Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το Νοσοκομείο Σητείας και στο μέσο του δεύτερου μήνα του νέου έτους, εστιάζει για άλλη μία φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας. Παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον δεν τύχουν άμεσης και ουσιαστικής διαχείρισης από τους αρμοδίους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, μέσω της Προέδρου του Σωματείου εκφράζει για πολλοστή φορά την βαθιά ανησυχία του για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Έφη Φανουράκη, «η κρίσιμη αυτή κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έπονται και νέες αποχωρήσεις, όπως του μοναδικού οφθαλμιάτρου και του ενός εκ των τριών γιατρών του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου. Επιπρόσθετα, έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια η μετάθεση στο ΠΑΓΝΗ της μοναδικής ακτινολόγου του Νοσοκομείου, όπως δικαιούταν μετά την συμπλήρωση πενταετίας, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας για την έγκαιρη προκήρυξη της θέσης της. Αυτή η προοπτική θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμων διαγνωστικών υπηρεσιών και μιας βασικότατης ειδικότητας.
Στην παρούσα κατάσταση, η Παθολογική Κλινική εξακολουθεί να παραμένει χωρίς κανένα ειδικευόμενο παθολόγο, δημιουργώντας σοβαρά κενά στο κομμάτι της διάγνωσης και θεραπείας, με τους ασθενείς που χρίζουν νοσηλεία να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία. Προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον άγχος για το σωματικό πρόβλημα υγείας, την ψυχολογική επιβάρυνση και το άγχος της μετακίνησης. Ένα άγχος που επηρεάζει και τους οικείους τους, που προκειμένου να τους συντρέξουν στην δύσκολη κατάσταση της ασθένειας, αφήνουν πίσω οικογένεια και εργασία για να τους συνοδεύσουν.
Εξίσου σημαντικό παραμένει και το πρόβλημα της Παιδιατρικής Κλινικής όπου η μία μόνιμη παιδίατρος και ο ένας παιδίατρος με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, δεν επαρκούν για την κάλυψη των μηνιαίων εφημεριών. Οπότε κι εδώ η επιλογή είναι η μετακίνηση των μικρών ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, όπως και των οικείων τους, σε άλλο Νοσοκομείο.
Το ίδιο ισχύει και για τους καρδιολογικούς ασθενείς, καθώς οι καρδιολόγοι παραμένουν δύο και δεν υπάρχει καθημερινή κάλυψη της Καρδιολογικής Κλινικής με εφημερίες. Αντίστοιχη είναι και η υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, εφόσον και οι αναισθησιολόγοι παραμένουν δύο. Η διακομιδή των ασθενών αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις τη μόνη επιλογή.
Αυτοί οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, δεν είναι κάπου μακριά, είναι οι φίλοι, οι γείτονες, οι γνωστοί, συγγενικά πρόσωπα και αύριο ίσως είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή».
Υπόμνημα στη ΔΥΠΕ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, αναδεικνύει συνεχώς τα μείζονα προβλήματα του Νοσοκομείου και διεκδικεί με κάθε δυνατό τρόπο την αντιμετώπισή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, σε υπόμνημα του Συλλόγου, το οποίο απεστάλη στον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τονίζεται για ακόμα μία φορά, η αναγκαιότητα της άμεσης προκήρυξης και πλήρωσης όλων των κενών οργανικών θέσεων της ιατρικής υπηρεσίας.
«Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι στην πρόσφατη προκήρυξη για τη μία και μοναδική για το ΓΝ-ΚΥ Σητείας, θέση της Εσωτερικής Παθολογίας δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος. Το γεγονός αυτό σαφώς και υποδεικνύει ότι τα προσφερόμενα κίνητρα δεν είναι επαρκή για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού. Συν το γεγονός ότι η προκήρυξη μιας και μοναδικής θέσης δεν αποτελεί ελκυστική πρόταση εργασίας. Κανένας γιατρός δεν επιθυμεί να βρεθεί ως ο μοναδικός ιατρός σε μια κλινική, όπως και μία κλινική είναι αδύνατον να παραμείνει λειτουργική με έναν και μόνο γιατρό.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό και μας αφορά όλους. Διότι η κατάσταση δεν πλήττει μόνο τους ασθενείς, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Δήμου Σητείας, η οποία δικαιούται αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση σε ποιοτικές, τόσο πρωτοβάθμιες, όσο και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας».
«Και είναι άμεση η ανάγκη» -επισημαίνει με έμφαση η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων- «να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να επανεξεταστούν τα κίνητρα, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν οι στρατηγικές, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την πλήρη κι απρόσκοπτη λειτουργία του ΓΝ-ΚΥ Σητείας.
Η πίεση τέλος, θα πρέπει να ασκηθεί και για την επίσπευση των διαδικασιών διορισμού των νέων διοικητών, καθώς η διαδικασία κινείται σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, επηρεάζοντας άμεσα την διαχείριση των καθημερινών λειτουργιών την οργάνωση, τον προγραμματισμό, και την υλοποίηση των στρατηγικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και την αποφυγή επιπλέον δυσλειτουργικών καταστάσεων».
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι το Νοσοκομείο της απομακρυσμένης και με κάκιστο οδικό δίκτυο (εντός κι εκτός των τειχών) περιοχής της Σητείας, δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες λόγω της υποστελέχωσής του, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί αυτό να επιφέρει στην υγεία και στην ίδια τη ζωή των πολιτών του τόπου ή των γειτονικών νησιών ή των επισκεπτών εν όψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί και είναι απορίας άξιο πως και σε τοπικό επίπεδο αντί να έχει σημάνει συναγερμός, απλά αναμένεται μοιρολατρικά η καταστροφή της περιοχής…
«Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή», όπως ορθά τόνισε η κ. Φανουράκη.
Και σίγουρα δεν επιφέρει αποτελέσματα σε καμία περιοχή.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ