Αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75% από Μάιο ως και Οκτώβριο και διατήρηση του τέλους στο 0,50% για τους υπόλοιπους μήνες, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, με πρόταση του Δημάρχου Μαν. Μενεγάκη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η νομοθετική ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να αυξήσουν το τέλος παρεπιδημούντων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και το τέλος επί εκδιδομένων λογαριασμών που αφορά τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήταν μια παροχή προς τους ΟΤΑ προς ικανοποίηση ενός διαρκούς αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των τουριστικών δήμων, από τότε που με κυβερνητική απόφαση περικόπηκε το 2007 από 2% σε 0,50%.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου με το 2%, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Μαν. Μενεγάκης, εισέπραττε από το τέλος παρεπιδημούντων σε σημερινή αντίστοιχη αξία ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ! Αυτό εξασφάλιζε πολλά επιπλέον έσοδα στο Δήμο, αλλά μετά τη μείωση του τέλους στο 0,50% τα έσοδα συρρικνώθηκαν δραματικά και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, τα έσοδα απ’ αυτό τις δύο προηγούμενες χρονιές κατά μέσο όρο διαμορφώθηκαν γύρω στο 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Το τέλος καταβάλλεται σε επίπεδο Δήμου από 306 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, 530 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το «σοκ» αυτό των υποπολλαπλάσιων ταμειακών εισροών ο Δήμος δεν το ξεπέρασε απόλυτα τα 17 αυτά χρόνια, που ίσχυσε το μειωμένο τέλος παρεπιδημούντων. Είχε ως συνέπεια τη μείωση των παρεμβάσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και για συντηρήσεις, αναπλάσεις κά. έργα που χρηματοδοτούσε από τα χρήματα των τελών παρεπιδημούντων, είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μενεγάκης ανέφερε ότι η αύξηση αυτή χορηγήθηκε από την κυβέρνηση για να καλύψουν οι δήμοι σε ένα βαθμό τις μεγάλες δαπάνες στην ενέργεια και τις αυξήσεις σε υλικά κλπ. και να μπορέσουν να επανεπενδύσουν κάποια απ’ αυτά σε παρεμβάσεις για τον τουρισμό.
Ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα αύξησης κατά 0,25% του τέλους. Ελήφθησαν υπ’ όψιν ανησυχίες φορέων, όπως του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου και μεμονωμένων επιχειρηματιών, είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αναλογία συμβολής του τέλους παρεπιδημούντων στα σημερινά έσοδα του Δήμου (1,5 εκ. στα 11.5 εκ. συνολικά) δεν είναι η προσήκουσα για ένα τουριστικό Δήμο.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν για τα ξενοδοχειακά καταλύματα 0,75% για την κύρια τουριστική περίοδο από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο και να διατηρηθεί στο 0,50% για τους υπόλοιπους μήνες (Νοέμβριο έως Μάρτιο) προκειμένου να λειτουργήσει και ως κίνητρο επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα τέλη παρεπιδημούντων δαπανάται για τουριστικούς σκοπούς (συντηρήσεις τουριστικών υποδομών, δρόμων, κοινοχρήστων χώρων, τουριστική προβολή, συμπληρώνουν δαπάνες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό). Από τα έσοδα αυτά θα πληρωθεί μελέτη που θα ανατεθεί για το city branding του Αγίου Νικολάου. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα έσοδα αυτά θα διατεθούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα για τον τουρισμό, διαβεβαίωσε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θωμάς Χαριτάκης κατέκρινε τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων είναι η τέταρτη κατά σειρά σε τέλη που φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο και αναρωτήθηκε πως με τόση ευκολία η δημοτική αρχή «χαρατσώνει» τους δημότες και τους επιχειρηματίες. Πριν ληφθεί απόφαση για την αύξηση δεν έγινε διαβούλευση του Δήμου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους- ξενοδόχους, επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων ή επαγγελματίες εστίασης που δέχονται άλλο ένα πλήγμα, τόνισε.
Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στο νερό ύδρευσης, οι αυξήσεις 25% στις περισσότερες περιπτώσεις κοινοχρήστων χώρων και τώρα αύξηση 50% στα τέλη παρεπιδημούντων, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιβίωση των καταστημάτων σε περίοδο πλήθους άλλων επιβαρύνσεων. Επιπλέον, η αύξηση στο τέλος παρεπιδημούντων προστίθεται στην αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής στα ξενοδοχειακά καταλύματα και όλα μαζί καθιστούν το τουριστικό προϊόν ακριβότερο, καθιστώντας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις γειτονικών δήμων και όχι μόνο, είπε ο κ. Χαριτάκης.
Αυτό, υπογράμμισε, θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου, που μπορεί να δεχθεί πλήγμα από όλη αυτή την υπόθεση, με δυσάρεστες συνέπειες, αφού είμαστε ένας τουριστικός δήμος και όλοι, άμεσα ή έμμεσα ζούμε από τον Τουρισμό.
Ο κ. Χαριτάκης πρότεινε χαμηλότερη αύξηση, αντί 50% να περιοριστεί σε αύξηση 20% και από 0,50 να διαμορφωθεί στο 0,60% και όχι 0,75%, ώστε ο Δήμος να εξασφαλίσει κάποια περισσότερα έσοδα για έργα που θα στοχεύουν στην τουριστική ανάκαμψή του. Να γίνουν συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις για την προβολή του τόπου και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Χαριτάκης αναφερόμενος στην αντιδημαρχία Τουρισμού, είπε ότι βρίσκεται σε «λήθαργο» γιατί δεν βλέπει να κινείται κάτι ως σήμερα, γι’ αυτό πρότεινε να χορηγηθούν οι πόροι με συγκεκριμένες εγγραφές στον Προϋπολογισμό του Δήμου, από το τέλος παρεπιδημούντων στην αντιδημαρχία Τουρισμού, να οργανωθεί το Γραφείο Τουρισμού, για να λειτουργήσουν καλύτερα και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Όσον αφορά τη διατήρηση του 0,50% για τη χειμερινή περίοδο μέχρι το Μάρτιο, παρατήρησε ότι τότε δεν υπάρχει τουρισμός στην περιοχή…
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Αλεξάκης είπε ότι η κυβέρνηση κράτησε το μεγάλο μερίδιο για την πάρτη της, με το τέλος κλιματικής αλλαγής, χωρίς να προσδιορίζει τη χρήση των εσόδων απ’ αυτό, χορηγώντας στην Τ.Α. δυνατότητα μικρής αύξησης εσόδων από τα τέλη παρεπιδημούντων. Θα μπορούσε, ανέφερε, η κυβέρνηση να χορηγήσει απ’ ευθείας στους δήμους μέρους των εσόδων από την αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής χωρίς να γίνει και αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, και να έχει άμεση ανταπόδοση γι’ αυτούς που το καταβάλλουν, τόνισε.
Ο κ. Αλεξάκης συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου. Είπε ότι, η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ήταν πάγιο αίτημα της Τ.Α. και τα χρήματα αυτά θα «επιστρέψουν» άμεσα στην τοπική κοινωνία, αλλά με σαφώς προσδιορισμένο το πλαίσιο για το πού ακριβώς θα διατεθούν από το Δήμο για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τις επιχειρήσεις που το πληρώνουν. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις με άμεση ανταπόδοση για να φανεί στην κοινωνία το αποτέλεσμα.
Επίσης πρότεινε να δοθούν από το Δήμο οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις τουρισμού/εστίασης ώστε να παραμένουν σε λειτουργία τη χειμερινή περίοδο, γιατί τα περισσότερα κλείνουν.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Φιλιππάκης υποστήριξε την αύξηση στον ανώτατο βαθμό των τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις και την επιβολή των ελάχιστων τελών στους μικρούς επαγγελματίες, καταστήματα, μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα. Διαφώνησε με οριζόντια αύξηση του τέλους των παρεπιδημούντων και πρότεινε μείωση του τέλους στις μικρές επιχειρήσεις και καταλύματα. Και παρότρυνε τους συμβούλους της πλειοψηφίας και τη δημοτική αρχή να ρωτήσει τους ψηφοφόρους αν τους ψήφισαν για να προσθέσουν κι άλλες επιβαρύνσεις με αυξήσεις σε τέλη, στο ήδη πολύ επιβαρυμένο επιχειρηματικό και επαγγελματικό περιβάλλον με την ακρίβεια και τη φορολογία του κεντρικού κράτους.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μανούσος Πεδιαδίτης τόνισε ότι επιζητεί τη συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου ειδικά στα θέματα Τουρισμού, αφού είναι κοινός ο σκοπός. Η Επιτροπή Τουρισμού συστάθηκε τον Απρίλιο, αλλά λόγω της τουριστικής σεζόν δεν ήταν εφικτή η σύγκλησή της, κάτι που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου. Ο αντιδήμαρχος μίλησε για τη λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού και τη στρατηγική μελέτη για το city branding του Αγίου Νικολάου που θα ανατεθεί, ενώ καταρτίστηκε και ο Προϋπολογισμός για τον Τουρισμό ύψους 120.000 ευρώ, που θα δώσει την ευκαιρία συμμετοχής του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης, με έμφαση επεσήμανε ότι δεν προσκλήθηκε καν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. εξήγησε ότι το θέμα της αύξησης του τέλους ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από την ιστοσελίδα του Δήμου…
Για τις επιβαρύνσεις με ειδικά τέλη που πληρώνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είπε ότι εξακολουθούν αυτές να είναι πάνω από 2% που πλήρωνε παλαιότερα για τέλος παρεπιδημούντων. Αυτό μειώθηκε το 2007, αλλά στην πορεία προστέθηκαν άλλα, όπως το τέλος διαμονής, που αντικαταστάθηκε από το τέλος κλιματικής αλλαγής που το 2025 θα είναι ακόμη πιο αυξημένο!
Σχετικά με την πρόταση του Δήμου για αύξηση του τέλους ο κ. Προκοπάκης είπε ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι ενάντια στην ενίσχυση του Δήμου και ότι το αποδεικνύουν διαχρονικά, με δωρεές, χορηγίες και την εταιρική ευθύνη ως ξενοδοχεία. Χαρακτήρισε ως λάθος, το να επιβάλλονται αυξήσεις χωρίς ο Δήμος να εξηγεί πού θα διατεθούν τα έσοδα που θα προκύψουν απ’ αυτό. Ζήτησε από τη δημοτική αρχή, να συμμετέχει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων στη σύνταξη του Προϋπολογισμού μέσω του οποίου θα γίνει η διάθεση των κονδυλίων από τις εισπράξεις των τελών.
Πρότεινε επίσης από το μειωμένο τέλος 0,50% παρεπιδημούντων να ισχύσει μέχρι το Μάρτιο, να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο. Εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία για προετοιμασία προβαίνουν σε αρκετές δαπάνες στο ξεκίνημα της σεζόν, άρα θα ήταν καλό να μην επιβαρυνθούν με αυτή την αύξηση Απρίλιο και Μάιο. Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου μίλησε για λάθη στις χρεώσεις των τελών καθαριότητας, που καταβάλλονται και το χειμώνα, ενώ είναι κλειστά και δεν παρέχονται αντίστοιχες υπηρεσίες από το Δήμο.
Χαρακτήρισε «αστείο» το ποσό των 120.000 που διέθεσε κατ’ αρχήν ο Δήμος για τον προϋπολογισμό των τουριστικών δαπανών της αντιδημαρχίας Τουρισμού.
– Στο θέμα αναφέρθηκε και το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Φ. Κοκοτός, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου από το Δήμο, ώστε τα τέλη καθαριότητας στα ξενοδοχεία να χρεώνονται σύννομα και όχι παράνομα, όπως ως σήμερα από το 2021 που έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, που ορίζει για τα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, την αρχή «πληρώνω για όσα πετάω»… Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα φέρει σύντομα το θέμα προς συζήτηση.
Η ψηφοφορία
Μετά τη συζήτηση ο δήμαρχος τροποποίησε την πρότασή του, αφαιρώντας από την αύξηση του τέλους και τον μήνα Απρίλιο. Σε ψηφοφορία μπήκαν τέσσερις προτάσεις: Του δημάρχου, η πρόταση του κ. Χαριτάκη, η πρόταση του κ. Φιλιππάκη και η πρόταση για αναβολή του κ. Αλεξάκη. Υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου με 14 ψήφους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ