Υπάρχει και αυτό το ημερολόγιο και ονομάζεται κοσμικό, καθώς έχει σχέση με τους πλανήτες, τις εκλείψεις και τους μετεωρίτες.
Τρεις υπερπανσελήνους θα θαυμάσουμε το 2025. Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τις βραδιές αυτές το φεγγάρι θα φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο και φωτεινό καθώς η περιφορά του στη Γη θα είναι σε μικρότερη απόσταση απ’ ό,τι συνήθως. Το υπερφεγγάρι του Νοεμβρίου θα πλησιάσει περισσότερο, περνώντας σε απόσταση 356.980 χλμ.
Περί τα μέσα Ιανουαρίου, έξι από τους επτά γειτονικούς μας πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό σχηματίζοντας ένα μακρύ τόξο. Όλοι, πλην του Ποσειδώνα και του Ουρανού θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, καιρού επιτρέποντος.
Το 2025 θα σημειωθούν δύο εκλείψεις Σελήνης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα: Η πρώτη στις 14 Μαρτίου 2025 και θα είναι ορατή μόνο κατά τα αρχικά της στάδια καθώς στη συνέχεια η Σελήνη θα βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα. Η επόμενη ολική θα συμβεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2025 και θα είναι πλήρως ορατή από την Ελλάδα. Όσο για εκλείψεις ηλίου, θα πρέπει να περιμένουμε έως το 2026 για να δούμε ξανά μία ολική έκλειψη ηλίου.
Οι μετεωρίτες είναι ουράνια σώματα που προέρχονται από το διάστημα και καταφέρνουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Οι Περσείδες τον Αύγουστο και οι Διδυμίδες τον Δεκέμβριο θεωρούνται οι πιο εντυπωσιακές «βροχές» διαττόντων αστέρων. Ωστόσο, επίσης εντυπωσιακές είναι οι θεάσεις μικρότερων μετεωριτών, όπως είναι οι Λυρίδες τον Απρίλιο, οι Ωριωνίδες τον Οκτώβριο και οι Λεοντίδες τον Νοέμβριο.
Πριν μερικές ημέρες είχαν ευθυγραμμιστεί και ήταν ορατοί από τον Άγιο Νικόλαο, στα νοτιοδυτικά, η Σελήνη της Γης, ο Κρόνος και η Αφροδίτη. Στα βορειοδυτικά ήταν καλά ορατός ο μεγάλος Δίας.
ΛΕΩΝ.Κ.