Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αλιείς από την εξάπλωση επικίνδυνων τοξικών ψαριών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μονό σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας, αφού έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται κρούσματα δηλητηρίασης πολιτών, οι οποίοι, από άγνοια κινδύνου, καταναλώνουν το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus).
Το πρόβλημα, προσθέτει, είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευση του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ ψαροντούφεκο).
Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι το είδος ψαριού Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) αλλά και η εμφάνιση νέων, όπως το Λεοντόψαρο (Pterois miles), τα οποία έχοντας περάσει στην Μεσόγειο από την Διώρυγα του Σουέζ, έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλασσίου οικοσυστήματος.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι τα είδη αυτά των ψαριών έχουν επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων, ενώ ταυτόχρονα επειδή αποτελούν τοξικό είδος, τα καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.
Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης ζητά από το Υπουργείο να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για τον περιορισμό ή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκαλεί η εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών.
Ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί ακόμα αν υπάρχει σχεδιασμός άμεσης υιοθέτησης και εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας του Λαγοκέφαλου, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.
Τέλος, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί ποιές είναι οι δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.