Την ανάγκη ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις εξοπλιστικές δαπάνες και άμεσης δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την Αμυνα επισήμανε ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συμμετέχοντας ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στις διήμερες εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Λασιθίου ανέφερε πως η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αμφισβήτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. επιβάλλει την χάραξη νέας κοινής και αποφασιστικής στρατηγικής
“Υπάρχει αυξημένη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας ως Ένωση και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια” τόνισε χαρακτηριστικά επικαλούμενος και τις εκθέσεις των Μάριο Ντράγκι, Ενρίκο Λέττα και Σάουλι Νιινίστο ενώ πρόσθεσε: “Πρέπει να γνωρίζουμε ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διατήρηση των αξιών και των δημοκρατιών μας, της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητάς μας, είναι η ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία κάθε κράτους μέλους είναι συνδεδεμένη με αυτή όλων των άλλων, και της ΕΕ συνολικά”.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πλακιωτάκης χαιρέτησε την πρόσφατη ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την οποία υιοθέτησε την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε πως για ένα συνεκτικό σχέδιο στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας τα κράτη – μέλη οφείλουν να συγκλίνουν στο συνολικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός το οποίο – εκτός από την ρήτρα διαφυγής – περιλαμβάνει:
-δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου, 100 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των απαιτήσεων συλλογικής άμυνας.
-Ανάπτυξη και χρηματοδότηση σύνθετων αμυντικών συστημάτων επόμενης γενιάς όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου συμμετείχε και στις εργασίες για το σχέδιο αύξησης των συνεργειών μεταξύ Εθνικών Προϋπολογισμών και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2027.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο οφείλει να προσαρμοστεί στις υποδείξεις της έκθεσης Ντράγκι, να είναι ευέλικτο και να υποστηρίζει τις προτεραιότητες ανταγωνιστικότητας που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης ειδικών δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης. “Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση προκειμένου να στηρίξει τις χώρες υποδοχής και να εφαρμόσει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” ανέφερε χαρακτηριστικά.