Την αποδοχή από την κυβέρνηση του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει η Chevron για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τις θαλάσσιες περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά μπαίνει η ανατολική Κρήτη και το Λασίθι στο χώρο των υποψηφίων περιοχών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αφού μέχρι τώρα είχε συζητηθεί ελάχιστα το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και κανείς δεν ανέμενε πως θα προχωρούσε η διαδικασία για την έρευνα στην περιοχή νότια του Λασιθίου στα θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 και νότια του Ηρακλείου στα οικόπεδα 14 και 19. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον και για μια περιοχή νότια του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου στο οικόπεδο 18. Επί της ουσίας οι έρευνες επικεντρώνονται σε όλη τη νότια πλευρά της Ανατολικής Κρήτης! Αυτή η εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο είναι εξόχως σημαντική αφού το ζήτημα να παραμείνουν απολύτως ενεργές οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, βρίσκεται ψηλά στην ελληνική ατζέντα. Πρόκειται ασφαλώς για μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, αφού ουσιαστικά βρίσκεται στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής του ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Σημειώνεται από το ΥΠΕΝ ότι οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος διαθέτουν ήδη εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα -και επανεπιβεβαίωσε σήμερα- η εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, το οποίο και είχε γίνει αποδεκτό από τον τ. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Όπως τονίζεται από το ΥΠΕΝ, πλέον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.
Επί της ουσίας, με τις ενέργειες αυτές η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης καθίσταται σημείο αναφοράς για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού μέχρι τώρα έχουν καταγραφει όλα τα μεγάλα θέματα των αγωγών με τα προβλήματα, τις δυσχέρειες ή τις ευκαιρίες που έχουν ανακύψει, αλλά για πρώτη φορά επίσημα, όλο το νησί μπαίνει στην διαδικασία να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές λύσεις του μέλλοντος από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Επισημαίνεται ότι η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε μια σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχεται το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ».
«Η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη Κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Παπασταύρου. Όπως ανέφερε, «θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ