Ξεκίνησε η επιχειρησιακή λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας το οποίο συστάθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, όπως και σε όλους τους νομούς της χώρας. Το νέο αυτό γραφείο συστάθηκε με βάση απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. της 18ης Απριλίου 2024.
Στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των μεγάλων πόλεων της χώρας είχε προηγηθεί η σύσταση γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, όπως π.χ. στο Ηράκλειο και στα Χανιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συνολικά 63 τέτοια γραφεία θα λειτουργούν πλέον σε όλη την ελληνική επικράτεια. Καλούνται να διαχειριστούν ένα ολοένα και εντεινόμενο κοινωνικό πρόβλημα, με θύματα, συνήθως, τα αδύναμα μέλη μιας οικογένειας -κυρίως τις γυναίκες- που πολλές φορές γίνονται θύματα μιας ανεξέλεγκτης βίας, χάνοντας και τη ζωή τους ακόμη, εισάγοντας στην εγκληματολογική τον όρο «γυναικοκτονία»!
Στο Ν. Λασιθίου
Ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Μιχάλης Τσιριλάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η σύσταση έγινε με σκοπό τη διαρκή λειτουργία του Γραφείου και στελεχώθηκε με 8 αστυνομικούς (μεταξύ αυτών δύο αξιωματικούς), χωρίς άλλες ειδικότητες. Το Γραφείο θα έχει αρμοδιότητα σε όλη την περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου.
Η δύναμη αυτή αντλήθηκε από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό -τους μάχιμους- της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου. Είναι μια «ευαίσθητη» και «απαιτητική» Υπηρεσία και ήδη κάποιοι από τους αστυνομικούς που τοποθετήθηκαν σ’ αυτό έχουν περάσει από την προβλεπόμενη εκπαίδευση, άλλων είναι σε εξέλιξη και κάποιοι θα ακολουθήσουν, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο και με αποτελεσματικότητα.
Ο ρόλος της Υπηρεσίας είναι να επιλαμβάνεται των καταγγελιών που θα γίνονται από πολίτες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το Γραφείο Ενδοεοικογενειακής Βίας Ν. Λασιθίου στεγάζεται στο κτίριο που συστεγάζονται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, το Αστυνομικό Τμήμα κλπ., επί της οδού Ερυθρού Σταυρού.
Δεν χρειάζεται υποβολή μήνυσης
Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτό το είδος αδικήματος που διώκεται χωρίς απαραίτητα το ίδιο το θύμα να προβεί σε υποβολή έγκλησης/ μήνυσης, δηλαδή, αυτεπάγγελτα.
Όλων των ειδών οι κακοποιητικές συμπεριφορές εντάσσονται στην έννοια της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως η ψυχολογική, η κοινωνική, η σωματική, η οικονομική, η σεξουαλική, η συναισθηματική, ακόμη και η πνευματική, όλες τους θεωρούνται τιμωρητέες εκ του νόμου.
Πώς γίνεται η καταγγελία
Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο κ. Τσιριλάκης είπε ότι το Γραφείο θα διαθέτει τηλεφωνική γραμμή, η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα, αλλά το πιο άμεσο και εύκολο για τον κάθε πολίτη που θα χρειαστεί την επέμβαση της Αστυνομίας για τέτοια περιστατικά είναι να καλεί το «100» και τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες της περιοχής του (Ιεράπετρα, Σητεία, Οροπέδιο, Νεάπολη κλπ).
Από εκεί θα τους εξηγούν τι πρέπει να γίνει και εφ’ όσον ο καταγγέλλων ή η καταγγέλλουσα μπορεί να μετακινηθεί, θα έρχεται στον Άγιο Νικόλαο για να επιλαμβάνεται το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας. Εφ’ όσον απαιτείται, αστυνομικοί του Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας θα μπορούν να μεταβούν με περιπολικό στον τόπο που γίνεται η καταγγελία για το χειρισμό της υπόθεσης.
Καταγγελία μπορεί να κάνει
και τρίτο άτομο, όχι μόνο το θύμα
Καταγγελία στο Γραφείο μπορεί να κάνει και τρίτος (γείτονας, περαστικός, συγγενής κλπ.) εφ’ όσον πέσει στην αντίληψή του τέτοιου είδους περιστατικό.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσιριλάκης ανέφερε πρόσφατη περίπτωση που καταγγελία τέτοιου περιστατικού έκανε τρίτο άτομο. Όταν έσπευσε η Αστυνομία επί τόπου, το θύμα στην αρχή δεν το παραδεχόταν ότι ασκήθηκε βία εις βάρος του, στη συνέχεια όμως αποδείχθηκε ότι υπήρχε άσκηση ενδοοικογενειακής βίας και ο δράστης συνελήφθη.
Στην ερώτηση αν ο τρίτος καταγγέλλων είναι υποχρεωμένος να δίνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, ο Διευθυντής της Αστυνομίας είπε ότι ακόμη και αν δεν δώσει τα στοιχεία του, η Αστυνομία θα ελέγξει το περιστατικό. Κι ακόμη κι αν δεν ενέχεται άσκηση σωματικής βίας και η καταγγελία γίνεται για λεκτική βία, έναν καυγά ζευγαριού, που τελικά δεν εξελιχθεί βίαια, δεν χάθηκε ο κόσμος… Η καταγγελία και ο έλεγχός της είναι χρήσιμος και αναγκαίος γιατί… δεν ξέρει κανείς πώς μπορούν να εξελιχθούν τέτοια περιστατικά, τόνισε.
Σε χαμηλά επίπεδα στο Ν. Λασιθίου
Σχετικά λίγα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φτάσει ως την Αστυνομία από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Γενικότερα, «η ενδοοικογενειακή βία κινείται σε χαμηλά επίπεδα» στο Ν. Λασιθίου…
Από την αρχή του έτους τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχει επιληφθεί η Αστυνομία στο Νομό Λασιθίου είναι 29 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα θύματα είναι γυναίκες, είπε ο κ. Τσιριλάκης.
«Θέλουμε να καλέσουμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να εμπιστευτούν την Αστυνομία. Η Αστυνομία ασκεί έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο και στα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για την σύσταση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας και σημείωσε πως από σήμερα αρχίζουν και λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα δηλαδή σε κάθε νομό της χώρας.
«Αυτό σημαίνει ότι και ο κάτοικος ή η κάτοικος του τελευταίου ακριτικού ορεινού ή δυσπρόσιτου χωριού, μπορεί να απευθύνεται στην αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή ο,τιδήποτε άλλο συμβαίνει και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ