Για τη Γιορτή Βιβλίου μας ενημέρωσε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Πόπη Νικητάκη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης σχολικής μονάδας και σχετίζεται με τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου συνεργασίας των σχολικών βιβλιοθηκών των δημοτικών σχολείων της πόλης μας με σκοπό την προώθηση της Φιλαναγνωσίας.
Πέρυσι το σχολείο υλοποίησε ένα σχέδιο που αφορούσε την Μεγαλόφωνη Ανάγνωση και καλούσαν αλλοδαπούς γονείς για να μιλάνε και να διαβάσουν στην γλώσσα τους στα παιδιά. Φέτος όμως, σκέφτηκαν σαν διάχυση του προγράμματος και για να μπορέσουν και εκείνοι να πάρουν πράγματα από άλλες βιβλιοθήκες σχολείων να πραγματοποιήσουν μια ανοιχτή συνεργασία με τις βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων της πόλης για να μπορέσει το κάθε σχολείο να δείξει τις καλές του πρακτικές στο άλλο.
Κάθε μήνα ένα σχολείο αναλαμβάνει μια δράση και τα υπόλοιπα το επισκέπτονται (σε τμήματα).
Η σημασία της Γιορτής Βιβλίου
Ο στόχος είναι μέσα από την αναπτυσσόμενη συνεργασία, να πραγματοποιηθούν από κοινού δράσεις (όπως μεγαλόφωνη ανάγνωση, εργαστήρια δραματοποίησης και κουκλοθέατρου βασισμένα σε τίτλους βιβλίων, βιβλιοπαρουσιάσεις, δράσεις δημιουργικής γραφής και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής-μαθησιακής διαδικασίας με στοιχεία αλληλεπιδραστικότητας, δημιουργικότητας και έκφρασης για τους μαθητές).
Επιπρόσθετα να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των υπεύθυνων σχολικών βιβλιοθηκών, με όφελος την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Να εκπαιδευτούν οι μαθητές να συνεργάζονται μέσω κοινών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται από τις βιβλιοθήκες. Η ανταλλαγή απόψεων, η συμμετοχή σε κοινά έργα και η ομαδική ανάγνωση βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η συνεργατικότητα, η επικοινωνία και η κατανόηση της ομαδικής δουλειάς.
Οι δράσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας κοινής αναγνωστικής κουλτούρας στην πόλη ή στην περιοχή, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να διαβάζουν περισσότερο και να αναπτύσσουν φιλαναγνωστικές συνήθειες και θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο γνώσης, μάθησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων 21ου αιώνα με επίκεντρο τη συνεργασία.
Τι θα ακολουθήσει
Ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας που ξεκίνησε το 3ο Δημοτικό με δύο δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και οι δύο με μεγάλη επιτυχία. Τον Ιανουάριο ακολουθεί το 1ο Δημοτικό με δύο δράσεις με χρήση της Βιβλιοβαλίτσας που έχουν φτιάξει εκεί, τον Φεβρουάριο το 5ο Δημοτικό διοργανώνει Δράσεις Δημιουργικής Γραφής βασισμένες σε Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Αγγλίας και με αφήγηση παραμυθιών από δασκάλους του σχολείου. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, αναλαμβάνει το 4ο Δημοτικό να οργανώσει δύο δράσεις με Κυνήγι θησαυρού πάνω σε τίτλους βιβλίων και ήρωες από ιστορίες. Τον Απρίλιο, το 2ο Δημοτικό θα πραγματοποιήσει δράσεις θεματοποίησης πάνω σε βιβλία.
Το Μάιο θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Βιβλίου, που υπάρχουν σκέψεις να λάβει χώρα σε κάποιο υπαίθριο χώρο και θα παρουσιαστούν κυκλικά οι δράσεις των σχολείων.
Οι δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί
– Το Γ1 τμήμα του 3ου Δημοτικού διοργάνωσε μια γιορτή μεγαλόφωνης ανάγνωσης, προσκαλώντας παιδιά από δύο Δημοτικά Σχολεία, όπου οι γονείς των μαθητών διάβασαν το βιβλίο «Το κλειδί των Χριστουγέννων». Ακολούθησε μια συζήτηση και παράλληλα προβάλλονταν οι σελίδες του βιβλίου με χρήση βιντεοπροβολέα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες, όπως παιχνίδια βασισμένα σε διάφορες σκηνές-σελίδες του βιβλίου, έφτιαξαν με τα σώματά τους σημαντικές λέξεις της ιστορίας, όπως την αγάπη, διάφορες χειροτεχνίες και έγινε στολισμός δέντρου με ανταλλαγή στολιδιών. Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη βιβλιοθήκη, αποτυπώνοντας τις εντυπώσεις σε λεύκωμα, ενώ τα παιδιά απόλαυσαν τη συνεργασία, το παιχνίδι και τα κεράσματα, φεύγοντας με χαρούμενα πρόσωπα.
– Στην δεύτερη δράση το Γ2 τμήμα διοργάνωσε δράση μεγαλόφωνης ανάγνωσης με δύο τμήματα από άλλα σχολεία. Η κ. Άννα μητέρα μαθητή διάβασε στα παιδιά το βιβλίο «Γράμματα στο έλατο κρυμμένα», με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά. Στο τέλος της ανάγνωσης τα παιδιά έκοψαν μια καρδιά, όπου μέσα σε αυτήν έγραψαν τρία πράγματα που τα έχουν στη ζωή τους και είναι πολύ σημαντικά (κρεβάτι, ρούχα, νερό), τα τρία πρώτα καλά πράγματα που σκέφτονται για τους ίδιους (έχω χιούμορ, ζωγραφίζω ωραία, είμαι αθλητική) και τα τρία πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους (οικογένεια, φίλους). Έπειτα, με αυτές τις τόσο θετικές καρδούλες έγινε ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου του τμήματος. Στην συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και έλυσαν Χριστουγεννιάτικους γρίφους. Η δράση ολοκληρώθηκε στη βιβλιοθήκη με αξιολόγηση στο λεύκωμα, γεμίζοντας χαρά όλους τους συμμετέχοντες.
Μεγάλο όφελος για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Η κ. Νικητάκη δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι οι Υπεύθυνες των Βιβλιοθηκών των υπόλοιπων σχολείων με μεγάλη χαρά αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, κατάλαβαν ότι το κέρδος είναι πολύ μεγάλο τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και οι εκπαιδευτικοί παίρνουν πράγματα από αυτή τη διαδικασία, όπως την τεχνογνωσία, καλές πρακτικές, ενώ τα παιδιά έχουν μια παραπάνω ευκαιρία να μπουν στον κόσμο του βιβλίου και να αποκτήσουν κίνητρα φιλαναγνωσίας.
Ανέφερε επίσης ότι, τα παιδιά αναπτύσσουν το αίσθημα της συνεργασίας, που αποτελεί βασική δεξιότητα, αλλά παράλληλα εξοικειώνονται με το κομμάτι της τεχνολογίας διότι χρησιμοποιούν σε πολλές από αυτές τις δράσεις ψηφιακά μέσα.
Μέχρι στιγμής η ανταλλαγή των επισκέψεων γίνεται με συγκεκριμένα τμήματα ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Γιορτή Βιβλίου θα μπορέσουν όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν αυτές τις δράσεις. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουν μέχρι στιγμής από τα παιδιά είναι πολύ θετική, είναι ενθουσιασμένα, ενώ και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μέσα από την συνεργασία γίνονται συνεχώς και καλύτεροι.
Μέσα από αυτή τη δράση, το σχολείο επιδιώκει να δείξει ότι τα βιβλία έχουν τη δύναμη να μας φέρνουν κοντά, να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να αντλούμε πολύτιμα μηνύματα που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ