Του Γιαννη Σμυρνακη
Η Κρήτη και το Λασίθι, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να χαράξουν μια νέα πορεία για την τοπική ανάπτυξη. Η ανανέωση των παραδοσιακών πυλώνων της οικονομίας μας – η αγροτική παραγωγή, η βιοτεχνία και ο τουρισμός – μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών, είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά και απαραίτητη.
Η Κρήτη, με τον πλούσιο αγροτικό της τομέα, διαθέτει ένα σημαντικό όπλο στη μάχη της καινοτομίας: τη γη. Οι έξυπνες αγροτικές τεχνολογίες, τα drones που παρακολουθούν τις καλλιέργειες, η τεχνητή νοημοσύνη που προβλέπει τις μετεωρολογικές συνθήκες και το Internet of Things (IoT) που επιτρέπει στους αγρότες να παρακολουθούν την κατάσταση των φυτών και των εδαφών σε πραγματικό χρόνο, αναδεικνύουν τον αγροτικό τομέα σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας. Οι τεχνολογίες αυτές δεν αυξάνουν μόνο την αποδοτικότητα, αλλά προσφέρουν και μια πιο οικολογική προσέγγιση στη γεωργία, μειώνοντας τον κίνδυνο από παρασιτικές επιθέσεις, βελτιστοποιώντας τη χρήση νερού και λιπασμάτων, και ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, η Κρήτη μπορεί να διατηρήσει το φυσικό της κάλλος, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας και την προσαρμογή στις νέες παγκόσμιες τάσεις της γεωργίας.
Ο τουρισμός, κινητήριος δύναμη της κρητικής οικονομίας, μπορεί επίσης να ωφεληθεί σημαντικά από την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν νέες δυνατότητες για προσωποποίηση της εμπειρίας του ταξιδιώτη, με απτά παραδείγματα σε άλλους νομούς της Κρήτης, όπως το AndoidusProject και το IDAology, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού, μειώνοντας τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το Λασίθι, επίσης, με την πλούσια φυσική του ομορφιά και την πολυπολιτισμική του κληρονομιά, μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις καινοτομίες για να προωθήσει έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό. Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η εισαγωγή τεχνολογιών όπως η επαυξημένη πραγματικότητα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα, πιο σύγχρονη εμπειρία για τους επισκέπτες.
Η βιοτεχνία τοπικών προϊόντων, με την προσθετική αξία της ποιότητας και της παράδοσης, μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και διαδικασιών. Η υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η εφαρμογή νέων στρατηγικών διαχείρισης μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, να μειώσει το κόστος και να να καταστήσει ακόμα και παγκόσμια την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ήδη ισχύει.
Αποτελεί προτεραιότητά μας η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την καινοτομία και την έρευνα, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Μέσω συνεργασιών με τις τοπικές επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις διεθνείς εταιρείες, ο συνδυασμός που ο Σταύρος Αρναουτάκης συγκροτεί και εγώ προσωπικά έχουμε την στοχοπροσήλωση αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι η καινοτομία και στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί 1η προτεραιότητα του Προγράμματος ΚΡΗΤΗ 2021-2027 της Περιφέρειας Κρήτης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+).
Συνοψίζοντας, τα όρια της καινοτομίας και της ανάπτυξης για το Λασίθι και για την Κρήτη μας είναι τόσο απέραντα όσο και οι δυνατότητες που προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Είναι καιρός να αγκαλιάσουμε τις καινοτομίες και να οδηγήσουμε τον τόπο μας προς ένα φωτεινό και αειφόρο μέλλον.
* Ο Γιάννης Σμυρνάκης είναι γεωπόνος, CropManager στην εταιρεία Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λασιθίου, με τον Σταύρο Αρναουτάκη.