Στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε με ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ουσία και τη δομή του νομοσχεδίου, αλλά και τα βαθύτερα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, με αιχμή το θέμα του ιδιωτικού χρέους και των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.
Η Βουλευτής Λασιθίου άνοιξε την τοποθέτησή της με έναν έντονα κοινωνικό τόνο, απευθυνόμενη στους πολίτες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας: «Πριν περάσω στο νομοσχέδιο επιτρέψτε μου να χαιρετίσω και εγώ από αυτό το Βήμα τους χιλιάδες συμπολίτες μας που σήμερα απεργούν και βγήκαν στον δρόμο όχι για να σας στείλουν το μήνυμα να πάτε την Ελλάδα πιο ψηλά, αλλά γιατί κουράστηκαν να τη βλέπουν τόσο χαμηλά, γιατί κουράστηκαν να δουλεύουν και ο μισθός να μην φτάνει και κουράστηκαν να παλεύουν για τα αυτονόητα χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο. Ζητούν σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια, η κα Σπυριδάκη ασκώντας κριτική στη διαδικασία και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ανέδειξε το φαινόμενο της κακής νομοθέτησης: «Το σημερινό νομοσχέδιο απαριθμεί 234 άρθρα […] Αυτή η τακτική συντηρεί διαχρονικά το φαινόμενο της κακής νομοθέτησης […]. Γιατί ναι μεν οι ρυθμίσεις περί κεφαλαιαγοράς ήταν απαραίτητες, πλην όμως ο τρόπος που ήρθε η ρύθμιση είναι τουλάχιστον χαοτικός».
Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στον εξωδικαστικό μηχανισμό και την αποτυχία του να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει συμβάλει στη ρύθμιση μόλις 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 240 του ιδιωτικού χρέους […]. Ποσοστό αποτυχίας αιτήσεων 85%. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι, η ασυμμετρία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης».
Αναφερόμενη στη σκληρή καθημερινότητα στην ελληνική περιφέρεια, η Βουλευτής Λασιθίου έκανε ειδική μνεία στο Λασίθι και στους πολίτες που παλεύουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους: « Στον τόπο μου, στο Λασίθι, η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους ανθρώπους που έχουν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν και δεν βλέπουν κανένα φως στο τούνελ. Ψάχνουν κάποιον να συνδιαλλαγούν από funds και servicers και δεν βρίσκουν κανένα. Αλλά ακόμα και όταν βρουν, η συμφωνία που κάνουν είναι άγνωστο αν θα ισχύσει. Άνθρωποι που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις, το νοικοκυριό τους, τη γη τους. Άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι καθημερινά με άγχη και αβεβαιότητα. Κι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά νούμερα, είναι συμπολίτες μας που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία».
Έπειτα, η κα Σπυριδάκη τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης του οφειλέτη: «Ο οφειλέτης δεν μπορεί να είναι όμηρος των funds που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε ένα καθεστώς όπου η κύρια κατοικία παραμένει απροστάτευτη».
Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε απέναντι στη διάταξη που ανοίγει την πόρτα στις εισπρακτικές εταιρείες για τις οφειλές προς το Δημόσιο: «Χρειάζεται, λοιπόν, το Δημόσιο υποστηρικτή στον μηχανισμό είσπραξης οφειλών; […] Τι παραπάνω θα κάνει μια εισπρακτική εταιρεία απ’ ό,τι δίνει σήμερα το ΚΕΑΟ;».
Η Βουλευτής άσκησε, επίσης, δριμεία κριτική στο πνεύμα του νομοσχεδίου και τη στάση της Κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως ΠΑΣΟΚ μιλάμε για ουσιαστική στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη και όχι για φερόμενες λύσεις που τους εξαιρούν. Προτείνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, όχι βελτιώσεις αδιέξοδες με ημερομηνία λήξης.
Δυστυχώς, πολλά σημεία του νομοσχεδίου φανερώνουν δύο πράγματα: πρώτον, τη μη πραγματική βούληση να λυθεί οριστικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους προς όφελος των πολιτών και, δεύτερον, τη μη διάθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο με πόρους και δυναμικό».
Τέλος, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, απευθυνόμενη απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών, θέλοντας να αναδείξει την πλήρη απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης από το κυβερνητικό νομοσχέδιο: «Η επιτυχία, κύριε Υπουργέ, δεν θα μετρηθεί στο πόσες υποθέσεις θα κλείσουν ή όχι. Θα μετρηθεί από τις ζωές που θα αποκατασταθούν, τις οικογένειές τους θα νιώσουν ξανά ασφάλεια και ελπίδα. Γι’ αυτό σας καλώ να στηρίξετε την τροπολογία μας, για να δείξετε ότι μπορείτε να κινηθείτε με όραμα, ενσυναίσθηση, αποφασιστικότητα προς όφελος των πολιτών. Γιατί μόνο με τέτοιες κινήσεις ίσως καταφέρουμε να κερδίσουμε ξανά ως πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιτρέψτε μου να κλείσω, παραφράζοντας τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 ότι «είτε το κράτος θα στηρίξει τους πολίτες να εξαφανίσουν το ιδιωτικό χρέος είτε το ιδιωτικό χρέος θα αφανίσει το κράτος».