Στην βέλτιστη λύση για να κατευναστούν οι αντιδράσεις στο κόλπο της Ελούντα με τις εξαιρετικές ανεμολογικές καταγραφές, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποφύγει την σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και μέλη της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο, δεν θα επηρεαστεί ο κόλπος της Ελούντας στην Κρήτη.
Όπως σημείωσε, στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά ανεμολογικά δεδομένα, υπάρχει όμως και η οπτική όχληση από τον κόλπο της Ελούντας. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑΠ μελετούν τον περιορισμό του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου προκειμένου να μην αλλοιωθεί το οπτικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνεται και το μνημείο της Σπιναλόγκα. Παράλληλα, τονίζεται ότι γίνονται οι αναγκαίες μελέτες για να περιοριστεί και η ηχητική όχληση.
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι είναι εθνική υπόθεση η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε μια χώρα που έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα και το καλύτερο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι λογικό οι επενδύσεις να γίνονται εκεί που υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό, τονίζοντας ότι η οπτική επαφή είναι μια πολύ δύσκολη έννοια που μπορεί να αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα. Από ένα τουριστικό κατάλυμα μέχρι ένα βενζινάδικο!
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι ο δρόμος προς την πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς παρεμβάσεις στο τοπίο. «Διαφορετικά ούτε φωτοβολταϊκά θα έχουμε, ούτε ανεμογεννήτριες από την στιγμή που δεν υπάρχει, σημείο αυτής της χώρας που να μην αποτελεί πολύ όμορφο τοπίο, δεν υπάρχει σημείο αυτής της χώρας που να μην υπάρχουν αρχαιολογικές δραστηριότητες. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις.»
Οι άνεμοι στον Αφορεσμένο
Σημείωσε ότι στο 95% των οικοπέδων που ανακοινώθηκαν και προορίζονται για υπεράκτια αιολικά δεν υπήρξαν θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι έχει ήδη γίνει μια φωτορεαλιστική απεικόνιση με πραγματική τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στον χώρο της Ελούντας και προκύπτει ότι δεν υπάρχει θέμα με το περίφημο Ακρωτήριο του Αφορεσμένου.
«Ονομάζεται έτσι γιατί προφανώς εκεί πέρα φυσάει τόσο πολύ που οι άνθρωποι λέγανε ότι μόνο αφορισμένος πάει να εγκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι από την άλλη μεριά του Ακρωτηρίου, από εκεί που θα φαίνεται το πάρκο, δεν υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις ή δραστηριότητες.
Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε και για τα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα υπεράκτια αιολικά. Όπως επισήμανε, θα είναι πιο άμεσα και θα καλύπτουν την ευρύτερη περιφέρεια και όχι σε επίπεδο δήμων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Τόνισε όμως ότι θα προσδιοριστούν όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση με την χωροθέτησή τους με σκοπό να υπάρχει η μέγιστη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
Εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες και ενέκρινε τη σύσταση του Συμβουλίου για να συνεχιστούν τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου.
Σε παρέμβασή της, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αποτελεί το μέσο για τη σταθερότητα των τιμών κι όχι αυτοσκοπό, ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως ανέφερε: «Αν και στηρίζουμε τη σύσταση του Συμβουλίου, η μείωση της ζήτησης δεν μπορεί να αποτελεί ξεχωριστό στόχο, ενώ η ανταγωνιστικότητα και η επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσουν, μαζί φυσικά με την απαλλαγή από τον άνθρακα, τις νέες κορυφαίες προτεραιότητές μας».
Η κυρία Σδούκου έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.
Ενεργειακή μετάβαση και ευέλικτοι ενεργειακοί πόροι
Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτημα των ευέλικτων ενεργειακών πόρων ως βασικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Η Υφυπουργός τόνισε ότι η ευελιξία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας στο βαθμό που θα έπρεπε, και ότι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρισμού θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η κυρία Σδούκου επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ευελιξίας έχει καταλάβει κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου προβλέπονται ευέλικτοι πόροι, όπως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συστήματα απόκρισης ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εγκριθεί πλαίσια στήριξης αφενός για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο εγκατεστημένη ισχύ 3,1 GW ως το 2030, αφετέρου για συστήματα ΑΠΕ, που συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πίσω από τον μετρητή.
Επίσης, η κυρία Σδούκου έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και όχι μέσω πλαισίων κρατικής ενίσχυσης και τόνισε την αναγκαιότητα οι επενδύσεις σε συστήματα που προσφέρουν αυτή την ευελιξία, χωρίς κάποιο διαχωρισμό στην τεχνολογία, να είναι βιώσιμες.
Τα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη
Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των Υπουργών, το Συμβούλιο συζήτησε για την κατάσταση του τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, με συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας (SolarPower Europe και European Solar Manufacturing Council). Η Υφυπουργός στην παρέμβασή της κάλεσε το Συμβούλιο να βοηθήσει τον τομέα να καταστεί ανταγωνιστικός και να διασφαλίσει, με καθαρές πολιτικές και στέρεα μέτρα, ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από ενδεχόμενη διατάραξη της αλυσίδας αξίας στα μέρη εκείνα των τεχνολογιών ΑΠΕ που παράγονται κυρίως, ή και σχεδόν αποκλειστικά, από τρίτα κράτη. Όπως τόνισε η κυρία Σδούκου: «Η Ελλάδα στηρίζει την προώθηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας φωτοβολταϊκών, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η πρόσβαση σε εξοπλισμό κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση, να θωρακιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. αλλά, ταυτόχρονα, και η ανάπτυξη και η ευημερία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ