Παρουσιάστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης του Οροπεδίου Λασιθίου Με επιτυχία και θερμή ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στην αίθουσα Αντ. Βορεάδης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, η εκδήλωση παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης με επιμέρους ανάλυση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Οροπεδίου, Γιώργος Αθανασάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού, Μιχάλης Κλώντζας, και ο Πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Παρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, το μέλος του ΔΣ των Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιάννης Σπανάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», Γιώργος Χριστοδουλάκης και το μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου.
Το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την συνολική ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου.
Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών-Τεχνικών Έργων, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, Μάνος Περισυνάκης, ανέλυσε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση το μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχεδιασμό του Δήμου Οροπεδίου για τον τουρισμό, με δεδομένη τη μη λειτουργία, για τους επόμενους μήνες του Δικταίου Άντρου λόγω εργασιών, γεγονός που θέτει τον τουρισμό της περιοχής σε άλλη βάση.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η παύση λειτουργίας του Δικταίου Άντρου σημαίνει για εμάς πως για πάνω από ένα χρόνο τους σχεδόν 200.000 επισκέπτες του πρέπει να τους κρατήσουμε με κλειστό το σπήλαιο και να τους αποδείξουμε πως Οροπέδιο Λασιθίου δεν είναι μόνο το Δικταίο. Κι είναι μια καλή ευκαιρία αυτή για να γνωρίσουν οι επισκέπτες που θα μας επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό συνολικά το Οροπέδιο κι όσα μπορεί να τους προσφέρει, χωρίς να ανήκει στην κατηγορία των προορισμών «θάλασσα και ήλιος».
Ο κ. Περισυνάκης στάθηκε στο γεγονός πως μέχρι πριν ένα χρόνο η έννοια της στρατηγικής στον τουριστικό τομέα ήταν άγνωστη λέξη για το Δήμο Οροπεδίου. Ο τουρισμός στην περιοχή λειτουργούσε με αυτόματο πιλότο και επανάπαυση στα έσοδα που έφερνε στον τόπο το Δικταίο Άντρο, πράγμα που αποδείχθηκε μεγάλο λάθος. Αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε, η νέα Δημοτική Αρχή την αλλάζει όχι μόνο επειδή χρειάστηκε λόγω των εργασιών το Δικταίο να παραμείνει για ένα διάστημα κλειστό, αλλά κυρίως γιατί πιστεύει και στοχεύει στο να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί τουριστικά όλος ο Δήμος κι όχι μόνο ένα κομμάτι του.
Στην παρουσίαση του ο αρμόδιος για τον τομέα του τουρισμού Αντιδήμαρχος, τόνισε με έμφαση πως είναι ευτύχημα που ο Δήμος Οροπεδίου είναι προικισμένος από τη φύση και από τους ανθρώπους του και μπορεί να προσελκύσει τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως είπε, αυτό ισχύει για τουρίστες που θα έλθουν οργανωμένα με λεωφορεία σε μεγάλες ομάδες, επισκέπτες που θα κινηθούν οικογενειακά ή φιλικά με ενοικιαζόμενα οχήματα αλλά και ανθρώπους που θα θελήσουν να διαμείνουν κάποιες ημέρες στο Οροπέδιο και να κινηθούν μόνοι τους, γνωρίζοντας κάθε γωνιά του φιλόξενου τόπου. Ταυτόχρονα το Οροπέδιο Λασιθίου είναι ένας ελκυστικός προορισμός για μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που τους αρέσουν οι πεζοπορίες, η ορειβασία, η ποδηλασία, η γαστρονομία, η παρατήρηση πτηνών, κι όλα αυτά που ονομάζουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ο κ. Περισυνάκης επανέλαβε πως το μόνο που χρειάζεται το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μια ευκαιρία και μια μικρή ώθηση από την Περιφέρεια Κρήτης και τους τουριστικούς φορείς ώστε να ξεδιπλώσει τη μοναδικότητα του. «Χρειάζεται την ευκαιρία, να αναδείξει τους κοιμώμενους επί χρόνια πόρους που διαθέτει ,όπως τον πρωτογενή τομέα που κάνει τη γαστρονομία της περιοχής ξεχωριστή, τις φυσικές ομορφιές που ταυτίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τους εκκλησιαστικούς και λαογραφικούς θησαυρούς του που είναι ανοικτοί για όλους» σημείωσε. Γι αυτό και διαμορφώθηκε το plan B προσέλκυσης τουριστών που μελλοντικά θα λειτουργήσει ως plan A, καθώς είναι βιώσιμο, διαφοροποιημένο και αυθεντικό.
Ακολούθως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παρουσίασε συνοπτικά κάποια από τα πολλά σημεία που προσφέρονται για επίσκεψη εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και καλύπτουν τουρίστες που κινούνται ομαδικά με λεωφορεία ενώ κάποια εξ αυτών είναι προσβάσιμα με ενοικιαζόμενα οχήματα ή μέσω μικρών περιπατητικών διαδρομών. Μεταξύ αυτών: -Το Κρόνιο Σπήλαιο -Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Οροπεδίου Λασιθίου. -Η Ιερά Μονή Βιδιανής με το μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας που φιλοξενεί -Η Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας -Το μικρό οροπέδιο της Αλόιδας με το μνημείο για τους Χαϊνηδες -Τα 20 μονοπάτια διαφόρων αποστάσεων που στα όρια του Οροπεδίου που χαρτογραφήθηκαν -Το Φαράγγι του Χαυγά, -Το Οροπέδιο του Λιμνάκαρου -Η θέση Λάκκος της Χορτασάς όπου βρίσκεται το Μνήμα του Τσούλη. -Το σωζόμενο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μινωικό μονοπάτι που ξεκινούσε από το Δικταίο και κατέληγε στην αρχαία Λύκτο.
Καταλήγοντας ο κ. Περισυνάκης ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να γίνουν πρεσβευτές του Οροπεδίου Λασιθίου, να το δουν μέσα από τα μάτια όλων όσων ζουν εκεί και αγαπούν τον τόπο τους, κι αυτή την εικόνα να μεταφέρουν στους τουρίστες που θα σας ζητήσουν κάτι διαφορετικό, αυθεντικό, κάτι που θα βιώσουν με όλες τις αισθήσεις τους και θα κάνει το ταξίδι τους στην Κρήτη αξέχαστο.
Το σύνολο των εκπροσώπων του τουρισμού, που έδωσε το παρών στην παρουσίαση, και βέβαια η Περιφέρεια Κρήτης δήλωσαν πως θα στηρίξουν και θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια που ξεκίνησε στο Οροπέδιο του Λασιθίου για την τουριστική ανάδειξη του, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.