Κάτι δεν πάει καλά με την υγεία των παιδιών στην Κρήτη και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις.
α. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καταδεικνύει ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών που ξεπερνά το 20%! Από τα χίλια Κρητικόπουλα που ελέγχθηκαν, ένα ποσοστό της τάξης του 14% είναι υπέρβαρα και ένα ποσοστό 7,5% παχύσαρκα. Παράγοντες όπως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μικρή διάρκεια θηλασμού και η παχυσαρκία των γονέων, σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με αυτά τα αποτελέσματα.
β. Ο παιδικός διαβήτης κάνει θραύση στην Κρήτη, καθώς τα παιδιά του νησιού έχουν τα υψηλότερα ποσοστά προσβολής από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η εγκατάλειψη της κρητικής διατροφής, που ήταν «ασπίδα» απέναντι σε τέτοιες ασθένειες, φαίνεται ότι έχουν καταστήσει τον παιδικό διαβήτη έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα Κρητικόπουλα και θέτουν τις βάσεις για σοβαρά προβλήματα υγείας και στην ενήλικη ζωή τους.
γ. Πρόβλημα μεγάλο έχει διαπιστωθεί και στη οδοντιατρική υγιεινή των μαθητών της Κρήτης. Σύμφωνα με στοιχεία της κινητής μονάδας προληπτικής οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης το 2014 από τους μαθητές που δέχθηκαν οδοντιατρική εξέταση, οι μισοί διαγνώστηκαν με τερηδόνα, το 13% με ουλίτιδα, το 42,9% έχρηζαν παραπομπής σε ορθοδοντικό και το 9% εξαγωγών δοντιών, ποσοστά αρκετά χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ