Συναντήσαμε το Γιάννη Λασηθιωτάκη, πρώην αντιδήμαρχο, υπεύθυνο πρασίνου του Δήμου Αγίου Νικολάου. Θέλησε να μας σχολιάσει το πράσινο της πόλης και να κάνει κάποιες παραινέσεις στη νέα δημοτική αρχή:
«Πολλά κλαδέματα δεν γίνονται σωστά. Τα μοναδικά ανθοφόρα φυτά που έχουν απομείνει στον Άγιο Νικόλαο είναι οι σφάκες, οι πικροδάφνες. Βλέπουμε πόσο όμορφες είναι την περίοδο της ανθοφορίας τους, στο δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τις Λίμνες. Δεν τις κλαδεύουμε λοιπόν έτσι ώστε να φαίνονται σα μπονσάι!»
«Ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει πολύ πράσινο και γι’ αυτό δεν πρέπει, επ’ ουδενί λόγο, να το μειώνουμε. Δυστυχώς όμως αυτό γίνεται συχνά, με τον τρόπο που κάνουμε τα κλαδέματα. Πρέπει να κάνουμε αισθητικό κλάδεμα και όχι παραγωγικό, όπως στις ελιές! Από τα δένδρα πρέπει να απομακρύνομε μόνο τους κλάδους που εμποδίζουν ή είναι επικίνδυνοι ή είναι ξεροί», προσθετει.
«Σωστά γίνεται καταγραφή και παρακολούθηση των επικίνδυνων δένδρων, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Στέργιος Ατσαλάκης. Όμως κοινή διαπίστωση είναι ότι τα δένδρα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν. Προκειμένου λοιπόν το αστικό πράσινο να διατηρηθεί εύρωστο και σε καλή κατάσταση, ο Δήμος θα πρέπει να προγραμματίσει την κυκλική αντικατάσταση, των επικίνδυνων, ξερών και καχεκτικών δέντρων. Όποιο δηλαδή δένδρο, για κάποιο λόγο, πεθαίνει, θα πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα», μας λέγει.
ΛΕΩΝ.Κ.