Συνάντηση του Α’ Αντιπροέδρου και Προέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΒτΕ Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα κ. Jorge Domecq (Χόρχε Ντομέκ). Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν ιστορικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές που εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν και να αναπτύσσονται εντός ενός ιδιαίτερα σύνθετου και πολύπλευρου διεθνούς περιβάλλοντος. Σε μια εποχή στην οποία ακόμη και τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς τάξης βρίσκονται υπό καθεστώς άμεσης δοκιμασίας, είναι περισσότερο κρίσιμο από ποτέ να στηρίξουμε μια ενιαία και συνεπή στάση με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε κρίσιμες προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ειδικότερα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Οι κρίσεις αυτές επιτάσσουν την ανάγκη για στενή συνεργασία και την αποστολή των κατάλληλων συντονισμένων μηνυμάτων. Ως εταίροι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και ως Μεσογειακά κράτη πρώτης γραμμής, χρειάζεται να εργαστούμε στενά μαζί για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα (άμυνα, μετανάστευση, συνοχή κλπ.) και, παράλληλα, να συνεισφέρουμε στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Όπως γνωρίζετε, στις 6 Ιουνίου 2024 η Ελλάδα εξελέγη, για Τρίτη φορά στην ιστορία της, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών για την περίοδο 2025-2026, με την υποστήριξη 182 Κρατών του Οργανισμού επί συνόλου 188. Αυτό αποτελεί ένα μείζον και πολύ σημαντικό επίτευγμα για την χώρα μας που συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη.
Κατά την διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιδιώξουμε πάντα να ενεργήσουμε ως ένας αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητής με όλα τα Κράτη-Μέλη των Ην. Εθνών, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όχι μόνο με τα γειτονικά και τα περιφερειακά προς εμάς κράτη, αλλά με όλη την διεθνή κοινότητα, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουμε μια γέφυρα, έναν ειλικρινή μεσάζοντα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να προάγουμε την ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ην. Εθνών που αποτελούν ιστορικές θεμελιώδεις της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής.
Στον οικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο. Οι σημαντικότεροι τομείς στους οποίους υφίσταται δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων είναι η πράσινη οικονομία/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας & περιβαλλοντικής διαχείρισης, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα έργα υποδομών και η διαχείριση τουριστικών ακινήτων.
Τέλος, επιτρέψτε μου κ. Πρέσβη να αναφερθώ και στον τομέα της κοινοβουλευτικής μας συνεργασίας, η οποία μπορεί επίσης να ενισχυθεί και να επεκταθεί μέσω της επανενεργοποίησης των επισκέψεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών μας επιτροπών σε στοχευμένα αντικείμενα με πρόσθετη αξία για τις χώρες μας.
Θα πρέπει να επισημάνω ότι μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας έχει διαδραματίσει και η δημιουργία της άτυπης περιφερειακής συνεργασίας με τα κοινοβούλια του ευρωπαϊκού νότου, στην οποία η Βουλή των Ελλήνων έχει παίξει ηγετικό ρόλο. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε τακτική βάση δυο φορές το χρόνο, στο περιθώριο των διακοινοβουλευτικών συναντήσεων της Ολομέλειας της COSAC και των αντίστοιχων διασκέψεων για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της κυλιόμενης Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και ad hoc, με πρωτοβουλία συγκεκριμένης αντιπροσωπείας.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Ιούνιο η εν λόγω συνεργασία σε επίπεδο Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η πρώτη συνάντηση διεξήχθη στην περιφέρειά μου, το Λασίθι της Κρήτης και στέφθηκε – κατά κοινή ομολογία – με μεγάλη επιτυχία, καθώς είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε ένα πιο χαλαρό κλίμα χωρίς την πίεση του χρόνου και μάλιστα αμέσως μετά τηn διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Ελπίζω ότι και στο μέλλον θα έχουμε ανάλογες ευκαιρίες για διάλογο και θετική συνεισφορά στο κοινό μέλλον της Ευρώπης και της Μεσογειακής μας περιφέρειας».