Το 40% των εργαζομένων πρέπει να επαν-εκπαιδευτεί την επόμενη 3ετία λόγω τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δείχνουν ήδη οι μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική, όπου καταγράφονται τεκτονικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο.
Ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση για ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη. Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι πλέον περισσότερο και από επιτακτική η ανάγκη επανεκπαίδευσης των εργαζομένων.
Τα στελέχη εκτιμούν ότι το 40% των εργαζομένων χρειάζεται επανεκπαίδευση σε βάθος τριετίας, προκειμένου να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη και στον αυτοματισμό, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή μάθηση. Πάντως, οι εργοδότες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα επηρεάσουν θετικά τον αριθμό των εργαζομένων των οργανισμών τους, με το 58% να αναμένει ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η ManpowerGroup, αποτυπώνοντας τις 14 βασικές τάσεις του κόσμου της απασχόλησης, που περιγράφουν την «Εποχή της Προσαρμοστικότητας». Σε μια προσπάθεια να κωδικοποιήσει την αντίληψη για τον κόσμο της απασχόλησης και τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται και κυρίως να εντοπίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται, η εταιρεία δημοσιοποίησε 14 βασικές τάσεις της αγοράς εργασίας. Το 40% των εργαζομένων χρειάζεται επανεκπαίδευση σε βάθος τριετίας, προκειμένου να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη.
Για την αναμενόμενη απώλεια θέσεων εργασίας εξ αιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία αναφέρει ότι μόλις το 23% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, υπογραμμίζοντας μια σημαντική μετατόπιση των ρόλων λόγω της αυτοματοποίησης.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πάντως, είναι αισιόδοξοι για την επίδραση του ΑΙ στην εργασία: για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η ΑΙ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους γενικά, αλλά μόλις το 28% θεωρεί ότι θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.
Θα καλυτερεύσει η ζωή των εργαζομένων;
«Είναι πασιφανές ότι οι αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την εργασία, είναι στη σφαίρα της ουτοπίας, για όσους δεν αντιλαμβάνονται την ταχύτητα με την οποία θα αλλάξει το τοπίο στα εργασιακά δεδομένα», τονίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης, εμφανώς προβληματισμένος από τις επικείμενες εξελίξεις.
«Κάθε αλλαγή που γίνεται γεννά ερωτήματα, όχι χωρίς λόγο φυσικά, αν αναλογιστούμε ότι πολλές αλλαγές που έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν οδήγησαν στην καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, αλλά πολλές φορές και παρά τις δυνατότητες που διαμορφώνονταν για καλύτερη και ποιοτική ζωή, έφεραν αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, εντατικοποίηση της εργασίας, μείωση του ελεύθερου χρόνου, και όχι απαραίτητα αύξηση αποδοχών. Αυτό που μένει σταθερό είναι η υπερβολική αύξηση κερδών, χωρίς ένα μέρος από αυτά να τα καρπώνεται το κοινωνικό σύνολο», σημειώνει ο κ. Πεπόνης, που έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του ανώτατου συμβουλίου εργασίας του υπουργείου ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κι έχει διαμορφωμένη εικόνα των συνθηκών που εξελίσσονται.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως «οι εξελίξεις δεν πρέπει να μας αφήσουν πίσω σαν χώρα. Δυστυχώς όμως οι όποιες εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα ούτε σε κρατικό επίπεδο ούτε σε επιχειρηματικό, αφού για μεν το κράτος η φαντασία των αρμόδιων εξαντλείται στις τηλεοπτικές οθόνες για την προβολή και για την μεγάλη επιχειρηματικότητα στο κυνήγι της κερδοφορίας χωρίς προβλέψεις για το αύριο».
Γεφύρωση του χάσματος
Όπως εξηγεί η ManpowerGroup, εξαιρετικά σημαντική στη σημερινή συγκυρία είναι η γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω στρατηγικής επανειδίκευσης (reskilling) και αναβάθμισης (upskilling) των δεξιοτήτων. «Τα στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης και διασταυρούμενης κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για τη γεφύρωση” των κενών γνώσης μεταξύ των γενεών, βοηθώντας τις ανάγκες της Gen Z για ανανεωμένες δεξιότητες και στηρίζοντας τους ώριμους εργαζόμενους να διατηρήσουν την αξία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Μια άλλη τάση, που σαφώς επηρεάζει την αγορά εργασίας σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, είναι η συμπερίληψη, η οποία ενισχύει την καινοτομία. Οι εταιρείες, που υπερασπίζονται την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο, παρουσιάζουν 39% υψηλότερη αποδοτικότητα έναντι των ανταγωνιστών τους, προσελκύοντας κορυφαία ταλέντα, βελτιώνοντας τη σημαντικότητα στην αγορά και ενισχύοντας τη διακράτηση ταλέντου. Πάντως, υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της αντίληψης των ηγετών (68%) και της συμφωνίας των εργαζομένων (36%) σχετικά με την ένταξη στον χώρο εργασίας.
Εκπαίδευση στον τουρισμό
Με δεδομένα τα παραπάνω ο κ. Πεπόνης υπενθυμίζει πως υπάρχουν «25.000 θέσεις για μετεκπαίδευση από το υπουργείο τουρισμού, των εμπειρικά εργαζομένων στον τουρισμό με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ έχουν γίνει χιλιάδες αιτήσεις από εργαζόμενους κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η επιλογή αυτών που θα τα παρακολουθήσουν και όπου να ‘ναι ξεκινάει η τουριστική περίοδος με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μη μπορέσει να τα παρακολουθήσει. Αυτό για να γίνει κατανοητή η άποψη μου για τα παραπάνω και γιατί σαν χώρα χάνουμε το ένα τρένο μετά το άλλο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντων
Στην ανάλυσή της, η ManpowerGroup χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως κρίσιμο παράγοντα για την αγορά εργασίας. Οι κορυφαίες αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 51% των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμούν εταιρείες που προσλαμβάνουν μετανάστες. «Η επιτυχής ενσωμάτωση διαφορετικών ομάδων προσφέρει άμεση ανακούφιση από ελλείψεις ταλέντων και μακροπρόθεσμα βιώσιμα πλεονεκτήματα», σχολιάζει η εταιρεία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ