Τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήματα διατροφικής ετικέτας στη συσκευασία τροφίμων με τη χρήση βαθμολογικής κλίμακας που αναπαρίσταται με χρώματα. Σκοπός αυτών των συστημάτων είναι να προειδοποιήσουν τον καταναλωτή για τις θερμίδες, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Τέτοια συστήματα είναι το Nutri-Score, με μια κλίμακα 5 διαβαθμίσεων των χρωμάτων. Ο κίνδυνος που ενδέχεται να έχει αυτή η χρωματική κατάταξη είναι ότι το ελαιόλαδο μπορεί να πάρει κακή βαθμολογία γιατί είναι αποκλειστικά κάτι λιπαρό. Ακόμα και οι ελιές μπορεί να πάρουν κακή βαθμολογία γιατί έχουν το αλάτι ως βάση για την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής τους.
Η «Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας» (olivenews.gr) εξέφρασε τις ανησυχίες της γι’ αυτές τις ετικέτες. Η ανησυχία υπάρχει γιατί η χρωματική αυτή διαβάθμιση είναι μια υπεραπλούστευση η οποία, αναπόφευκτα, στη λογική του απλού καταναλωτή συνδέεται με το σκεπτικό πως ό,τι είναι κόκκινο είναι «κακό», ό,τι είναι πράσινο είναι «καλό» και ό,τι είναι πορτοκαλί είναι «έτσι κι έτσι». Οι εντυπώσεις που θα δημιουργούνται σίγουρα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις πωλήσεις των προϊόντων.
Το ελαιόλαδο και οι ελιές έχουν προστιθέμενες διατροφικές αξίες, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, δεν εκφράζονται σε αυτά τα συστήματα διατροφικής ενημέρωσης. Η διατροφική αξία τους, εκτός από τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι η συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά υγείας.
«Φάε λάδι κι έλα βράδυ»
Σε αντίθεση με τις βαθμολογίες που θέλουν να δώσουν στα διατροφικά προϊόντα, με κίνδυνο το ελαιόλαδο να πάρει κακή βαθμολογία γιατί είναι αποκλειστικά κάτι λιπαρό, έχουμε μια άλλη μελέτη που λέγει τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή που ξέρουμε και ισχύουν για το καλό της υγείας μας.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε συνδυασμό με ψωμί μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μάλιστα, αν η κατανάλωση είναι συστηματική τα αποτελέσματα είναι ορατά σε μόλις έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκούν μόλις 20 ml ελαιολάδου -τέσσερα κουταλάκια του γλυκού- την ημέρα για να επέλθουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο που ο λαός λέει: «Φάε λάδι κι έλα βράδυ!».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ