Τουρκική κορβέτα παρακολουθεί τις εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου επτά μίλια βόρεια της Κρήτης, στο ύψος του Αγίου Νικολάου, μετά από NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Ανακοίνωση Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την παρενόχληση ιταλικού πλοίου πόντισης καλωδίων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τουρκική κορβέτα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα το νέο περιστατικό παρενόχλησης ιταλικού πλοίου πόντισης καλωδίων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορείως της Κρήτης, από τουρκική κορβέτα και καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και αμυντικές ενέργειες, για να προασπίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται πολλαπλώς έκθετος, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έδωσε το σήμα για την «επανεκκίνηση» του ελληνοτουρκικού διαλόγου, προβαίνοντας μάλιστα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς, προφανώς, να καθιστά σαφές ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τον διάλογο και δεν θα γίνουν ανεκτές.
Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να κατανοήσει ότι τα “ήρεμα νερά” δεν συντηρούνται ούτε με το δόγμα Γεραπετρίτη ότι οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας είναι στα 6 νμ,, ούτε αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας τις προκλήσεις και νεο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας, ούτε παίζοντας πολιτικά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση με εθνικά θέματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, με προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη. Με κόκκινες γραμμές την κυριαρχία και άμυνα των νησιών, το δικαίωμα επέκτασης μέχρι τα 12 νμ και τον μη-εγκλωβισμό ελληνικού νησιού σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για να επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο, χρειάζεται να εκπονηθεί μια σαφής στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά, που να συνδέει την προσφυγή στη Χάγη με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι με την κυβερνητική σιωπή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.