To 13% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Το φαινόμενο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο και όλα τα σύγχρονα δεδομένα μαρτυρούν πως η νόσος παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις κυρίως στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με μελέτες που γίνονται συστηματικά από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της ενημέρωσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Υγείας διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με θέμα «Ζω χωρίς να φοβάμαι…το Σακχαρώδη Διαβήτη», την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο REX.
Όπως τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιάννης Ρουκουνάκης MD, MSc Χειρουργός Ορθοπαιδικός Τραυματολόγος, κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν πως «η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη». Εξηγώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ την κεντρική στόχευση της εκδήλωσης ο κ. Ρουκουνάκης, που είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πρόληψης, οργάνωσης και υποστήριξης πρωτοβάθμιας υγείας του Δήμου Αγίου Νικολάου μας είπε: «Θέλουμε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να αφήσουμε το αποτύπωμα της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης του κοινού και της πρόληψης. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος γνωστή, την οποία μπορούμε να την αναγνωρίσουμε αλλά και να την αντιμετωπίσουμε ακόμα σε προδιαβητικό στάδιο. Θα πρέπει λοιπόν να μη φοβάται ο κόσμος, αλλά να μπορεί να διαχειριστεί τη νόσο».
Ο Νοέμβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το Σακχαρώδη Διαβήτη αφιερωμένος στην υποστήριξη των ατόμων που ζουν με διαβήτη. Μια υπενθύμιση ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε με την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και τη δράση. Η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης νέων περιστατικών διαβήτη. Η γνώση για τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου και την ζωή των ασθενών μετά τη διάγνωση αφορά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τους οικείους τους, ιδιαιτέρως δε τους γονείς των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη.
Η σημασία της πρόληψης
Ο κ. Ρουκουνάκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «ο σκοπός της εκδήλωσης μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και γενικά των δημοτών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο πεθαίνουν περίπου 4.000.000 άνθρωποι από τις επιπλοκές της.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και γενικότερα – συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη κρίνεται απαραίτητη.
Είναι μια πάθηση που έχει πάρει τη μορφή της επιδημίας και απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος τους πληθυσμού. Το σημαντικότερο είναι ότι η νόσος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση.
Ο καθένας από εμάς έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενημέρωση και στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Και ο δήμος μας μέσω της πρωτοβάθμιας υγείας έχει αυτό τον σκοπό, καθώς θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι περίπου 540.000.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από ΣΔ και το 50% από αυτούς ΔΕΝ το γνωρίζουν.
Από την εκδήλωση αυτή θα πρέπει να μας μείνει το τρίπτυχο: ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πρόληψη.
Είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ύπουλο εχθρό της υγείας που έχει όνομα και επώνυμο: Σακχαρώδης Διαβήτης.
Μια «γλυκιά νόσος»
Με θέμα «Διαβήτης: Μια «γλυκιά νόσος». Γνωρίζοντας καλύτερα τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβητη», μίλησε η Ειδική Παθολόγος – Διαβητολόγος Εμμανουέλα Χουρδάκη -Διαβητολογικό Κέντρο Metropolitan Hospital – Επιστημονικά υπεύθυνη Diabesity Wellness Spot -Επιστημονικά υπεύθυνη Παθολογικού Διαβητολογικού τμήματος Health Spot Γλυφάδας. Όπως είπε η διαβητολόγος, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση. Παράλληλα παρουσίασε την παθοφυσιολογία του σακχαρώδη διαβήτη, την αιτιολογία και την συμπτωματολογία της νόσου σε κατανοητή γλώσσα για το κοινό. Ανέλυσε δηλαδή τη νόσο με τέτοιο τρόπο που να καταγράψει με ενάργεια τα δεδομένα που την αφορούν.
Παράλληλα, μίλησε με θέμα «Τεχνολογία και Σακχαρώδης Διαβήτης. Το μέλλον είναι εδώ», παρουσιάζοντας νέα δεδομένα για την χρήση της τεχνολογίας σήμερα στην ζωή με τον διαβήτη και στην διαχείριση της νόσου. Παρουσίασε τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στην Ελλάδα όπως τα τελευταία μοντέλα «στυλό» για την ινσουλίνη τα οποία λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και πληροφόρησε το κοινό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σακχαρώδης διαβήτης ενδεχομένως να μη χρειάζεται συχνή παρακολούθηση.
Γενικά σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε, οι επιστημονικές εξελίξεις στο σακχαρώδη διαβήτη είναι ραγδαίες ενώ δεν παρέλειψε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή μέσα από μια φωτογραφία που έδειξε από το 1910 σε ένα νοσοκομείο που είχε παιδιά με διαβήτη τα οποία απλά περίμεναν το μοιραίο να επέλθει, ενώ σήμερα σε αντιδιαστολή υπάρχουν μηχανήματα με την τελευταία λέξη τεχνολογίας για τη θεραπεία της νόσου.
Άσκηση ή διατροφή;
«Άσκηση ή διατροφή; Ανταγωνιστές ή σύμμαχοι στη ρύθμιση του διαβήτη;», ήταν το θέμα που ανέπτυξαν η Μαρία Χατζηκυριάκου Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης
Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ και η Στεφανία Ζαχαροπούλου Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc (Hons), MSc.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον έγινε μια προσέγγιση από δύο επιστημονικές οπτικές κι ένας συνδυασμός που πρόσφερε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Μίλησαν για τις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να έχει ένας διαβητικός ή ένας άνθρωπος σε προδιαβητικό στάδιο κι αυτό σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει πριν μπει σε διαδικασία θεραπείας της νόσου ή ακόμα και κατά την θεραπεία. Τονίστηκε δε πως η διατροφή και η άσκηση λειτουργεί σε επίπεδο πρόληψης.
Ομιλητής ήταν επίσης ο Αναστάσιος Καισίδης Επισκέπτης Υγείας με μετεκπαίδευση Cyto Σακχαρώδη Διαβήτη. Διαβητολογικό Κέντρο Γ. N Βενιζέλειο Πανάνειο Ηρακλείου Κρήτης, Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο οποίος έδωσε «Συμβουλές για την βέλτιστη διαχείριση της νόσου στο σπίτι». Μια παρουσίαση πολύ πρακτική με μεγάλο ενδιαφέρον για τους διαβητικούς. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στα συχνά λάθη τα οποία κάνουν συνήθως οι ασθενείς και τα οποία επαναλαμβάνουν από συνήθεια, αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις από την πλευρά των υγειονομικών που δεν δίνουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες στο πώς θα πρέπει να γίνεται η σωματική υγιεινή για τον διαβητικό. Το πώς θα πρέπει να γίνεται σωστά η έγχυση ινσουλίνης και όλα όσα πρέπει να κάνει σε καθημερινή βάση ένας διαβητικός, ώστε το αποτέλεσμα της λήψης του δείγματος να είναι όσο γίνεται πιο έγκυρο.
Καθημερινές προκλήσεις
Τέλος την εκδήλωση χαιρέτισε μέσω διαδικτύου η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Αναστασία Μαυρογιαννάκη, MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Α “ΝΙΜΙΤΣ”, που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το φετινό μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι «Διαβήτης και ευ ζην», ευχόμενη να είναι το έναυσμα για μια καλύτερη ζωή των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Όπως επεσήμανε, «εκατομμύρια άνθρωποι με Διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά στη διαχείριση της νόσου στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο, με τη φροντίδα του Διαβήτη συχνά να εστιάζεται μόνο στο σάκχαρο αίματος. Πρέπει να είναι συνεπείς, οργανωμένοι, υπεύθυνοι και αυτά επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα άτομα με Διαβήτη και οι φροντιστές τους να τυγχάνουν συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης, ώστε να διαχειρίζονται σωστά τη νόσο αλλά και οι λειτουργοί υγείας να μην εστιάζουν μόνο στο σάκχαρο αίματος αλλά να παίζουν καθοριστικό ρόλο για μία ισορροπημένη διαχείριση της νόσου – ψυχική υγεία – ώστε μαζί με την υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον, το σχολείο, το σύνολο της κοινωνίας αλλά και από την πολιτεία να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ποιότητα ζωής.»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή συζήτηση των ομιλητών με το κοινό, ενώ προσφερόταν η δυνατότητα για επιτόπου μετρήσεις σακχάρου σε όποιον επιθυμούσε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ