Καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο είναι η τρέχουσα σε ό,τι αφορά την κίνηση στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της Σητείας. Καταγράφεται αύξηση της τάξης του 5% έως 10%, με διαφοροποιήσεις ωστόσο ανά περιοχή αρμοδιότητας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Δωματίων-Διαμερισμάτων Σητείας (Σητεία, Μόχλος, Ξερόκαμπος, Γούδουρας), ανέφερε η Πρόεδρος του σωματείου κ. Άννα Ορφανουδάκη.
Σε ό,τι αφορά την φθινοπωρινή περίοδο της φετινής σεζόν επίσης καταγράφεται μικρή αύξηση στην κίνηση τόσο το Σεπτέμβριο, όσο και τον Οκτώβριο. Όπως είπε η κ. Ορφανουδάκη, «περίπου των 50% των καταλυμάτων εξακολουθούν να έχουν επισκεψιμότητα με πελάτες που προέρχονται από το Ισραήλ, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες. Οι επισκέπτες του Οκτωβρίου ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αλλά και οικογένειες με παιδιά δεδομένων των διακοπών των σχολείων σε ευρωπαϊκές χώρες αυτή την περίοδο.»
Οι πτήσεις από Σκανδιναβία και Ισραήλ
Γενικότερα κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν οι επισκέπτες στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια της εμβέλειας του σωματείου ήταν από Σκανδιναβικές χώρες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν οι πτήσεις τσάρτερ από τη Δανία, από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, αλλά και από το Ισραήλ μέσω αντίστοιχα των πτήσεων του αεροδρομίου Σητείας.
Σε ότι αφορά τις πτήσεις από και προς Αθήνα οι πολύ πρωινές ώρες, που διεξάγονταν, δεν ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικές τόσο για τον εσωτερικό τουρισμό όσο και τους επισκέπτες του εξωτερικού για να μπορούν να συνδυάσουν τις πτήσεις τους και να μεταβούν στην Σητεία από Αθήνα. Παρά ταύτα η κίνηση των Ελλήνων επισκεπτών ήταν καλύτερη φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Η κίνηση της φετινής περιόδου ξεκίνησε με καθυστέρηση, όμως στην πορεία εξελίχθηκε θετικά σε γενικές γραμμές. Η κίνηση του καλοκαιριού σημείωσε μία μικρή άνοδο και η ίδια περίπου εικόνα επικράτησε και τον Σεπτέμβριο όπως και μεγάλο χρονικό διάστημα του μήνα που διανύουμε όπου ακόμα εξακολουθούν να λειτουργούν καταλύματα. Η σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα».
Διαφοροποιήσεις
«Υπήρξαν», πρόσθεσε, «και διαφοροποιήσεις στις πληρότητες ανά περιοχή, με αυτή του Ξεροκάμπου να καταγράφει καλή κίνηση, μικρότερη στην Σητεία και ακολουθεί αυτή του Μόχλους, σύμφωνα με τις αναφορές ιδιοκτητών καταλυμάτων, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σεζόν για να προκύψουν συγκεντρωτικά στοιχεία.
Ο οικονομικός παράγοντας είναι μείζονος σημασίας στην διαμόρφωση της τουριστικής κίνησης, αφού πλέον εκτός από τους Έλληνες, που -ως γνωστό- βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, και οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως και οι ίδιοι αναφέρουν και όπως αποτυπώνεται και στην πράξη, αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Ως εκ τούτου έχει μειωθεί ο χρόνος των διακοπών τους, ο οποίος κατά μέσο όρο είναι μία εβδομάδα, ενώ συγκρατημένα καταναλώνουν σε ό,τι αφορά τη σίτιση, όπως επισημαίνεται και από τα καταστήματα της εστίασης. Παρατηρήθηκε επίσης ότι αρκετοί επισκέπτες του εξωτερικού που για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Κρήτη θέλησαν να διανείμουν τον χρόνο των διακοπών τους σε δύο ή και περισσότερες περιοχές με αποτέλεσμα να μένουν τρεις με τέσσερις ημέρες στην καθεμία, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν περισσότερα σημεία του νησιού.
Η περιοχή της Σητείας κέρδισε τις εντυπώσεις πολλών επισκεπτών λόγου του μοναδικού φυσικού κάλλους.
Ένα μελανό σημείο φέτος ήταν η εικόνα και η κατάσταση στην πόλη λόγω των εργασιών της ανάπλασης που επισημάνθηκε από ξένους και Έλληνες επισκέπτες. «Μακάρι να ολοκληρωθούν τα έργα όσο το δυνατόν συντομότερα και το αποτέλεσμα να είναι θετικό αισθητικά και λειτουργικά τόσο για τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες την επόμενη σεζόν.»
Επίσης ένα διαχρονικό πρόβλημα για την περιοχή είναι αυτό των οδικών αξόνων που δεν βοηθάει τον τουριστικό τομέα. Είναι αναγκαιότητα η υλοποίηση του ΒΟΑΚ από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Σητεία, ενός οδικού δικτύου που να εξυπηρετεί ντόπιους κι επισκέπτες. Κι ασφαλώς όπως τόνισε μέγιστο θέμα είναι η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σητείας. Ακόμα η αξιοποίηση του αεροδρομίου και του λιμανιού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ