Από 701 δισεκατομμύρια έως 436 δισεκατομμύρια ευρώ και μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) σε ετήσια βάση από 2% έως 6% έως το 2100 θα είναι, ανάλογα με το σενάριο, το κόστος των κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα. Ποσό το οποίο εξειδικεύεται ανά κατηγορία και σε κάποιες περιπτώσεις ανά γεωγραφική ενότητα της χώρας, προκαλώντας σοκ για την κληρονομιά.
Η Κρήτη
Ειδικά, όσον αφορά στο νησί μας, όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι θα αυξηθούν τα ακραία φαινόμενα, θα γίνει μια οδυνηρή καθημερινότητα η ξηρασία και θα επηρεαστεί η ζωή μας με τρόπο κατακλυσμιαίο τόσο όσον αφορά στην καθημερινότητα και την υγεία, όσο και την παραγωγή, είτε αυτή αφορά σε αγροτικά προϊόντα, είτε σε θέσεις εργασίας, είτε στον τουρισμό, που αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας ειδικά για το νησί μας.
40 επιπλέον ημέρες ξηρασίας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η βόρεια Κρήτη θα είναι από τις περιοχές της Ελλάδας όπου θα καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση των ξηρών περιόδων, καθώς αναμένονται 20 επιπλέον ημέρες ξηρασίας μέχρι το 2021-2050 και μέχρι 40 επιπλέον ημέρες το 2071-2100. Αυτό σημαίνει μείωση των βροχοπτώσεων ή γενικά του υετού, δηλαδή κάθε μορφής πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του νερού σε υγρή ή στερεά μορφή, βροχής, υδρατμών ή χιονιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά κατά το φθινόπωρο, η σημαντικότερη εκατοστιαία μείωση της βροχόπτωσης προβλέπεται για την Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα φτάσει το 20%. (eKriti)