Ο βασικός στόχος του αγρότη είναι η βελτίωση της παραγωγής των ελαιοδέντρων που σημαίνει αύξηση της ποσότητας καρπού και ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μπορούμε να το πετύχουμε με ετήσιο ελαφρύ κλάδεμα που διατηρεί το δέντρο στην ιδανική κατάσταση συνεχούς ανανέωσης της καρποφόρας βλάστησης, αερισμού και φωτισμού.
* Αυτά αναφέρει σε ενδιαφέρον κείμενό του (www.olivenews.gr) ο Γεωπόνος -Ερευνητής Γιώργος Κουμπούρης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιοκομίας στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων.
* Με το κλάδεμα προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη βλάστηση και την καρποφορία του δέντρου στις κλιματικές συνθήκες και το έδαφος του ελαιώνα, στο σύστημα καλλιέργειας που θέλουμε να εφαρμόσουμε και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου.
* Ανάλογα με την εικόνα κάθε δέντρου, αρχικά χρειάζεται να εφαρμοστεί κλάδεμα επαναδιαμόρφωσης έτσι ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό σχήμα ανάπτυξης. Στα επόμενα έτη, θα υλοποιηθούν μικρές επεμβάσεις έτσι ώστε να διορθωθούν επιμέρους στοιχεία αλλά και για να διατηρηθεί η κόμη του δέντρου σε κατάσταση τακτικής ικανοποιητικής παραγωγής, με την πλειοψηφία του φυλλώματος εκτεθειμένη στον ήλιο και με το μέγιστο ύψος να μην ξεπερνάει τα 4 μέτρα ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή και να μειώνεται το κόστος. Ιδανικά, τα χρόνια που ακολουθούν τη σωστή διαμόρφωση του δέντρου, δεν απομακρύνουμε πάνω από το 20% των κλαδιών του δέντρου κάθε χρόνο.
* Κλαδεύουμε το δέντρο και το διαμορφώνουμε έτσι ώστε να δημιουργούνται ανοίγματα ανάμεσα στα κλαδιά στη νότια πλευρά του δέντρου που να επιτρέπουν να περάσει το φως στη βορινή πλευρά όπου συνήθως παρατηρούνται προβλήματα σκίασης. Δεν αδειάζουμε το κέντρο του δέντρου, απλά το αραιώνουμε.
* Σε ένα αρδευόμενο ελαιώνα, είναι πολύ σημαντικό να ποτίζουμε τα δέντρα ακόμα και τη χρονιά που δεν έχουν παραγωγή για να δημιουργηθεί η βλάστηση που θα δώσει καρπό στη συνέχεια.
Οι διαφορετικοί τρόποι κλαδέματος
Συνοπτικά, οι διαφορετικοί τρόποι κλαδέματος είναι:
α) Κλάδεμα διαμόρφωσης, εφαρμόζεται σε δένδρα μικρής ηλικίας, ώστε αυτά να αποκτήσουν το επιθυμητό σχήμα αλλά και για να επισπεύσουμε την είσοδό τους στο στάδιο της καρποφορίας.
β) Κλάδεμα καρποφορίας, εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προς το τέλος του χειμώνα. Αφαιρούμε τους λεγομένους «λαίμαργους και ζωηρούς» βλαστούς των δένδρων, ώστε αυτά να «αναπνεύσουν» και έτσι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή καρποφορία.
γ) Κλάδεμα ανανέωσης, εφαρμόζεται σε δένδρα μεγάλης ηλικίας ή σε εγκαταλελειμμένους ή ακαλλιέργητους ελαιώνες με σκοπό την επαναφορά τους στην παραγωγή. Στην περίπτωση αυτή το κλάδεμα είναι «βαρύ» στους κύριους κορμούς του δένδρου, με σκοπό την ανανέωση της βλάστησης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ