1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου, στην Ιεράπετρα. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ.
Τίτλος θεατρικής παράστασης: «Food for Thought»
Συγγραφέας -Μεταφραστής: Χρηστάκη Αγγελική
Συντελεστές: Οι μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου Παλαικάστρου Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χρηστάκη Αγγελική ΠΕ06, Στεργιόπουλος Γεώργιος ΠΕ03
Περίληψη: Πρόκειται για θεατρική παράσταση στην Αγγλική Γλώσσα (παρέχονται υπέρτιτλοι στα Ελληνικά σε PPP για τους θεατές). Η μικρή Μαρία, είναι ένα κοριτσάκι από την Σητεία, αλλά θα μπορούσε να είναι από την Αθήνα ή από τη Νέα Υόρκη. Έχει τις έγνοιες που έχουν όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Το σχολείο της, οι σχέσεις με τους συμμαθητές της, τα πάρτι… Γίνεται 11 χρονών και θέλει να κάνει ένα πάρτι, να καλέσει τους φίλους της για να χορέψουν να φάνε πίτσα, πατατάκια, γλυκά και βέβαια να πιουν κόκα-κόλα. Όλα αυτά δηλαδή τα ανθυγιεινά, που διαφημίζει η τηλεόραση και μετά μεγάλης βουλιμίας καταναλώνει το αγοραστικό κοινό. Η μικρή Μαρία, όμως, είναι τυχερή. Έχει γονείς που σκέπτονται κριτικά, δεν καταναλώνουν ότι τους πλασάρουν οι βιομηχανίες και η αγορά και θέλουν να μάθουν και την κόρη τους να αναπτύξει Κριτική Σκέψη. Γι’ αυτό δεν αρχίζουν το κήρυγμα, «ξέρεις όλα αυτά που μας λες έχουν λίπη και θερμίδες και κάνουν κακό στην υγεία κτλ…».
Πολύ ήρεμα ο πατέρας χρησιμοποιεί την Σωκρατική μέθοδο, που ακολουθεί σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα που ασχολείται με την ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης: «are you sure about that?”. Η μικρή Μαρία πάει για ύπνο με αυτά τα ερωτήματα και στο όνειρο της παρελαύνουν, όλα τα φαγητά. Ευφάνταστες εικόνες φαγητών την βοηθούν να πάρει την απόφασή της. Την επόμενη ημέρα, μια δεμένη και λειτουργική οικογένεια, στο τραπέζι για το πρωινό γεύμα, οι γονείς ακούν με σεβασμό την τελική της απόφαση και τότε την διδάσκουν το «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» διότι η απολυτότητα δεν είναι χαρακτηριστικό των κριτικά σκεπτόμενων ατόμων. Έτσι λοιπόν, η Μαίρη έχοντας ενημερωθεί και κατόπιν ώριμης σκέψης κάνει την προσωπική της επιλογή και επιτυγχάνεται το happy end.
Θ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ