Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, κάνοντας την πρώτη μας επίσκεψη στο στο πλαίσιο του project της φετινής σχολικής χρονιάς 2024-2025 με τίτλο: «Αναδεικνύοντας τη συνύπαρξη των παραδοσιακών με τα σύγχρονα επαγγέλματα στον δήμο Αγίου Νικολάου», φιλοξενηθήκαμε στο Χαλκουργείο- Φανοποιείο του κ. Μαστοράκη Νικολάου στη Νεάπολη.
Ο κ. Μαστοράκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και, όντας παιδί, διδάχτηκε και αγάπησε την τέχνη αυτή από τον πατέρα του. Ο ίδιος ανέλαβε το μαγαζί αυτό πριν από τριάντα έξι χρόνια! Ο κ. Μαστοράκης δουλεύει και διαμορφώνει τον χαλκό… Χάρη σ αυτό το υλικό που, κατά τον ίδιο, λειτουργεί σαν ένας «ζωντανός οργανισμός», ένα παλιό σκεύος μεταμορφώνεται, μεταποιείται σε ένα καινούριο! Βέβαια υπήρχε και η περίπτωση, όπου, παλαιότερα, κατασκευάστηκαν καζάνια διαφορετικής χωρητικότητας 120, 60, 30 λίτρων για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων…
Αλλά και σήμερα υπάρχει ζήτηση γι αυτά τα «παλαιϊνά» αντικείμενα, ανέφερε ο κ. Μαστοράκης, είτε από απλούς πολίτες- που μπορεί να είναι και περαστικοί- που τους αρέσουν αυτά, είτε από Λαογραφικά μουσεία, τα οποία ενδιαφέρονται να επισκευάσουν κάποια από τα εκθέματά τους. Η εργασία του είναι διπλής φύσεως: από τη μια κατασκευάζει διάφορα αντικείμενα, όπως σιγλάκια, μέσα στα οποία βράζουν το γάλα για να γίνει η μυζήθρα και το τυρί ή το κρέας. Και από την άλλη, γανώνει διάφορα σκεύη που έχουν ανάγκη επιδιόρθωσης.
Εξάλλου, στο εργαστήριο ήταν, τοποθετημένα σαν σε έκθεση, διάφορα αντικείμενα: ρακοκάζανα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή της ρακής και κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη και για τα οποία υπάρχει, ακόμη και σήμερα, ζήτηση. Επίσης,τραπεζάκια, βαρέλια για την αποθήκευση του λαδιού, τσικάλια για διάφορες χρήσεις, μουζουράκια, φανάρια κ.λ.π. Ξεχωριστή θέση, κατέχει κατά τη γνώμη μας, ένα σίδερο μικρού μεν μεγέθους, αλλά με μεγάλο βάρος, από την άλλη!!!
Στη συνέχεια, ο κ. Μαστοράκης μας μετέφερε και μας έδειξε την αίθουσα όπου εμπεριέχει όλα τα μηχανήματα με τα οποία ασκεί το επάγγελμά του: το τρυπάνι, τη στραντζόπρεσα, μια παλιά ζυγαριά ή καντάρι, ένα καμινέτο κ.λ.π.
Από την άλλη, σε ερώτηση ενός εκπαιδευομένου μας, αν έχει μεταλαμπαδεύσει και εμπιστευθεί την πολύτιμη γνώση του, σε κάποιον δικό του άνθρωπο, ανέφερε πως αυτό, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει. Επίσης, σημείωσε πως τα μυστικά αυτής της τέχνης είναι δύσκολο να τα μεταδώσει κανείς σε κάποιον άλλον, εκτός κι αν πρόκειται για το παιδί του και πάλι υπό προϋποθέσεις.
Εν κατακλείδι, έχουμε να αναφέρουμε πως για τον κ.Μαστοράκη, πυξίδα στη ζωή του – για όποια εργασία αναλαμβάνει – είναι η αγάπη, η επιμονή και η υπομονή, στοιχεία τα οποία οδηγούν νομοτελειακά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου, κάθε φορά, σκοπού του. Επίσης, δίνει μεγάλη σημασία στην αγορά της πρώτης ύλης. Τον ενδιαφέρει, δηλαδή, η ποιότητά της γι αυτό και προμηθεύεται π.χ. τον κασσίτερο από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Βέλγιο. Εξάλλου, κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί ο αντίκτυπος που έχει η εργασία του στον κόσμο που απευθύνεται. Τα έργα των χεριών του φέρουν τη σφραγίδα της υψηλής ποιότητας! Το επάγγελμά του,δηλαδή, στοχεύει και στην καλή υστεροφημία!!!
Ευφροσύνη Στιβαχτοπούλου
Εκπαιδεύτρια Ελληνικού Γραμματισμού του Παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου
Δημήτριος Αργυράκης
Υποδιευθυντής ΣΔΕ Ιεράπετρας