων. Αποτελεί άλλωστε μια κρίσιμη θέση στον τουριστικό τομέα και η οποία απαιτεί υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και υπευθυνότητας. Παρά την σημασία ωστόσο που έχει η συγκεκριμένη θέση εργασίας, δεν έχει αναγνωριστεί εργασιακά. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπάρχει επίσημη και νομοθετικά κατοχυρωμένη αναγνώριση αυτής της ειδικότητας, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και αδυναμία επαγγελματικής καταξίωσης.
Ένα δεύτερο θέμα, που συζητήθηκε ανάμεσα στην Υπουργό Εργασίας και τον Πρόεδρο των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας και απασχολεί έντονα τον κλάδο είναι η αναγνώριση των 30 ενσήμων τον μήνα για τους διευθυντές. Η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει αυτά τα ένσημα, γεγονός που δημιουργεί οικονομική ανασφάλεια και περιορισμούς στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των διευθυντών.
Οι ελλείψεις προσωπικού
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την κατάρτιση και τη διαρκή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης των διευθυντικών στελεχών ξενοδοχείων ζητήθηκε η εξεύρεση πόρων προς την Ομοσπονδία προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει στην οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Εκατέρωθεν δέσμευση
Η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως δήλωσε τη δέσμευσή της να εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν και να συνεργαστεί στενά με την Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τη θέση των διευθυντών ξενοδοχείων και θα στηρίξουν την τουριστική βιομηχανία συνολικά.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Πελεκανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γόνιμη συζήτηση και τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, ενώ υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου στην επιτυχία του ελληνικού τουρισμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον διάλογο, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στη χώρα μας.
Οι διευθυντές
Τα βασικά προσόντα και τις προϋποθέσεις μέχρι σήμερα για τον ορισμό Διευθυντή τουριστικών καταλυμάτων είναι: Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, ξενοδοχεία τύπου μοτέλ, ξενοδοχεία μικτού τύπου, κύρια τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων: Για ξενοδοχεία 2* και 3* αστέρων άνω των 20 κλινών, απολυτήριος τίτλος ελληνικού λυκείου ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Για ξενοδοχεία 2* και 3* αστέρων άνω των 100 κλινών απαιτείται επιπλέον αποδεικνυόμενη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων.
Για ξενοδοχεία 4* και 5* πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΤΕΙ, Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ ή των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του ΟΤΕΚ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της αλλοδαπής και αποδεικνυόμενη εμπειρία τουλάχιστο πέντε ετών στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων ή αποδεικνυόμενη εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών σε θέση Διευθυντή ξενοδοχείου 4* ή 5*.
Επίσης απαιτείται πολύ καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας. Η γνώση μπορεί να αποδεικνύεται και με απολυτήριο ή πτυχίο σχολείου της αλλοδαπής δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς τουλάχιστον φοίτησης. Δεν απαιτείται η απόδειξη της γνώσης της ξένης γλώσσας εάν οι επικαλούμενοι τίτλοι σπουδών έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στην ίδια γλώσσα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ