Στα γιωργαλίδικα άλογα της Κρήτης, σ’ αυτήν την ιδιαίτερη φυλή αλόγων του νησιού μας αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Βέρα Κλώντζα- Γιάκλοβα. Το κρητικό άλογο είναι μία σπάνια και αυτόχθονη φυλή, με μακρά ιστορία στο νησί μας, που όμως κινδυνεύει από εξαφάνιση. Φημίζεται για την αντοχή, την ευκινησία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
«Το όνειρό μου είναι να δω τα γιωργαλίδικα κρητικά άλογα να ζουν σε βοσκοτόπια και όχι να περνάνε τις ζωές τους δεμένα ή κλεισμένα σε μικρούς χώρους. Συχνά ακούω ότι δεν γίνεται. Ότι θα φύγουν, ότι μετά δεν θα μπορούμε να τα πιάσουμε. Η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι άλογα που ζουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, με φίλους σε κοπάδι, έξω, σε ανοιχτό χώρο είναι πιο συνεργάσιμα, πιο ήρεμα, πιο ευτυχισμένα, πιο υγιή», αναφέρει η Βέρα και παρουσιάζει φωτογραφίες από γιωργαλίδικα άλογα «ελεύθερα, ήρεμα και χαλαρά να απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο. Δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα να τα πλησιάζουμε, να τα πιάσουμε. Αντίθετα, ψάχνουν την παρέα μας. Πάλι ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου και ίσως και στο όνειρο πολλών αλόγων» συμπληρώνει.
Στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας έχει ιδρυθεί το «Κέντρο Μελέτης, Διάσωσης και Φροντίδας του Κρητικού Αλόγου». Το κέντρο ιδρύθηκε με σκοπό τη διάσωση, τη φροντίδα και την προώθηση του κρητικού αλόγου. Έχει δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα! https://chrrhc.org η οποία ενημερώνει για τις δραστηριότητες του Κέντρου.
Αξίζει να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι η Οθωμανική διοίκηση το 1895 ανακήρυξε το γιωργαλίδικο τοπική φυλή. Απαγόρευσαν τότε την εξαγωγή και προσμίξεις με άλλες φυλές. Το ελληνικό κράτος ένταξε το γιωργαλίδικο στις τοπικές ελληνικές φυλές πολύ αργά, το 1996, αλλά με τρόπο αρκετά προβληματικό.
ΛΕΩΝ.