Ξεκινούν δυναμικά τη νέα χρονιά οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Για το λόγο αυτό όλοι οι πρόεδροι, τα διοικητικά συμβούλια, αλλά και τα μέλη όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού συγκεντρώθηκαν ανήμερα των Φώτων για να συζητήσουν για όλα τα μεγάλα προβλήματα που διαιωνίζονται για τον κλάδο χωρίς λύση.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας στην Ένωση Ηρακλείου, μετά την πρόσκληση που απηύθυναν οι Διοικήσεις των κτηνοτροφικών συλλόγων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Μυλοποτάμου, Οροπεδίου Λασιθίου, Αμαρίου, Ανωγείων.
Είναι ξεκάθαρο πως το σύνολο των κτηνοτρόφων της Κρήτης, τόσο των ορεινών όγκων όπου ανθεί η κτηνοτροφία – όσο και των ημιορεινών και πεδινών περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες στο νησί – έχουν αποφασίσει πως πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες διεκδίκησης. Το σκεπτικό είναι ότι μέχρι σήμερα παρά τόσα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια κι έχουν πλήξει τον κλάδο, η φωνή των κτηνοτρόφων δεν ακούγεται αρκετά και οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να λογαριάζει τη γνώμη των κτηνοτρόφων το κεντρικό κράτος.
Επί της ουσίας θα πρέπει να επισημανθεί πως ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, συνειδητοποιεί τα τελευταία χρόνια πως τα δεδομένα των οικονομικών στηρίξεων που είχαν στο παρελθόν έχουν αλλάξει εντελώς. Όλοι οι κτηνοτρόφοι μιλούν για το τεράστιο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στο νησί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε επισημαίνουν τους τελευταίους μήνες και μετά τα όσα έχουν συμβεί με τις απαγορεύσεις λόγω ζωονόσων, πως είναι αναγκαία για τον κτηνοτροφικό κόσμο η οικονομική στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Για τους ελέγχους
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος υπογραμμίζει πως «το υψηλό κόστος παραγωγής είναι δεδομένο. Οι τιμές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των λοιπών εφοδίων έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας εξαιρετικά δύσκολη. Η έλλειψη ελέγχων στις αγορές οδηγεί σε ασύδοτες αυξήσεις τιμών, ενώ εμείς δεχόμαστε τις συνέπειες». Ειδικά για το τελευταίο, όλοι επισημαίνουν πως οι έλεγχοι για την προστασία της τοπικής παραγωγής δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα στην εφαρμογή τους για να μην κυριαρχούν αλλότρια συμφέροντα στην περιοχή της Κρήτης.
«Η ανεπάρκεια ελέγχων στην αγορά, οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, που βαφτίζονται ως “ελληνικά”, πλήττουν την τοπική παραγωγή. Η νοθεία και η έλλειψη ελέγχων αποδυναμώνουν τον κρητικό παραγωγό, ενώ οι τιμές στο ράφι παραμένουν ανεξέλεγκτες», εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων.
Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις
Παράλληλα, σημειώνει πως η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και οι «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις, οι φυσικές καταστροφές, οι επιδημίες και οι αντίξοες συνθήκες μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους χωρίς επαρκή στήριξη. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν ή δεν καλύπτουν τις πραγματικές απώλειες.
«Ενώ παράλληλα οι ενισχύσεις που λαμβάνουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά μας δείχνουν το δρόμο της εξόδου από τον πρωτογενή τομέα», συμπληρώνει.
Επιπλέον όλοι οι κτηνοτρόφοι συμφωνούν πως είναι έτοιμοι να ζητήσουν «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απώλειές τους και ενίσχυση με δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων», ένα θέμα που δεν έχει αποσαφηνιστεί πως μπορεί να αλλάξει, δεδομένου ότι το κομμάτι των επιδοτήσεων έχει πάρει πλέον μία νέα μορφή και λειτουργία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν απαιτείται να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας καθώς και ενίσχυση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής της Κρήτης στη λήψη αποφάσεων.
«Ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο τον κτηνοτρόφο. Αφορά την τοπική κοινωνία, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, όλους τους συμπολίτες μας. Ο αγώνας πρέπει να είναι μαζικός και άμεσος. Ο χρόνος τελειώνει», επισημαίνουν οι Σύλλογοι των κτηνοτρόφων στην πρόσκλησή τους στους συναδέλφους τους για να μετέχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Χωρίς σχεδιασμό
Η έλλειψη στρατηγικής για τη στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί θέμα, διότι θεωρούν πως δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου. «Οι υποδομές, η εκπαίδευση, η καινοτομία και οι πολιτικές ενίσχυσης παραμένουν στα χαρτιά. Η μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος είναι πραγματική και η πτώση των τιμών των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων, οδηγεί σε αφανισμό τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, απαιτούμε να βρεθούν λύσεις», σημειώνει ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣΑΤΣΑΛΑΚΗΣ