Απογοήτευση και ανησυχία προκαλεί η Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, μαζί με τη Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, κα Χριστίνα Σταρακά, για την πολλαπλή και συνεχιζόμενη αναβολή εφαρμογής των προβλέψεων για την προσβασιμότητα στα γήπεδα.
Στην Ερώτησή της, η κα Σπυριδάκη ζήτησε εξηγήσεις για την αναβολή της εφαρμογής του άρθρου 26 του ν. 4373/2016 (Α’ 49) για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων προσβασιμότητας σε στάδια, γήπεδα και κτίρια, στα οποία διεξάγονται αγώνες της Α’ Εθνικής κατηγορίας των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης ως και τις 30.06.2025. Επιπλέον, ζήτησε τη θέσπιση ουσιαστικού και δεσμευτικού πλαισίου εφαρμογής του μέτρου και επεσήμανε ότι η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ακόμη, τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για τους λόγους των παρατάσεων, για τα μέτρα παρακολούθησης και για τη στήριξη των φορέων προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Η Απάντηση, δυστυχώς, δεν παρέχει καμία ουσιαστική εξήγηση για τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν αναλύει τι ακριβώς εμπόδισε την εφαρμογή του μέτρου από το 2017 μέχρι σήμερα – οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του(!) .
Το Υπουργείο αρκείται σε γενικόλογες αναφορές περί «διευκόλυνσης των πρωταθλημάτων» και «προσαρμογής στη Σύμβαση του Saint Dennis», χωρίς να εξηγεί γιατί η ισότητα και η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία μπαίνουν μονίμως σε δεύτερη μοίρα.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν παρουσιάζεται κανένα συγκεκριμένο, αποτελεσματικό και δεσμευτικό πλαίσιο διασφάλισης της εφαρμογής των υποχρεώσεων από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ. Δεν προβλέπονται σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως δεν δεσμεύεται το Υπουργείο ότι η παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2025 θα είναι η τελευταία.
Η αναφορά σε Επιτροπή που καταγράφει τις συνθήκες προσβασιμότητας αφορά μόνο στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφήνοντας εκτός κάδρου τα δημοτικά και τοπικά γήπεδα, που σε πολλές περιοχές –όπως και στη Λασίθι– αποτελούν τη βασική υποδομή για τον αθλητισμό.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και ειδικότερα τον Νομό Λασιθίου, πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν μη προσβάσιμες για συμπολίτες μας με αναπηρία, στερώντας τους τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην ίδια την κοινωνική ζωή. Κι αυτό δεν μπορεί άλλο να γίνει αποδεκτό. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία «η υλικοτεχνική υποστήριξη, οι απαιτούμενες οικοδομικές παρεμβάσεις, η αντικατάσταση φθαρμένων υλικών, η διασφάλιση της λειτουργικής και κατασκευαστικής ασφάλειας, καθώς και η σταθερή χρηματοδότηση των υποδομών. Δεν αρκεί να υπάρχουν εγκαταστάσεις – πρέπει να είναι ενεργές, να μην ερημώνουν και να παραμένουν ζωντανές κυψέλες αθλητισμού και κοινωνικής συνοχής σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας», σημείωσε επιπλέον η κα Σπυριδάκη.
«Η προσβασιμότητα δεν είναι “τεχνικό ζήτημα” – είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους δικαίου. Οι παρατάσεις χωρίς σχέδιο υλοποίησης και χωρίς λογοδοσία διαιωνίζουν τις ανισότητες. Οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις χωρίς πράξεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας, ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό και αξιοπρεπών συνθηκών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως περιοχής ή διοικητικού φορέα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη.