Μια γυναίκα από το εξωτερικό, η οποία καθηλώθηκε σε αμαξίδιο, ξεκίνησε να φτιάχνει ράμπες από τουβλάκια Lego, ώστε να κάνει πιο προσβάσιμη την γειτονιά της και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες της σχετικά με την προσβασιμότητα ΑμεΑ. Η δράση σιγά -σιγά εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και πολλά σχολεία την εφάρμοσαν. Ένα από τα σχολεία αυτά είναι το 3ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου.
Συντονίστρια της δράσης αυτής που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό, είναι η κ. Ιωάννα Βάρδα. Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το σχολείο τους έκανε μια συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι μαθητές αρχικά το πρόβλημα του σχολείου, που -όπως λέει- είναι ένα σχολείο μη προσβάσιμο. Διαπίστωσαν το πρόβλημα αυτό κάνοντας με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου ένα βίντεο, το οποίο είναι διαθέσιμο στο blog του 3ου Δημοτικού. Τα παιδιά μπόρεσαν να διαπιστώσουν εμπράκτως το πρόβλημα προσβασιμότητας και ζητούν όλοι μαζί ένα σχολείο προσβάσιμο για όλους.
Πρόσθεσε ότι συμβολικά η ράμπα αυτή φτιάχνεται μπροστά στη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε να τοποθετηθούν κουτιά συλλογής lego σε διάφορους χώρους στην πόλη, όπως και έγινε. Τα σημεία αυτά ήταν: ο Βιδάκης κατάστημα παιχνιδιών, το Toyland -Jumbo κατάστημα παιχνιδιών, το Βιβλιοπωλείο Καρτέρη, το Βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι, το Bιβλιοπωλείο Προμηθέας, το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Παίξε Γέλασε, το ΚΔΑΠ Παιδεία εν δράσει, το κολυμβητήριο, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Τώρα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα lego και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή της ράμπας. Μάλιστα περιμένουν ακόμα μια δωρεά 40 κιλών lego από την Chef κ. Χαρά Δολογιάννη, η οποία παρουσίασε την Κυριακή τον χρωματοπόλεμο στο «colour your day for autism».
Ο στόχος
Όπως εξηγεί η κ. Βάρδα, η δράση αυτή στοχεύει στο να αφυπνίσει τα παιδιά, να τα κάνει να σκεφτούν, να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναλάβουν δράση. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων, αλλά η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος ανήκει στην πολιτεία, η οποία φέρει την ευθύνη για την απονομή της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Θέλησε να επισημάνει ότι η συνεργασία που έχουν αναπτύξει με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου έχει μόνο θετικά οφέλη και θα ήθελε να ευχαριστήσει το Γιάννη Τσιντίκη, τη Γιούλη Μαγκλάρα και την Ανδρονίκη Μακρινιώτη που έφτιαξαν μαζί το βίντεο. Αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ομάδα του σχεδίου δράσης. Ήταν, όπως αναφέρει, πολύ εποικοδομητική συνεργασία, τα παιδιά ήταν άψογα στην συνεργασία τους και αυτό που θέλουν να καταφέρουν τελικά είναι να προσφέρει ο ένας στο άλλο.
Παρουσίαση σχεδίου σε ημερίδα
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Προετοιμάζουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, διαμορφώνοντας τη συνεργατική ομάδα» για εκπαιδευτικούς ΠΕ70 των τάξεων Γ΄ και Δ΄, Σχολικών Μονάδων Δήμου Αγ. Νικολάου της 1ης ενότητας ΔΙΠΕ Λασιθίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Μαρία Πρατσίνη. Περιέλαβε παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης «Συμπερίληψη Προσβασιμότητα = Lego», που προάγει την ενεργό πολιτειότητα, από την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής Ιωάννα Βάρδα και τις εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης, Γεωργία Κουσίδου και Κωνσταντίνα Ιωαννίδου εκπροσωπώντας την ομάδα του σχεδίου.
Στην ημερίδα αυτή είχαν την ευκαιρία οι παρευρισκόμενοι να δουν σε πρώτη προβολή το promo video της δράσης, που υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού Αγίου Νικολάου.
Στο βίντεο αναδεικνύεται, η δυσκολία ενός κοριτσιού σε αμαξίδιο να επισκεφθεί την βιβλιοθήκη εξ αιτίας του ότι δεν υπάρχει ράμπα. Αμέσως μετά φαίνονται οι μαθητές που φτιάχνουν μια ράμπα από lego και τελικά το κορίτσι καταφέρνει να επισκεφθεί την βιβλιοθήκη. Το ίδιο συμβαίνει και στην αίθουσα μουσικής του σχολείου. Το βίντεο κλείνει με το μήνυμα: Η ισότητα δε φέρνει πάντα δικαιοσύνη γιατί η ισότητα δίνει σε όλους τα ίδια παπούτσια, αλλά η δικαιοσύνη φροντίζει να ταιριάζουν στα βήματά τους».
Όπως μας μετέφερε η κ. Βάρδα, η ράμπα από lego, που φαίνεται στο βίντεο δεν είναι το τελικό, αλλά για τις ανάγκες του βίντεο. Η ιδέα και η παρουσίαση αυτού του σημαντικού έργου είναι μόνον η αρχή. Μέσα από τη συνεργασία, την ευαισθητοποίηση και τη δράση, οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα εμπόδια και να προτείνουν λύσεις, διαμορφώνοντας έτσι ένα σχολικό περιβάλλον ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους.
Η πρωτοβουλία αυτή καλλιεργεί αξίες, όπως η ισότητα, η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Κάθε τουβλάκι που προστίθεται στη ράμπα αυτή συμβολίζει ένα βήμα προς μια κοινωνία πιο δίκαιη, συμπεριληπτική και ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες όλων των πολιτών και μαθητών.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ