Αν βρεθείτε στην εξοχή θα σας «ξεκουφάνουν» τα τζιτζίκια με το… ερωτικό τους κάλεσμα. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.
* Tο μέλος της «Ελληνικής Εντομολογικής Εταιρείας» Γιάννης Κουφάκης επεσήμανε ότι η φετινή παρουσία των τζιτζικιών στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από υψηλούς πληθυσμούς. Σε γενικές γραμμές, οι πληθυσμοί όχι μόνο των τζιτζικιών, αλλά όλων των εντόμων, κουνουπιών, μυρμηγκιών, σκαθαριών και πεταλούδων είναι ευμετάβλητοι από χρονιά σε χρονιά και επηρεάζονται από τοπικούς, χωρικούς παράγοντες καθώς και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
* Σύμφωνα με τους εντομολόγους, οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού, αυτό που πλέον αποκαλούμε «κλιματική αλλαγή» ή «κλιματική κρίση», επηρεάζουν τον κύκλο ζωής και αναπαραγωγής των εντόμων. Σε αυτές τις εναλλαγές περιλαμβάνονται οι άνεμοι, η θερμοκρασία και η υγρασία. Περισσότερα ανθεκτικά στις καιρικές μεταβολές, πάντως, αναδεικνύονται τα τζιτζίκια, καθώς μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος και γι’ αυτό είναι -σε έναν μεγάλο βαθμό- προστατευμένα από τις κλιματολογικές συνθήκες!
Το ερωτικό κάλεσμα μιας ζωής πέντε εβδομάδων
Τα τζιτζίκια, αν και έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για έντομα (2 – 5 εκατοστά) είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, γιατί το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα των κορμών των δένδρων. Το χρώμα τους σε γενικές γραμμές είναι μαύρο. Τα θηλυκά τζιτζίκια γεννούν τα αυγά τους μέσα σε τρύπες που κάνουν σε μαλακούς βλαστούς και αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
* Όσον αφορά τον ήχο που ακούγεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες αυτός οφείλεται στην ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά τους- μέσω της οποίας δημιουργείται αυτός ο ιδιόμορφος ήχος (τερέτισμα). Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.
* Στην ιστοσελίδα για τη «Βιοποικιλότητα της Κρήτης» διαβάζουμε τα παρακάτω ωραία λόγια της Χρυσούλας Γουρνιεζάκη: Το τιτίβισμα των τζιτζικιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Οι ήχοι προέρχονται από τα αρσενικά τζιτζίκια και ο σκοπός τους είναι να πληροφορηθούν τα θηλυκά ότι υπάρχει ένα ελκυστικό αρσενικό εκεί κοντά. Το άκακο και αδικημένο έντομο περνάει από 4 -17 χρόνια κάτω απ’ την γη. Όταν επιτέλους δεήσει ν’ αντικρύσει τον ήλιο έχει μόνο πέντε εβδομάδες ζωής για να συναντήσει το ταίρι του και να εξασφαλίσει την απαραίτητη διαιώνιση του είδους του. Το τραγούδι του δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ερωτικό κάλεσμα στον μελλοντικό, αλλά πρόσκαιρο σύντροφό του, που πρέπει να βρεθεί γρήγορα πριν το χρονόμετρο της ζωής αναγγείλει την λήξη του χρόνου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ