Για όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα της Κρήτης μίλησε η Υφυπουργός ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της και των επαφών που είχε τόνισε την υψηλή ενεργειακή σημασία της Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τη σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.
Ένα από τα κύρια θέματα της επίσκεψης ήταν το έργο “Απόλλων”, το οποίο στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους δήμους της Κρήτης. Επιπλέον, η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις για την Κρήτη.
Οι βασικές ενεργειακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για την Κρήτη περιλαμβάνουν τις Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις της Κρήτης όχι μόνο με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Αυτές οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.
«Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην προσδοκία ανακάλυψης κοιτασμάτων στην περιοχή. Πρώτα από όλα είναι τρομερά θετικό το ότι στη χώρα μας βρίσκονται ενεργειακές πετρελαϊκές εταιρείες που είναι από τις πιο γνωστές παγκοσμίως, με πολύ μεγάλη τεχνική επάρκεια, με πολύ μεγάλη οικονομική δυνατότητα», τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Η πολιτική της έρευνας και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι μία πολιτική η οποία ξεκίνησε από το 2019 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να επισπεύσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων, την ολοκλήρωση των δυσδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και βεβαίως βρίσκεται σήμερα – στις αρχές του 2025 – σε ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο», είπε.
Όπως εξήγησε η υπουργός, «το κρίσιμο χρονικό ορόσημο είναι ότι αυτές οι έρευνες που ήταν απαραίτητες και πολύ σημαντικές για μία εταιρεία η οποία θα ξοδέψει αρκετά δισεκατομμύρια για να επενδύσει σε μία περιοχή χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα.»
Επίσης σημείωσε πως αναμένεται μέσα στο 2025 να λάβει ο επενδυτής – το κοινοπρακτικό σχήμα της Nrg και της Exxon Mobil – την τελική τους επενδυτική απόφαση, η οποία συνεπάγεται στη συνέχεια την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί εντός του 2025 για να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα που είναι η ερευνητική γεώτρηση. Για τους λόγους ασφάλειας, σταθερότητος.
Η μεγάλη διασύνδεση με το καλώδιο
«Προφανώς δεν το συζητάμε ότι είναι τρομερά σημαντικό να ολοκληρωθεί η μεγάλη διασύνδεση, όπως λέμε, έτσι ώστε πλέον η Κρήτη να άρει την ενεργειακή της απομόνωση και να αποκτήσει πλέον μία ασφάλεια, σταθερότητα και ευστάθεια στο ηλεκτρικό της σύστημα. Μιλάμε για ένα έργο που νομίζω ότι και εσείς το έχετε αντιληφθεί είναι από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά της Ευρώπης. Πολύ σημαντικό έργο, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κάνει μία εξαιρετικά σοβαρή δουλειά με πολύ μεγάλη πλέον εμπειρία στις πλάτες του, στο πλαίσιο των εγχώριων ηλεκτρικών διασυνδέσεων να επιταχύνει όλα τα τεχνικά έργα που υπολείπονται με στόχο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2025, επομένως είναι κρίσιμο και αυτό μια και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 2025, μία σειρά από τεχνικές παραμέτρους αυτού του έργου που είμαι σίγουρη ότι τις γνωρίζετε εδώ στην Κρήτη, να ολοκληρωθούν έγκαιρα και επιτέλους να μπορέσει το νησί να έχει αυτή την ενεργειακή ασφάλεια που δικαιούται και τις αξίζει», δήλωσε η υπουργός.
Παράλληλα ανέφερε πως και για την Κρήτη σχεδιάζονται θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία θα συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Κι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους κατοίκους της Κρήτης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ