Ρωτήσαμε το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανόλη Μενεγάκη τι γίνεται με το σχέδιο ενίσχυσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, και δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι πέραν των μεμονωμένων ενεργειών και παρεμβάσεων που έχει κάνει ο Δήμος από την αρχή του έτους που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, στοχεύει στην κατάρτιση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, που «πρέπει να μελετηθεί σωστά και να διαμορφωθεί με επαγγελματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, όπως έχομε πει, πρέπει να ανατεθεί η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης επιχειρησιακού χαρακτήρα, για την προβολή και στήριξη του Τουρισμού (συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, «rebranding» της περιοχής, διαφήμιση, τρόποι στήριξης της τοπικής οικονομίας σε συνάρτηση με τον τουρισμό κλπ.).»
Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού
«Η στρατηγική αυτή θα χαραχθεί από τη Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού, στην οποία συμμετέχουν οι φορείς», εξήγησε ο δήμαρχος, προαναγγέλλοντας την σύγκλησή της περί τις 20 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζομε ότι, παρά τις απόπειρες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή η συνεδρίαση της επιτροπής, αποδίδοντας το γεγονός στην ενασχόληση των μελών της με τον Τουρισμό με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν ελεύθερο χρόνο για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις της επιτροπής στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Ο Δήμαρχος είπε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, όταν θα έχουν κλείσει όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, θα μπορέσει να συνεδριάσει η επιτροπή για να ασχοληθεί με όλα αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα, στα οποία αναφέρθηκε παραπάνω.
Ιδρυση Γραφείου Τουρισμού
Την σύσταση και λειτουργία Γραφείου Τουρισμού μέσα σε αντίστοιχο αυτοτελές Τμήμα, ανήγγειλε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Όπως εξήγησε το Γραφείο Τουρισμού θα προβλέπεται από το νέο οργανόγραμμα του Δήμου, που θα τεθεί σε εφαρμογή με την ψήφιση του νέου Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο οποίος, όπως ανέφερε, θα ψηφιστεί «καλώς εχόντων των πραγμάτων» στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Γραφείο θα έχει διοικητικό στέλεχος από τους υπηρετούντες υπαλλήλους και εξωτερικό συνεργάτη.
Υποστήριξη με υποδομές
Απαντώντας στην κριτική που σταθερά διατυπώνεται από τον επιχειρηματικό κόσμο του Τουρισμού, ότι κράτος και δήμος δεν στηρίζουν με ανάλογες υποδομές την υποδομή που δημιουργεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση με επενδύσεις παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ο Δήμαρχος είπε:
«Οι δημόσιες υποδομές πάσχουν, όχι μόνο του Δήμου… Αλλά είναι θέμα περισσότερο χρηματοδοτήσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται. Περισσότερο θεωρώ ότι οφείλεται στο επίπεδο προετοιμασίας από πλευράς τοπικής πρωτοβουλίας και στη διάθεση του κράτους να χορηγήσει τα κονδύλια για τις υποδομές που χρειάζονται. Είναι βέβαια και η διεκδίκηση, γιατί αν δεν ενδιαφερθείς ως δήμος, καταρτίζοντας σχέδια και ωριμάζοντας μελέτες, δεν μπορείς να διεκδικήσεις και αποτελεσματικά. Την εποχή όμως που υπήρχαν χρήματα, χάθηκαν ευκαιρίες για το Δήμο Αγίου Νικολάου. Είναι αλήθεια ότι αυτό έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που ασχέτως προτάσεων και διεκδίκησης, το κράτος δεν ανταποκρίνεται, είναι αργό…», τόνισε.
Στην παρατήρησή μας, ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα και σε τοπικό επίπεδο να στηριχθεί ο τόπος με τις μεγάλες επενδύσεις που υπάρχουν ήδη, είναι σε εξέλιξη ή νέες που προκύπτουν διαρκώς, το προϊόν, που στηρίζεται στη φυσική ομορφιά και στο υψηλό ποιοτικό επίπεδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, απειλείται με κατάρρευση, ο κ. Μενεγάκης απάντησε, παραθέτοντας ένα παράδειγμα:
«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου με αίτημα του ενέταξε και χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου για εκπόνηση μελέτης ενός παλιού δημοτικού δρόμου που διέρχεται μπροστά από μεγάλα ξενοδοχεία της Ελούντας –έργο της τάξης των 6-7 εκατομμυρίων ευρώ. Πού είναι η χρηματοδότηση του έργου και γιατί δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναγνωρίζοντας την μέγιστη προσφορά των μεγάλων αυτών ξενοδοχείων στα οποία κτίστηκε διαχρονικά η φήμη του κρητικού και εν πολλοίς του ελληνικού Τουρισμού;» Αναρωτήθηκε ο κ. Μενεγάκης, εξηγώντας ότι το έργο αυτό είναι πολύ ακριβό για την οικονομική δυνατότητα του Δήμου και η σοβαρή αυτή μελέτη βρίσκεται αν όχι σε τελικό, σε ικανό στάδιο ωριμότητας.
Άλλο παράδειγμα που επικαλέστηκε αφορά τη χρηματοδότηση νέσω ΕΣΠΑ της παράκαμψης της Ελούντας, με παρέμβαση της Περιφέρειας, αλλά χρειάστηκαν 25 χρόνια για να φτάσουμε ως εδώ…
Αντίστοιχες καθυστερήσεις, λόγω ελλειμματικού προγραμματισμού, παλινωδιών, γραφειοκρατίας, υποστελέχωσης κλπ παρατηρούνται και από πλευράς του Δήμου, διαχρονικά και σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων για υποδομές στήριξης του τουριστικού προϊόντος, παράλληλα με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών και τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η ανάπλαση του παραλιακού της Ακτής Στυλ. Κουνδούρου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ