Συχνά αλλοδαποί επισκέπτες με ερωτούν αν υπάρχουν δηλητηριώδη ζώα στην Κρήτη. Η απάντησή μου είναι ότι δεν υπάρχουν και ότι υπάρχουν κάποια δηλητηριώδη ζώα, αλλά το δηλητήριό τους δεν είναι αρκετό για να χάσουμε τη ζωή μας. Βεβαίως ίσως υπάρχει πρόβλημα με κάποιους που είναι αλλεργικοί.
* Ένα είδος σαύρας που είναι γνωστό με το όνομα λιακόνι (Chalcides ocellatus) πολλοί πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Επίσης στην Κρήτη ζει το σπιτόφιδο (Elaphe situla ή Zamenis situla), το ομορφότερο είδος φιδιού της Ελλάδας, με χαρακτηριστικά κοκκινοπορτοκαλί σημάδια στην πλάτη. Σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι το έφερναν μέσα στα σπίτια τους για τον έλεγχο των ποντικών.
* Ποιά είναι τα δηλητηριώδη ζώα της Κρήτης που από το δηλητήριό τους δεν κινδυνεύουμε;
Το αγιόφιδο (που για να προκαλέσει πρόβλημα στον άνθρωπο πρέπει να μπει το χέρι μας μέσα στο στόμα του φιδιού, κάτι που είναι θεωρητικά αδύνατο), η λεγόμενη σαρανταποδαρούσα της Κρήτης (που προκαλεί σοβαρό πόνο σε περίπτωση που μας δαγκώσει), η αράχνη «Μαύρη Χήρα» (που δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο), η αράχνη Βιολί (που δεν νιώθουμε το παραμικρό αν μας τσιμπήσει), οι σκορπιοί Euscorpius candiota, Mesobuthus gibbosus και Iurus dekanum (που το τσίμπημά τους πονάει πολύ).
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ