Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα επισκεφθεί την Κρήτη την Πέμπτη 4 Αυγούστου και πρόκειται να έρθει στον Άγιο Νικόλαο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των επαφών και των επισκέψεων που κάνει στην Κρήτη την τελευταία διετία, με επίκεντρο τα Μουσεία του νησιού.
Σημειώνεται πως η Υπουργός Πολιτισμού είχε επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού ενώ έκανε και αυτοψία στα Νεώρια και στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, τον περασμένο Ιούνιο, όπου είδε από κοντά την πορεία εργασιών και την εξέλιξη των έργων στη Μεσσαρά. Τον Οκτώβριο του 2021 έκανε αυτοψία στο υπό κατασκευή τότε Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων δηλώνοντας πως «τα Χανιά αποκτούν έναν επιπλέον χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας». Το κτίριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Χαλέπας, αποτελώντας ήδη ένα δυναμικό τοπόσημο για την πόλη. Το Μάρτιο του 2022 η Λίνα Μενδώνη υπέγραψε στο Ρέθυμνο τις προγραμματικές συμβάσεις για την ανάθεση των μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και της αποκατάστασης των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας, του περιβάλλοντα χώρου καθώς και των κτισμάτων εντός του φρουρίου.
Το Μουσείο Αγίου Νικολάου
Τώρα, πλέον απομένει να επισκεφτεί το μεγάλο έργο του Μουσείου του Αγίου Νικολάου που συμπληρώνει τις υποδομές των νέων μουσείων στην Κρήτη που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγ. Νικολάου, αποτελεί κορυφαίας σημασίας έργο για τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Το έργο οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγ. Νικολάου καθιστά λειτουργικές και επισκέψιμες τις αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές του μουσείου που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι είναι σχεδιασμένοι με σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση, με τη δυνατότητα να παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή της Ανατολικής Κρήτης, από τη Νεολιθική περίοδο έως την πρώτη Βυζαντινή περίοδο, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ανθρώπινη παρουσία στην Ανατολική Κρήτη, το διάστημα αυτό.
Συνεπώς, η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού σηματοδοτεί την ανάγκη ν’ αναδειχθεί ένα σημαντικό έργο και να γίνει απολύτως λειτουργικό, καθιστώντας το χώρο του Μουσείου Αγίου Νικολάου ως ένα ξεχωριστό τοπόσημο με πολλαπλή αξία και χρησιμότητα για την περιοχή.
Σπιναλόγκα και Unesco
Η Υπουργός θα επισκεφτεί εκτός από το Μουσείο Αγίου Νικολάου και τη Σπιναλόγκα. Το εμβληματικό, ιστορικό μνημείο που παραμένει σημείο αναφοράς για την περιοχή, την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι μπορεί να συμβεί με την ανάδειξή του ως μνημείο του καταλόγου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η Υπουργός είχε υποστηρίξει στο παρελθόν την ένταξη του μνημείου, αλλά το θέμα δείχνει να παρουσιάζει στασιμότητα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο, στις 18.30 θα κάνει αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, στις 19.30 θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό στο Δημαρχείο του Αγ. Νικολάου και στις 20.00 θα ακολουθήσει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνιο Ζερβό και εκπροσώπους της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Αγίου Νικολάου. Την Παρασκευή το πρωί θα κάνει στις 09.30 αυτοψία στη Σπιναλόγκα.
Μινωικά ανάκτορα και Unesco
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2021 όταν η υπουργός είχε επισκεφτεί το Ηράκλειο ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διαθέσει από κοινού 300.000 ευρώ προκειμένου μέχρι το 2023 να είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για να υποβληθεί στην Unesco.
Η κα Μενδώνη δήλωσε τότε πως «τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας».
Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα στη Φαιστό και στα Μάλια καθώς ενέταξε τις βασικές υποδομές των δύο ανακτορικών συγκροτημάτων στα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ευρύτερη πρόταση για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική αλλαγή.
Δείτε επίσης: Το πρόγραμμα της υπουργού Πολιτισμού στο νομό Λασιθίου