Η έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων από τον κορωνοϊό πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας και προκαλεί τεράστια αύξηση της θνητότητας, διπλάσια από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς τα αποδυναμωμένα νοσοκομεία και η έλλειψη στελεχωμένων ΜΕΘ δεν μπορούν να παρέχουν επαρκές επίπεδο νοσηλείας σε όλους. Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες, έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή όσων νοσούν. Σκοτώνει κυριολεκτικά.
Θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο τον μαζικό εμβολιασμό, και μάλιστα σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη ζωή των πολιτών, όπως τα νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα. Όπου όμως πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικότητα, η ποινή δεν μπορεί να είναι εξοντωτική (στέρηση μισθού) αλλά αναλογική (π.χ. μετακίνηση σε άλλη θέση). Και βέβαια δεν μπορεί να είναι μεροληπτική (εξαιρώντας κρίσιμους κλάδους, ανάλογα με τη σχέση τους με το κυβερνών κόμμα).
Γίνεται όμως φανερό, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται παρά τον εμβολιασμό, ότι το σκληρό και απάνθρωπο μέσο της αναστολής εργασίας με πλήρη στέρηση μισθού των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, είναι όχι μόνο άδικο και αναποτελεσματικό, αλλά στερεί έμπειρους υγειονομικούς από τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, όχι μόνο καταδικάστηκαν σε εξοντωτική ανέχεια και θα περάσουν τις γιορτινές μέρες χωρίς κανένα εισόδημα, αλλά και δεν αντικαταστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, με συνέπεια την μεγάλη επιβάρυνση του ΕΣΥ.
Είναι καιρός η κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός να αναγνωρίσουν το λάθος και να σταματήσουν αυτή την μεροληπτική, αναποτελεσματική και τελικά εκδικητική πολιτική απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους. Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση, μπροστά μάλιστα στο 5ο κύμα και την μετάλλαξη Ο που μας απειλεί. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους, με όλα τα μέσα ασφάλειας και πρόληψης που προβλέπονται και για τους άλλους εργαζόμενους. Οι απειλές για απόλυση δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο σκοπό παρά την αποδυνάμωση του ΕΣΥ και την παραχώρηση κρίσιμων τομέων σε εργολάβους και ιδιώτες.
Στο Λασίθι, αν και δεν είναι από τις περιοχές που πλήττονται έντονα από την πανδημία μέχρι στιγμής, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, εξουθενώνοντας το προσωπικό τους. Στον Άγιο Νικόλαο, για παράδειγμα, 25 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή (το 6- 7% του δυναμικού του). Μπορεί “να μην μπορούμε να γεννήσουμε εργαζόμενους”, όπως λέει ο κ. Διοικητής των Νοσοκομείων του Λασιθίου, αλλά μπορούμε να προσλάβουμε αλλά και να επαναφέρουμε αυτούς που μπήκαν σε αναστολή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός, μας έχουν πείσει για την άρνησή τους να ενισχύσουν το ΕΣΥ, με μια σειρά αλλοπρόσαλλα “επιχειρήματα”!
Τώρα πρέπει η κοινωνία να απαιτήσει και να διεκδικήσει αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και μια νέα αρχή για τη χώρα.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ