Αρκετά δέντρα (περί τα 15) από τα χιλιάδες που «κοσμούν» το σπάνιας ομορφιάς Φοινικόδασος στο Βάι – το μοναδικό στην Ευρώπη στο είδος του – χρειάστηκε να κοπούν και να καούν τις προηγούμενες ημέρες από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου καθότι διαπιστώθηκε ότι αυτά είχαν ξεραθεί λόγω της προσβολής τους από το λεγόμενο κόκκινο σκαθάρι (ένα κολεόπτερο με μήκος 3-4 εκατοστά, τρία ζεύγη ποδιών, χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες στο κεφάλι, στα φτερά έχει μαύρες παράλληλες γραμμές και στο κεφάλι του προβάλει μια κόκκινη προβοσκίδα).
Όπως δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Μανόλης Κουδουμάς, η Υπηρεσία βρέθηκε στο Βάι διαδοχικά τις τρεις τελευταίες μέρες αφού βρέθηκαν φοινικόδεντρα – Κρητικός Φοίνικας ή Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) όπως είναι ευρέως γνωστή η ονομασία του – να έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι και στο παραλιακό τμήμα και εντός του δάσους (υπάρχουν δέντρα τα οποία είναι εντελώς ξεραμένα με το σκαθάρι εντός τους σε διάφορες μορφές – προνύμφες, κ.ά.)
Σημειώνεται ότι η πρώτη προσβολή στο φοινικόδασος είχε διαπιστωθεί στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε ένα πολύ μεγάλο δέντρο στο πάρκινγκ του δάσους, με την Δασική Υπηρεσία να μην καταφέρνει τότε, παρά τις προσπάθειές της, να σώσει το δέντρο αφού η προσβολή από το σκαθάρι ήταν προχωρημένη.
Χθες, Τρίτη, συνεργείο με ειδικό γερανοφόρο όχημα εφήρμοσε, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμά, ειδική τεχνική έγχυσης ειδικού εγκεκριμένου εντομοκτόνου φαρμάκου προκειμένου να διεισδύσει στην «καρδιά» των δέντρων και να εξοντώσει το έντομο σε όλες τις μορφές του.
Εντός του δάσους βρέθηκαν και άλλες συστάδες δέντρων να έχουν προσβληθεί ήδη από καιρό πριν και να έχουν καταπέσει, προσθέτει ο κ. Κουδουμάς.
Προβληματίζει η «αλλαγή συνήθειας» του σκαθαριού
Αυτό που προβληματίζει την Δασική υπηρεσία, όπως τονίζει ο Διευθυντής, είναι ότι το σκαθάρι φαινόταν να προτιμά μέχρι πρότινος να τρέφεται με τους κανάριους φοίνικες (που ευδοκιμούν σε αυλές, κήπους, κλπ) και όχι τους φοίνικες του Θεοφράστου που είναι το είδος που φύεται στο Βάι.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμά, ότι ενώ το σκαθάρι θέλει μια θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών κελσίου για να αναπαραχθεί, να αρχίσει να πετά και να γεννά αυγά κλπ, όλη αυτή η προσβολή στα φοινικόδεντρα έλαβε χώρα αυτή τη χρονική περίοδο – κάτι που καταδεικνύει και το πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση ο ιδιαίτερα ήπιος χειμώνας που διανύουμε.
Ανάγκη
ολοκληρωμένου
σχεδίου δράσης
για το φοινικόδασος
Ο κ. Κουδουμάς, αφότου ενημέρωσε προφορικά τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη όσο και το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβακη αλλά και τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού Αμβρόσιο (θα ακολουθήσει και σχετική έγγραφη ενημέρωση), ετοιμάζεται προκειμένου να αποστείλει σήμερα, όπως λέει, κατεπείγον έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠ.ΕΝ.) επισημαίνοντας την ανάγκη «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» και να συνταχθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης – ζητώντας παρουσία και ειδικών επί του θέματος – που θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται βάσει και των νέων δεδομένων και να αποτραπεί έτσι η επέκταση της προσβολής του σκαθαριού και να προστατευθεί το φοινικόδασος.
Η Διεύθυνση Δασών σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο Διευθυντής, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο και θα βρεθεί και σήμερα εκ νέου στο φοινικόδασος.
«Πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούν και να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε γιατί είναι δύσκολο αφού λόγω της φύσεως του φοινικόδασους το σκαθάρι δεν είναι ευδιάκριτο» επισημαίνει ο κ. Κουδουμάς.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης στους ειδικούς, τονίζει ο Δασάρχης, ότι με τον ερχομό ακόμη υψηλότερων θερμοκρασιών τους επόμενους μήνες το σκαθάρι θα συνεχίσει την καταστροφική πορεία του πάνω στους φοίνικες σε ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ