Τους χρόνια «εν υπνώσει» πόρους του Οροπεδίου Λασιθίου έχει ως στόχο να «ξυπνήσει» η δημοτική αρχή. Το ερέθισμα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αναστολή λειτουργίας του Δικταίου Άντρου, όσο διαρκέσουν οι εργασίες στερέωσης και συμπλήρωσης των υποδομών πρόσβασης στο σπήλαιο του Ψυχρού. Η δημοτική αρχή του Οροπεδίου επιχειρεί να αντιστρέψει το πλήγμα που απειλεί να δεχθεί οικονομικά η περιοχή, αφού ο κύριος πόλος έλξης επισκεπτών – το Δικταίο Αντρο – δεν θα λειτουργεί, αναδεικνύοντας και αντιπροτείνοντας ορισμένα άλλα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες.
Ο Αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Μάνος Περυσινάκης παρέστη στην 39η Phipoxenia Expo που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδιώκοντας την παρουσία κα προβολή του Δήμου μέσα από την μεγάλη αυτή τουριστική έκθεση, στην οποία συμμετείχε και η Περιφέρεια Κρήτης με δικό της περίπτερο.
Ο Αντιδήμαρχος μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τη στόχευση του Δήμου και το σχεδιασμό που κάνει ο ίδιος ως αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, για την επίτευξη του στοιχήματος αυτού. Δηλαδή, τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης – «πακέτου» για τα τουριστικά γραφεία και τους μεμονωμένους τουρίστες, ώστε το Οροπέδιο να διατηρήσει όσο είναι δυνατόν αμείωτη τη ροή επισκεψιμότητας για όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες το Δικταίο Αντρο.
«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Οροπεδίου Λασιθίου, θεωρούμε ότι υπερτερούν πολλών άλλων περιοχών στην Κρήτη. Με την ανάδειξή τους πιστεύουμε ότι η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί. Στόχος μας είναι όλο αυτό να μην αφορά μόνο τη διάρκεια της συμβατικής τουριστικής περιόδου αλλά και τους 12 μήνες! Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βγαίνει πλέον μπροστά, συμμετέχει στις τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, με σκοπό να προβάλει το Οροπέδιο Λασιθίου στο σύνολό του, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που έχει και το διαφοροποιεί από άλλους τουριστικούς προορισμούς», είπε ο κ. Περυσινάκης.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε αν είναι εφικτό στους επόμενους 3-4 μήνες, ο Δήμος να διαμορφώσει το κρίσιμο εκείνο «προϊόν» που θα υποκαταστήσει τον πόλο τουριστικής αναφοράς του Οροπεδίου (και έναν από τους σπουδαιότερους της Κρήτης), ισοσταθμίζοντας τις αναμενόμενες απώλειες σε επισκέπτες όσο μένει κλειστό το σπήλαιο του Ψυχρού. Ο κ. Περυσινάκης απάντησε:
«Σωστή η σκέψη σας, είναι εξ άλλου και δικός μας προβληματισμός. Εμείς δεν αφήσαμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη. Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου παρήγαγε έντυπο προωθητικό υλικό το οποίο θα βρίσκεται σε όλες τις πύλες εισόδου του νησιού, σε όλα τα ξενοδοχεία, στις τουριστικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε. Σίγουρα, το Δικταίο Αντρο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κάτι άλλο. Είναι κάτι το μοναδικό. Θεωρούμε όμως ότι με όσα θα αναπτυχθούν στο μεσοδιάστημα, ξεκινώντας από τη νέα τουριστική περίοδο, όλοι οι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον προορισμό Οροπέδιο Λασιθίου και το υποστηρίζουν τόσα χρόνια, θα συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά και για τη σεζόν του 2025 και ότι δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή».
Ρωτήσαμε, ποια είναι τα νέα πολιτιστικά στοιχεία, οι τόποι ενδιαφέροντος που σκοπεύει να αναδείξει, εντάσσοντάς τα σε μια εναλλακτική, επισκέψιμη διαδρομή για τους τουρίστες. Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι δύο είναι τα βασικά, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των τουριστικών γραφείων: Το ένα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου – ένα αξιόλογο μουσείο με τρία τμήματα (κλασσικό, παραδοσιακό και το τμήμα του Ελ. Βενιζέλου). Το μουσείο διαχειριζόταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, αλλά με πρόταση του ιδίου, ανέλαβε ο Δήμος Οροπεδίου τη λειτουργία του και θα λειτουργεί με προσωπικό του δήμου, από Απρίλιο έως Οκτώβριο με εισιτήριο 2 ευρώ.
Το άλλο σημείο είναι το «Κρόνιο» γνωστό ως «Σπήλαιο Τραπέζας» που βρίσκεται κοντά στο Τζερμιάδο. Είναι χαρακτηρισμένος από το ΥΠ.ΠΟ. ως αρχαιολογικός χώρος, σε ένα όμορφο και εύκολα προσβάσιμο σημείο με οχήματα. Εκκρεμεί πρόσθετος φωτισμός που θα τοποθετηθεί μέσα στο σπήλαιο. Το Κρόνιο, αν και ήταν ανέκαθεν επισκέψιμο, είναι μικρότερο (χωρεί 30-40 άτομα) και το είχε «επισκιάσει» το Δικταίο Αντρο.
Το τρίτο σημείο, θα είναι στην ιστορική ιερά Μονή Κρουσταλένιας. Εκεί, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος όπου εορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου. Οπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, θα ετοιμαστεί ψηφιακό υλικό αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων της εποχής εκείνης, που θα προβάλλονται σε βίντεο σε 3-4 ξένες γλώσσες, στο χώρο του μικρού αμφιθεάτρου που υπάρχει εκεί και μπορούν να το παρακολουθήσουν ταυτόχρονα πάνω από 200 άτομα. Παράλληλα οι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφτούν και το μοναστήρι, που επίσης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Κλείνοντας, ο κ. Περυσινάκης επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης των πολιτιστικών κ.α. παραγωγικών πόρων του Οροπεδίου, που το διαφοροποιούν από άλλους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ελάχιστα ή καθόλου αξιοποιημένοι.
Στη σκέψη του Αντιδημάρχου είναι η δημιουργία και λαϊκής αγοράς, που δεν υπάρχει στο Οροπέδιο, το οποίο παράγει ποιοτικά προϊόντα τα οποία εμπλουτίζουν τις λαϊκές αγορές άλλων περιοχών της ανατολικής Κρήτης.
Δυστυχώς, όπως τόνισε, το εισιτήριο που πληρώνουν οι επισκέπτες του Δικταίου Αντρου, ολόκληρο το καρπώνεται το κράτος. Και όταν επαναλειτουργήσει από το 2026, το εισιτήριο έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα είναι 16 ευρώ! Αλλά ο επισκέπτης θα πρέπει να πληρώσει και το τελεφερίκ που θα τον μεταφέρει ως την είσοδο του σπηλαίου και το χώρο στάθμευσης…
Το Οροπέδιο Λασιθίου θα έχει εναλλακτική πρόταση για όσους τουρίστες δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν τη δαπάνη αυτή στο Δικταίο Αντρο, ώστε να μην τους χάσει. Και το σημαντικό είναι ότι επιλέγοντας το εναλλακτικό πακέτο, θα αφήνουν μια επιπλέον πρόσοδο που θα καρπούται η τοπική οικονομία, τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Στην «Philoxenia Expo» μοιράστηκε ειδικό φυλλάδιο που τυπώθηκε από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ