Δέκα παιδιά που ζουν στον οικισμό της Αμμουδάρας βούτηξαν να πιάσουν το σταυρό που έριξε στη θάλασσα ο εφημέριος π’ Γεώργιος Μπρόκος, κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία κάτω από τον ενοριακό ιερό ναό του Προφήτη Ηλία ανήμερα των Θεοφανίων.
Πολύς κόσμος παρακολούθησε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια, την ρίψη του σταυρού στη θάλασσα. Ηταν μια ηλιόλουστη ευλογημένη μέρα, με ανοιχτούς τους ουρανούς. Ημέρα νίκης του φωτός και της καταδίωξης με αγιασμό, των μιαρών πνευμάτων που μέχρι τα Θεοφάνια ροκανίζουν το δένδρο της ζωής… Οι καλικάντζαροι, έρχονται από τα έγκατα της γης, όπου ολόκληρο το χρόνο, προσπαθούν με τσεκούρια και πριόνια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη, το δέντρο της ζωής, που αντιπροσωπεύει τη γονιμότητα, την αστείρευτη πηγή της ζωής, το διαρκώς αναγεννώμενο σύμπαν που καμιά δύναμη σ’ αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει. Κόβουν κόβουν, μέχρι που έχει μείνει πολύ λίγο ακόμα, αλλά τότε έρχονται τα Χριστούγεννα και λένε «χάιστε να πάμε πάνω στη γη και θα πέσει μοναχό του». Ανεβαίνουν λοιπόν πάνω στη γη και τα Θεοφάνεια που επιστρέφουν, βλέπουν το δέντρο ολάκερο, ακέραιο, άκοπο. Και πάλι κόβουν και πάλι έρχονται τα Χριστούγεννα και όλο απ’ την αρχή. Το δέντρο των Χριστουγέννων συμβολίζει αυτή ακριβώς την ακεραιότητα και τη Θεϊκή δύναμη και προστασία με την παρουσία του Χριστού.
Πρώτος το σταυρό έπιασε ο Μπάμπης Καπανταϊδάκης, δεύτερος ο Δημήτρης Τζώρτζης και τρίτος ο Αντώνης Κυριακάκης, που έλαβαν από τον παπά Γιώργη ένα σταυρό λαιμού ως ευλογία.
Ν.Τ.