Το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη τουρισμού στην περιοχή του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου παρουσίασε η δημοτική αρχή σε εσπερίδα που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου στο Τζερμιάδων.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάνος Περυσινάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να παρουσιάσουν ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο να είναι ανταγωνιστικό και να έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Παράλληλα να μπορεί να προσελκύσει νέους επισκέπτες στην περιοχή, με δεδομένο ότι το σημείο αναφοράς, το Δικταίο Άντρο, θα παραμείνει κλειστό λόγω των εργασιών που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Το σπήλαιο αναμένεται να παραδοθεί το 2026, ως ένας αρχαιολογικός χώρος που θα αποτελεί κόσμημα για την Κρήτη συνολικά και για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου ειδικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παρουσίασε και την νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα που θα χρησιμοποιηθεί για την τουριστική προβολή και θα καταγράψει όλους τους επαγγελματίες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναδεικνύοντας όσα προσφέρουν για τους επισκέπτες. Ένα χαρακτηριστικό της προσπάθειας αυτής είναι ότι επιλέγεται από την δημοτική αρχή να στηρίξει τους επαγγελματίες δίνοντάς τους την δυνατότητα να καταχωρήσει καθένας τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει για τις παροχές και να δημιουργήσει ένα συσχετισμό με τους υποψήφιους επισκέπτες.
Μεγάλη πρόκληση
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόκληση που υπάρχει για την ανανέωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος του Οροπεδίου Λασιθίου. Υπογράμμισε πως στο ξεκίνημα του τουρισμού λειτούργησε χωρίς ουσιαστικά το σπήλαιο, αλλά με την εικόνα που ανέδειξε την Κρήτη και την περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο: τα λευκά πανιά των ανεμόμυλων που ανέμιζαν και αποτελούσαν μοναδική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη που έφτανε στην περιοχή. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Μιχάλης Βλατάκης, «τότε έβλεπαν αυτή την εικόνα οι επισκέπτες μας, ενθουσιάζονταν, έκαναν τον κύκλο του οροπεδίου, δοκίμαζαν τις γεύσεις και τα φαγητά μας και φεύγανε ενθουσιασμένοι. Ασφαλώς και το Δικταίο Άντρο είναι πολύ σημαντικό, αλλά μπορούμε και τώρα να τους προσφέρουμε σημαντικές εμπειρίες, μέχρι ν’ ανοίξει και πάλι το σπήλαιο».
Το Οροπέδιο μαγεύει
Ο παριστάμενος στην εκδήλωση εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Π.Ε. Λασιθίου Μιχάλης Κλώντζας επεσήμανε πως «το πανέμορφο Οροπέδιο Λασιθίου με τα υπέροχα παραδοσιακά χωριά, με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, με μια φυσική ομορφιά που σε καθηλώνει, με την κρητική φιλοξενία, με τις βουνοκορφές που ακουμπούν στα σύννεφα,
με τις ανοιχτές πόρτες και καρδιές των ντόπιων Κρητικών να σε μαγεύουν, θα περιμένει και φέτος το 2025, τους χιλιάδες επισκέπτες να τους φιλοξενήσει και να τους προσφέρει μοναδικά ανθρώπινα συναισθήματα». Έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Γιώργο Αθανασάκη, στον αντιδήμαρχο Μάνο Περυσινάκη, που προσκάλεσαν τον τουριστικό κόσμο της Κρήτης στο Δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης και το Οροπέδιο Λασιθίου.
Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δρ Κυριάκος Κώτσογλου παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης έως και το 2028, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει πάντα συμπαραστάτης στους Δήμους και στους τοπικούς φορείς. Αναφέρθηκε σε άξονες και προτεραιότητες με πρώτη το σύνθημα: «Κρήτη Παντού!», σημειώνοντας πως ο τομέας του Τουρισμού, ειδικότερα και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, αφ’ ενός μεν αποτελεί περίπου το 50% του άμεσου ΑΕΠ του νησιού, αφ’ ετέρου δε σε ποιοτικό επίπεδο συνιστά μια διαχρονική «αποστολή» του απέναντι στην έννοια της φιλοξενίας, όχι με την αυτονόητη έννοια του επαγγελματικού καθήκοντος, αλλά με την έννοια του υπάρχω για να φιλοξενώ μέσα στο χρόνο.
Σημείωσε δε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός προσβλέπει στη διαχείριση όλων των πόρων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και αισθητικές ανάγκες διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική ακεραιότητα, τις βασικές οικολογικές διαδικασίες και την βιοποικιλότητα, που οδηγούν στην Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για βιωσιμότητα που δεν διαχωρίζεται από την αειφορία, σημειώνοντας πως αποτελεί και χαρακτηρίζει ένα πρότυπο παραγωγής, το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον.
Η συνεργασία και η συμμετοχή
Ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική ήταν η συμμετοχή των επιχειρηματιών της περιοχής που θέλησαν να ενημερωθούν και να σχηματίσουν εικόνα για το στρατηγικό σχεδιασμό που ετοιμάζει ο Δήμος κι αυτόν που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Κρήτης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συνεργασία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με τον Δήμο Χερσονήσου. Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη της περιοχής και με υποστηρικτικές ενέργειες, αφού ο ορεινός όγκος της Δίκτης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό της παραλίας.
Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ επεσήμανε την αξία που έχει η εσπερίδα για την περιοχή διότι ενώνει τις παραγωγικές δυνάμεις που διαθέτει το Οροπέδιο Λασιθίου. Αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να υλοποιηθεί ο στόχος να έχει το Οροπέδιο τον τουρισμό που μπορεί να προσελκύσει και την περίοδο που θα μείνει κλειστό το Δικταίον Άντρο για τα σημαντικά έργα που θα γίνουν. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια του Δήμου είναι διαρκής, αρκεί και η πολιτεία να στηρίζει με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ