Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Αρχιμανδρίτου Αναστασίου Χατζάκη, κτήτορος, εφημερίου και πνευματικού του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Υπεραγίας Θεοτόκου «το Άξιόν Εστι» Ιεράπετρας. Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα εορτής της μνήμης του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου και ημέρα κοιμήσεως του Γέροντος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ιερούργησε και τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερομονάχου.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για τον βίο, το μεγάλο έργο και την προσωπικότητα του Οσίου Ισιδώρου, τον οποίο ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Μέγας Φώτιος αποκαλούσε «κανόνα ιερατικής και ασκητικής πολιτείας».
Επίσης, αναφέρθηκε στην αγγελομίμητη πολιτεία της μοναχικής ζωής που ακολούθησε ο μακαριστός Γέροντας Αναστάσιος και οδηγεί στην κάθαρση, τον φωτισμό και τη θέωση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μοναχικά του χαρίσματα, στην ολοκληρωτική προσφορά του στην Εκκλησία και στην ίδρυση και ανέγερση του Ιερού Ησυχαστηρίου στην Ιεράπετρα. Σημείωσε, ότι όλοι πρέπει να ευχαριστούμε και να δοξολογούμε τον εν Τριάδι Αληθινό Θεό, που οδήγησε τα βήματα του αοιδίμου Γέροντος και Πνευματικού στην Ιεράπετρα, και χαρακτήρισε μεγάλη και ουράνια ευλογία για την περιοχή μας το πέρασμά του από τον τόπο αυτό. Τέλος, ευχήθηκε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύει την ψυχή του αοιδίμου Γέροντος μετά των αγίων και δικαίων, και αυτός να πρεσβεύει για όλους μας, έχοντας την αγαθή ανάμνηση και την αγία ευχή του, και ιδιαιτέρως για την Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και την Αδελφότητα του μοναστηριού, αλλά και για όλα τα πνευματικά του παιδιά.
Μετά το πέρας το πέρας της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου ο Σεβ. κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τους συλλειτουργούντες και συμπροσευχομένους κληρικούς, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιμ. Αναστασίου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του μοναστηριού. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στη μνήμη σε όλους τους πιστούς στο Αρχονταρίκι και στον αύλειο χώρο της μονής.
Συλλειτούργησαν ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καψά Σητείας και Πνευματικός του Ιερού Ησυχαστηρίου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας και Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και έλαβαν μέρος στο μνημόσυνο ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, οι συνταξιούχοι Εφημέριοι Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός και Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης και ο Αιδεσ. Ιερεύς π. Γεώργιος Λογκάκης.
Τούς ύμνους της ημέρας έψαλλε ηδύμολπα ο κ. Ιωάννης Αρώνης, Δ/ντής της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, συνεπικουρούμενος από τον κ. Ευάγγελο Φραγκούλη, καθηγητή της σχολής.
Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί και πνευματικά τέκνα του μακαριστού Γέροντος, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.